21.11.2003 Fondue Oriental, pehmeä kookoscurrykastike, seesamivihannekset ja mangopaistos vaniljajäätelön kera

200 g tuoretta tonnikalaa
300 g porsaan sisäfileetä
150 g jättikatkaravunpyrstöjä
100 g siitakesieniä
1 l kanalientä
2 chilipalkoa
3 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä, sitruunaruohonverso

Leikkaa tonnikala voin pikkurillinpään kokoisiksi suikaleiksi. Leikkaa porsaan filee muutaman millin paksuisiksi suikaleiksi. Kuori ja halkaise jättikatkanpyrstöt, poista suoli. Laita edellä mainitut raaka- aineet kaikki omiin tarjoilukulhoihinsa. Mittaa fonduepataan liemi ja viipaloi siihen kuoritut valkosipulinkynnet sekä kuorittu inkiväärinpala. Poista chilistä siemenet ja halkaise muutamaan osaan ja lisää liemeen. Halkaise sitruunaruoho kannastaan pitkittäin niin että säikeet jäävät kiinni yläosasta ja lisää liemeen. Lisää myös siitakkeet, jos ovat aivan pieniä niin kokonaisina, muuten halkaise. Kiehauta liemi ja anna hautua hetki. Nosta sitten liekille ja anna kiehua voimakkaasti. Kypsennä tuotteita liemessä hetki nauti lisäkkeiden kera. Varo kypsentämästä tonnikalaa ja jättikatkoja liikaa. Lisäkkeenä tarjoa Jasmin tai Basmatiriisiä, currykastiketta, Sambal Oelek- kastiketta, soijaa tai muita vastaavia lisäkkeitä. Kun kaikki lihat ja kalat on syöty nautitaan liemi. Poistetaan inkivääri ja sitruunaruohoa ja jaetaan liemi sienineen ruokailijoiden kesken.

Pehmeä kookoscurrykastike

2 dl kookosmaitoa
1 sipuli
1 omena
2 rkl mietoa tai vahvaa currytahnaa
1 dl ananasmehua
2 valkosipulinkynttä
suolaa, sitruunanmehua

Kuori ja hienonna sipulit ja omena. Kuullota tilkassa öljyä hetki ja lisää currytahna. Kuullota vielä hetki ja lisää sitten tilkka sitruunamehua, ananasmehu ja kookosmaito. Anna kiehua hiljakseen kokoon noin 20 minuuttia ja soseuta sitten sauvasekoittimella. Tarkista suola ja tarjoa.

Seesamivihannekset


1 pieni kukkakaali
1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
0,25 dl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
suolaa

Pilko kukkakaali pieniksi nupuiksi. Halkaise kesäkurpitsa ja poista lusikalla pehmeä siemenosa. Leikkaa sitten poikittain sentin suikaleiksi. Kuori porkkanat ja suikaloi noin puolen sentin suikaleiksi. Kuumenna kannellisessa kattilassa öljy ja paista vihanneksia välillä sekoittaen muutama minuutti. Lisää seesaminsiemenet ja suolaa. Laita kansi päälle ja anna hautua kovankypsiksi. Tarjoa joko kuumana tai kylmänä.

Mangopaistos ja vaniljajäätelö

2 tuoretta mangoa
1 rkl voita
0,25 dl sokeria
1 limetin mehu
raastettua limetin kuorta
vaniljajäätelöä

Valitse aina kypsiä mangoja. Kuori ja kuutioi mangot. Sulata kasarissa voi paista mangoja heti ruskistamatta. Lisää sokeri, limetinkuori ja mehu. Anna hautua hetki ja tarjoa lämpimänä jäätelön kera.

Viinisuositus: Alsacen Gentil Hugel,



Lue myös:

    Uusimmat