Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää keittiön pöydällä säilytettyä pastaa

Pasta aiheutti kohtalokkaan ruokamyrkytyksen.
Pasta aiheutti kohtalokkaan ruokamyrkytyksen.Shutterstock
Julkaistu 29.01.2019 10:19

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää vanhaa pastaa. Ruoan hän oli säilyttänyt keittiön tasolla huoneenlämmössä. Aiheesta uutisoi esimerkiksi Metro.

Belgialaisopiskelijan poikkeuksellinen kuolema vuonna 2008 on noussut jälleen julkisuuteen tuoreen YouTube-videon takia, joka on kerännyt reilussa viikossa jo yli kaksi miljoonaa katselukertaa.

Journal of Clinical Microbiology käsitteli kuolemaa julkaisussaan seitsemän vuotta sitten. Sen mukaan 20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää vanhaa spagettia tomaattikastikkeella. Ruokaa hän oli säilyttänyt keittiössä huoneenlämmössä.

Tultuaan koulusta mies, joka tunnetaan nimellä AJ, lämmitti spagetin mikrossa. Ruoan syömisen jälkeen hän lähti urheilemaan, mutta joutui palaamaan kotiin jo 30 minuutin päästä, sillä hän alkoi kärsiä päänsärystä, vatsakivusta ja pahoinvoinnista.

Kotona AJ oksensi runsaasti muutaman tunnin ajan, ja puolen yön maissa alkoi kärsiä vetisestä ripulista.

LUE MYÖS: Vatsatauti vai ruokamyrkytys – miten ne erottaa toisistaan?

Opiskelija ei kuitenkaan hakeutunut hoitoon tai ottanut mitään lääkkeitä vaivoihinsa. Hän joi vain vettä, ja nukahti puolen yön maissa. Seuraavana päivänä miehen vanhemmat löysivät hänet huoneestaan menehtyneenä.

shutterstock_1138984304Pastaruoka olisi pitänyt säilyttää jääkaapissa.Shutterstock

Vakava ruokamyrkytys vei hengen

Ruumiinavauksessa selvisi, että opiskelija oli saanut Bacillus cereus -bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen.

Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteerit ovat itiöllisiä bakteereita, jotka aiheuttavat kahta ruokamyrkytystyyppiä – oksennusmuotoista ja ripulimuotoista.

Oksennusmuodossa oireita ovat oksentelu ja pahoinvointi, ja ne voivat kestää 6–24 tuntia. Ripulimuodossa oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli, ja ne voivat kestää 12–24 tuntia tai joskus useita päiviä.

AJ:n syömä pastaan oli ehtinyt kuitenkin muodostua jo niin paljon vaarallisia toksiineja, että hänen maksansa petti, aihetta käsittelevässä raportissa kerrotaan.

Tarkkuutta ruoan säilyttämiseen

Erilaisia terveystapauksia videoillaan käsittelevä Bernard muistuttaa suosioon nousseella, kuolemaa käsittelevällä YouTube-videolla, ettei tällainen ruokamyrkytystapaus ole ollenkaan tavallinen.

Ruoan säilytyksen kanssa pitäisi kuitenkin olla aina tarkkana, eikä esimerkiksi oudon hajuista tai näköistä elintarviketta kannattaisi koskaan syödä.

Myös Ruokaviraston sivuilla muistutetaan, että ruoka pitäisi tarjoilla mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen ja ylijäämä ruoka jäähdyttää nopeasti. Jos ruokaa säilyttää jo yli kaksi tuntia vaaravyöhykelämpötilassa, joka on noin +6–+60 astetta, voi siihen olla jo muodostunut bakteerin muodostamia myrkkyjä.

Bacillus cereus-bakteerin oksennusmuotoa aiheuttava toksiini on lämpöä kestävä eikä se tuhoudu edes normaalissa kuumennuksessa.

Aiemmin Bernard on käsitellyt YouTube-tilillään tapausta, jossa soijakastikkeen juomisella oli järkyttävät seuraukset.

LUE MYÖS: Tiesitkö miten nopeasti ruoka pilaantuu?

Lähteet: New York Post, Metro, Journal of Clinical Microbiology, Ruokavirasto 1 & 2

Lisää aiheesta:

Mies söi riisiä ja harrasti "tarmokasta" seksiä – tapausraportti paljastaa epätavalliset seuraukset34-vuotias kävi "triplakauneusleikkauksessa" Espanjassa – kuoli lihansyöjäbakteeriinSalaatin syömisellä iljettävät seuraukset – amerikkalaisnainen järkyttyi vessareissullaYliopisto-opiskelija luuli kärsivänsä krapulasta – oireiden taustalla olikin hengenvaarallinen syy: "En uskonut hänen selviävän siitä yöstä"Esikoistaan odottava aviopari oli romanttisilla treffeillä – herkullinen ateria tappoi tulevan isän: ”Järkyttävintä on, ettemme tienneet"Kreikan loman kauhea loppu: Terve brittiäiti kuoli syötyään pari suupalaa raakaa kanaa
KuolemaMitä ihmettä?RuoanlaittoTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Kuolema
  • Eilen16:59
    Australia

    Luksusristeilijä unohti vanhuksen trooppiselle saarelle traagisin seurauksin

  • Eilen14:11
    Maastopalot

    Maastopalojen pienhiukkasista yli 100 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain

  • Eilen09:41
    Huumeet

    Huumekuolemien määrä väheni viime vuonna

  • ti20:33
    Tekoäly

    Itsetuhoisten keskusteluun tekoälyn kanssa puututaan vihdoin – näin ChatGPT puuttuu hätään

  • ti09:32
    Huumeet

    Monen huumekuoleman voisi ehkäistä – "Haluan muistaa hänet hymyilevänä pikkupoikana, joka kalastaa pappan kanssa"