20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää keittiön pöydällä säilytettyä pastaa

20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää vanhaa pastaa. Ruoan hän oli säilyttänyt keittiön tasolla huoneenlämmössä. Aiheesta uutisoi esimerkiksi Metro.

Belgialaisopiskelijan poikkeuksellinen kuolema vuonna 2008 on noussut jälleen julkisuuteen tuoreen YouTube-videon takia, joka on kerännyt reilussa viikossa jo yli kaksi miljoonaa katselukertaa.

Journal of Clinical Microbiology käsitteli kuolemaa julkaisussaan seitsemän vuotta sitten. Sen mukaan 20-vuotias opiskelija menehtyi syötyään viisi päivää vanhaa spagettia tomaattikastikkeella. Ruokaa hän oli säilyttänyt keittiössä huoneenlämmössä.

Tultuaan koulusta mies, joka tunnetaan nimellä AJ, lämmitti spagetin mikrossa. Ruoan syömisen jälkeen hän lähti urheilemaan, mutta joutui palaamaan kotiin jo 30 minuutin päästä, sillä hän alkoi kärsiä päänsärystä, vatsakivusta ja pahoinvoinnista.

Kotona AJ oksensi runsaasti muutaman tunnin ajan, ja puolen yön maissa alkoi kärsiä vetisestä ripulista.

Opiskelija ei kuitenkaan hakeutunut hoitoon tai ottanut mitään lääkkeitä vaivoihinsa. Hän joi vain vettä, ja nukahti puolen yön maissa. Seuraavana päivänä miehen vanhemmat löysivät hänet huoneestaan menehtyneenä.

Vakava ruokamyrkytys vei hengen

Ruumiinavauksessa selvisi, että opiskelija oli saanut Bacillus cereus -bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen.

Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteerit ovat itiöllisiä bakteereita, jotka aiheuttavat kahta ruokamyrkytystyyppiä – oksennusmuotoista ja ripulimuotoista.

Oksennusmuodossa oireita ovat oksentelu ja pahoinvointi, ja ne voivat kestää 6–24 tuntia. Ripulimuodossa oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli, ja ne voivat kestää 12–24 tuntia tai joskus useita päiviä.

AJ:n syömä pastaan oli ehtinyt kuitenkin muodostua jo niin paljon vaarallisia toksiineja, että hänen maksansa petti, aihetta käsittelevässä raportissa kerrotaan.

Tarkkuutta ruoan säilyttämiseen

Erilaisia terveystapauksia videoillaan käsittelevä Bernard muistuttaa suosioon nousseella, kuolemaa käsittelevällä YouTube-videolla, ettei tällainen ruokamyrkytystapaus ole ollenkaan tavallinen.

Ruoan säilytyksen kanssa pitäisi kuitenkin olla aina tarkkana, eikä esimerkiksi oudon hajuista tai näköistä elintarviketta kannattaisi koskaan syödä.

Myös Ruokaviraston sivuilla muistutetaan, että ruoka pitäisi tarjoilla mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen ja ylijäämä ruoka jäähdyttää nopeasti. Jos ruokaa säilyttää jo yli kaksi tuntia vaaravyöhykelämpötilassa, joka on noin +6–+60 astetta, voi siihen olla jo muodostunut bakteerin muodostamia myrkkyjä.

Bacillus cereus-bakteerin oksennusmuotoa aiheuttava toksiini on lämpöä kestävä eikä se tuhoudu edes normaalissa kuumennuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat