21.5.2002 Tomaattibroileri ja basilikaöljy

Tomaattiviikolla herkutellaan tomaatilla - vuoden vihanneksella. Tomaattivalikoima on nykyään runsas, on erivärisiä,- kokoisia ja -makuisia. Tomaatti maistuu tuoreena ja kypsennettynä. Muista että tomaatit eivät pidä jääkaapin kylmyydestä vaan maku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä. Tomaatti on paitsi herkullinen myös terveellinen. Se sisältää beetakaroteenia A-vitamiinin esiastetta, C-vitamiinia ja monia kivennäisaineita. Tomaatti sisältää runsaasti myös terveyttä edistävää antioksidnttia lykopeenia. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetystä tomaatista, joten tomaatin lisäys ruokaan antaa sekä terveyttä että makua.

Tomaattibroileri


4 broilerin koipireisipalaa
2-4 valkosipulinkynttä
tuoretta tai kuivattua timjamia
rosmariinia
suolaa
mustapippuria
2 dl riisiohraa, -ruista tai -kauraa
5 dl vettä tai kasvislientä
2-3 sipulia
4-6 tomaattia
(basilikaöljyä)

1. Poista broilerinpalaoista näkyvät rasvamöykyt. Mausta palat murskatulla valkosipulilla, yrteillä, pippurilla ja suolalla.
2. Kuori ja lohko sipulit. Lohko tomaatit.
3. Sipaise uunivuoka öljyllä. Kaada pohjalle ohrariisi ja suolalla maustettu vesi tai kasvisliemi. Sekoita.
4. Nosta broileripalat riisin päälle. Levitä sipulilohkot palojen väliin ja vähän allekin. Jos haluat, lisää tomaatit tässä vaiheessa. mutta jos haluat että ne eivät mene aivan muusiksi, lisää ne vasta kypsymisen loppupuolella 15-20 minuuttia ennen uunista ottamista.
5. Kypsennä ruokaa uunissa 200-225 asteessa 45-60 minuuttia alaritilätasolla.
6. Pirskota päälle vähän basilikaöljyä ja tarjoa lisäkkeeksi vihersalaattia ja leipää.

Basilikaöljy


Basilikaöljy sopii salaatinkastikkeeksi, mehevöittämään lämpimiä ruokia kuten lihaa, kalaa, broileria ja kasviksia, antamaan väri-iloa ja makua lautaselle, leivän päälle jne. Basilikaöljy säilyy jääkaapissa viikon.

1 ruukku basilikaa
1 - 1,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria

1. Nypi basilikanlehdet irti varresta. Kasta ne 5 sekunniksi kiehuvaan veteen ja painele kuivaksi talouspaperilla.
2. Leikkaa kasa muutamaan osaan ja nosta monitoimikoneen kulhoon, tehosekoittajaan tai korkeaan kapeaan astiaan.
3. Lisää öljy. Käytä konetta kunnes öljy on tasaista. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tomaattisalaatti Leikkaa keltaisia ja punaisia tomaatteja lohkoiksi tai viipaleiksi ja nosta ne laakealle vadille. Pirskota päälle basilikaöljyä.

Lue myös:

    Uusimmat