20.8.2003 Kurdien kansallisruokaa - mangoldinlehtikääryleitä

Vieraana maaseutu-maanviljelysteknikko Mihraban Namiq, jonka isä on puutarhuri ja äiti kokki. Perhe kasvattaa kasviksia luomutilalla Inkoossa ja valmistaa herkullisia kurdiruokia mm. festareilla ja muissa tapahtumissa. Mihraban valmistaa kurdien kansallisruokaa mangoldinlehtikääryleitä.

Mangoldinlehtiä voit käyttää myös paistettuna sipulin kanssa, muhennoksissa, keitoissa, piirakoissa muiden kasvisten kanssa jne pinaatin tapaan. Varret maistuvat parsan tapaan keitettynä sekä padoissa, keitoissa, wokkiruuissa jne

Mangoldinlehtikääryleet 4-6:lle

6 dl riisiä
200g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 tl mustapippuria
1/2 - 1 tl currya
2 rkl tomaattimurskaa
1 tl suolaa
4 valkosipulinkynttä
2 kasvisliemikuutiota
tuoretta tai kuivattua sellerin lehteä hienonnettuna
1 nippu tilliä hienonnettuna
2 isohkoa sipulia
1 munakoiso
2 paprikaa
2 kesäkurpitsaa
2 isoa tomaattia
1/2 kg mangoldia lehtineen
n. 6 dl vettä
1/2 tl sitruunahappoa tai 1/2 - 1 sitruunan mehu
1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsat poikittain kahtia ja koverra sisus varovasti. Silppua sisus. Puolita sipuli osittain ja poista sisemmät osat siitä varovaisesti. Silppua sipulin sisäosat. Leikka tomateista " lakki", poista sisus varovasti. Leikkaa paprikoista "lakki" ja poista sisus ja heitä pois.
2. Huuhdo riisi ja lisää sen joukkoon suola, mustapippuri ja curry.
3. Ruskista jauheliha ja lisää sen joukkoon silputtu valkosipuli, sipulin, munakoison, kesäkurpitsan ja tomaatin sisus. Lisää joukkoon myös silputut sellerin lehdet ja tilli sekä murennetut kasvisliemikuutiot. Sekoita joukkoon riisi.
4. Täytä munakoison ja kesäkurpitsan puolikkaat noin 2 cm vaille täyteen ja yhdistä puolikkaiden parit kokonaiseksi. Täytä myös sipulit, tomaatit ja paprikat ja nosta "lakit" päälle.
5. Huuhdo mangoldit ja leikkaa varret irti lehdistä. Nosta mangoldin varret laakeahkon kattilan pohjalle.
6. Levitä 2-3 osaan leikatut mangoldin lehdet (pieniä ei tarvitse jakaa) nurjapuoli ylöspäin pöydälle. Nosta lehdille täytettä ja kietaise rullalle (ei taiteta reunoista).
7. Nosta mangoldikääryleet varsien päälle ja muut täytetyt kasvikset niiden päälle. Lado loput mangoldikääryleet pinnalle.
8. Nosta päälle lautanen nurinpäin ja kaada kattilaan vesi. Lisää veteen halutessasi hapokkuutta apteekista satavalla sitruunahapolla (pieneen lasilliseen vettä sekoitettuna) tai 1/2 - 1 sitruunan mehulla. Nosta kansi päälle.
9. Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä lämpöä heti kun vesi kiehuu. Anna kiehua miedolla lämmöllä etteivät mene rikki n. 30 minuuttia.
10. Anna vetäytyä n. 30 min. ennen kumoamista. Nosta kattilan päälle reunallinen tarjotin ja kumoa vauhdilla mutta varavaisesti. Anna vetäytyä hetki ennen kattilan poisottamista. Tarjoa lisäksi ohutta leipää tai rieskaa.


Lue myös:

    Uusimmat