Mahassa kiertää ja tavaraa tulee milloin mistäkin päästä – mutta johtuuko se pilaantuneesta ruoasta vai ihan muusta pöpöstä? Time haastatteli aiheesta lääkäri Michael Ricea Michiganin yliopistosta.
Tavallisen vatsataudin ja ruokamyrkytyksen oireet menevät päällekkäin. Kummassakin voi olla oireina oksentelua, ripulia, pahoinvointia, vatsakipuja, kuumettakin. Paras arvaus taudin synnystä löytyy usein katsomalla hieman taaksepäin.
– Jos oireet johtuvat ruokamyrkytyksestä, ne ilmaantuvat yleensä tuntien sisällä syömisestä, Michael Rice sanoo Time-julkaisussa.
Toisaalta joskus pilaantunut ateria voi ilmoitella itsestään vasta päivien tai jopa viikkojen päästä.
Ruokamyrkytystä voi pitää melko todennäköisenä, jos muistaa mutustelleensa jotakin epämääräistä tai jos muut samaa ruokaa syöneet kärsivät vastaavanlaisista oireista. Joskus vika on itse tuotteessa, kuten ulkomaisissa kuumentamattomissa pakastemarjoissa, joskus taas tuotteen käsittelyssä, kuten väärässä lämpötilassa säilyttämisessä tai liian hitaassa jäähdyttämisessä.
Mikäli kukaan muu samaa ruokaa nauttinut ei saa oireita, todennäköisempää on, että pöpö on tullut muualta kuin ruoasta, vaikka kättelystä tai saastuneesta ovenkahvasta. Tällainen ”vatsaflunssa”, lääketieteelliseltä nimeltään gastroenteriitti eli suolistotulehdus, alkaa yleensä oirehtia päivän–kolmen päästä tartunnasta.
