20.2.2003 Rapeaksi paistettu kala, basilikaperunapyree ja tomaattivinegrette

Vieraana kokki Pasi Pärssinen, Amica Juhlat.

Rapeaksi paistettu kala

n. 500 g nahallisia (suomustettuja) ahven- kuha- tai siikafileitä tai lohipaloja
vähän kirkastettua voita tai öljyä
suolaa
valkopippuria

1. Leikkaa fileiden nahkapuolelle terävällä veitsellä matalia viiltoja parin cm:n välein jouduttamaan kypsymistä.
2. Lorauta kuumalle pannulle vähän kirkastettua voita tai öljyä. Nosta fileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Paina hetki esim lastalla, ettei filee kipristy. Mausta suolalla ja pippurilla. Fileet kypsyvät paksuudesta riippuen 1,5-4 minuutissa. Kala on kypsä kun väri on muuttunut valkoiseksi, vaaleaksi. Käännä kalafileet halutsessasi toistapäin pariksi sekunniksi juuri ennen kun nostat ne lautasille. Tarjoa basilikaperunapyreen, kasvisten ja tomaanttivinegretin kanssa.

Energia: 0,7 MJ / 160 kcal
Prot. 20 g, hh 0 g, ra. 9 g

Basilikaperunapyree

6-8 jauhoista perunaa
vettä, suolaa
nokare voita
valkopippuria
1 ruukku tuoretta basilikaa

1. Kuori ja lohko perunat. Keitä ne suoalla maustetussa vähässä vedessä pehmeiski. Kaada vesi pois.
2. Puserra perunat siivilän tai pusertimen läpi. Lisää joukkoon nokare voita, ja silputut basilikalehdet ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Muotoile perunasta soikea pallo ja nosta se lautaselle. Nosta vireen kasvikset ja 1-2 kalafileetä päälle ja tiputtele kastiketta lusikalla ympärille.

3 porkkanaa (tavallista ja keltaista)
1 purjo
vettä, ripaus suolaa

1. Kuori kasvikset ja suikaloi ne veitsellä pitkittäin ohuiksi suikaleiksi tai käytä suikalointikonetta tai raastinta.
2. Nosta kasvikset kiehuvaan vesitilkkaan ja anna kypsyä juuri ja juuri pehmeiksi. Kaada vesi pois ja valuta hyvin. Tarjoa samantien.

Energia: 0,5 MJ / 110 kcal
Prot. 2 g, hh 14 g, ra. 4 g

Tomaattivinegrette

1 punasipuli
3/4 dl valkoista balsami- tai muuta viinietikkaa
1 tl sokeria ripaus suolaa
n. 0,5 dl puristettua rypsiöljyä
4 luumutomaattia
mustapippuria
tuoretta kirveliä tai persiljaa

1. Kalttaa tomaatit kastamalla ne hetkeksi kuumaan veteen. Nosta sen jälkeen kylmään veteen jähtymään. Vedä kuori pois.
2. Lohko tomaatit neljään osaan ja poista siemenet pienellä veitsellä. Leikkaa tomaattiliha pieniksi kuutioiksi.
3. Kaada kuumalle pannulle viinietikka ja lisää joukkoon hienonnettu punasipuli. Anna kiehua muutama minuutti.
4. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää joukkoon rypsiöljy, kuumenna ja lisää tomaattikuutiot ja mausta mustapippurilla. Kuumenna ja tarjoa saman tien.

Energia: 0,6 MJ / 140 kcal
Prot. 1 g, hh 5 g, ra. 14 g



Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat