24.10.2002 Parsakaali-herkkusienipasta ja speltipasta-broilerisalaatti

Perjantaina 25.10.2002 vietetään kansainvälistä pastapäivää. Suomessa on nykyään hyvin monipuolinen pastavalikoima. Tavallisen vehnästä valmistetun pastan lisäksi on kaura-, ruis-, 3-viljan, tummaa-, vehnänalkio-, luomu- ym. pastoja joiden ravintoarvo ja kuitupitoisuus on tavallista pastaa parempi. Ne sopivat tavalliseen tapaan käytettäväksi, mutta erityisen hyvin esim. lapsiperheen makaronilaatikkoon, pastasalaattiin jne. Uusimpana tulokkaana on mynämäkeläinen maatilapasta, jonka valmistukseen on käytetty oman tilan munia ja spelttiä eli alkuvehnää tai tavallista vehnää.

Parsakaali-herkkusienipasta

350-400 g pastaa
vettä
suolaa

2 salotti- tai 1 tavallinen sipuli
1-2 valkosipulia
pala punaista chiliä
2 rkl öljyä
1 pkt (170 g) herkkusieniä
1 tuore parsa- tai 1 pss pakasteparsakaalia
n. 1 dl pastan keitinlientä
mustapippuria, suolaa
tuoretta persiljaa ja kirveliä
parmesaani- tai muuta juustoraastetta
(paahdettuja mantelilastuja- tai rouhetta tai pinjansiemeniä)

1. Leikkaa parsakaali paloiksi ja nupuiksi ja kypsennä se höyryssä, vedessä keittäen tai mikrossa kovan kypsäksi ja vihreän värinsä säilyttävänä. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä niin väri säilyy.
2. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili ja kuullota ne öljyssä.
3. Lisää 2-4 osaan leikatut herkkusienet ja paista.
4. Lisää joukkoon parsakaalin nuput, sekä vähän pastan keitinlientä. Mausta hyvin. Lisää joukkoon lopuksi hakattua persiljaa ja kirveliä ja paahdettuja pinjansiemeniä tai mantelirouhetta/lastuja.
5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan sopivassa välissä niin, ettei se joudu turhaan odottamaan. Valuta hyvin ennen kastikeeseen sekoittamista. Tarjoa parmesaaniraasteen ja leivän kera.

Speltipasta-broilerisalaatti

3-4 dl speltti- kaura- tai vehnänalkiopastaa
vettä, suolaa

1 tlk vihreitä papuja

½ - 1 pkt (250-300g) marinoituja kalkkunan- tai broilerin rintasuikaleita
3-4 tomaattia tai 6-10 aurinkokuivattua tomaattia
10-12 mustaa oliivia
mustapippuria tai pippurisekoitusta
n. 100 g pieniä tai isompia mozzarellapalloja
½ - 1 ruukku basilikaa (esim. kaneli- tai punaista basilikaa)
erivärisiä salaatinlehtiä

4 rkl öljyä
1-2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa, mustapippuria

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, kaada siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Kaada kulhoon. Lisää sekaan valutetut vihreät tölkkipavut sekä marinadi ja anna marinoitua tunti tai pidempään kylmässä.
2. Paista broileripalat kypsiksi ja anna jäähtyä. Lisää ne pastan ja papujen joukkoon.
3. Silppua osa basilikanlehdistä salaatin joukkon. Kuutioi isot tai puolita kirsikkatomaatit.
4. Revi salaatinlehdet laakealle vadille. Kaada salaatti päälle. Ripottele pinnalle oliivit, tomaatit ja kokonaiset tai sormin halkaistut mozzarellat. Rouhi päälle pippuria ja ripottele pinnalle loput basilikanlehdet. Jos salaatti tuntuu kuivalta, pirskota sekaan pastan keitinlientä tai öljy-viinietikkakastiketta.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat