20.03.02 Punainen jauhelihakeitto

1 purjo
1 sipuli
2-3 porkkanaa
1 rasia herkkusieniä tai vähän esim. kuivattuja tai pakastettuja suppilovahveroita
1 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
noin 1 l vettä
300 g vähärasvaista jauhelihaa
1-2 dl pastaa
0,5-1 parsakaali tai
1 pss vihreitä papuja
suolaa, mustapippuria pizza- tai muuta yrttimaustetta (persiljaa)


1. Halkaise purjo ja huuhdo se hyvin ja leikkaa viipaleiksi. Silppua sipuli ja leikkaa porkkanat penneiksi.
2. Kuullota kasviksia (lisää purjon vihreä osa myöhemmin) muutama minuutti öljyssä kasarissa. Lisää sienet ja jatka kuullottamista vielä hetki.
3. Kaada sekaan tomaattimurska ja kuuma vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetken aikaa.
4. Lisää jauheliha keiton joukkoon pieninä nokareina.
5. Kun keitto kiehuu uudelleen lisää nopeasti kypsyvä pasta ja viipaleiksi leikattu parsakaalin varsi ja kukintonuput tai pavut ja purjon vihreä osa.
6. Mausta keitto ja hauduta kypsäksi. Tarkista maku ja sakeus ja ripottele lopuksi joukkoon hienonnettu persilja.

Munaton kakkupohja

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl mehua (esim.ananas)
3/4 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia


1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.
2. Lisää joukkoon mehu ja rasva (jäähtynyt, jos käytät margariinia) ja sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat.
3. Kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 35-45 minuuttia vuoan halkaisijasta riippuen.
4. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Valmista täytekakku tavalliseen tapaan: halkaise kakku, kostuta, mutta vain vähän ja leveitä täytteksi ja pinnalle vaahdotettua vaniljakastiketta tai kermaa, hedelmäpaloja, marjoja tms. Nesteeksi kakkutaikinaan sopii myös piimä, jogurtti tai maito. Kun käytät hapanta nestettä, voit käyttää joko leivinjauhetta, jolloin kakusta tulee vaalea tai soodaa ( 0,5 tl/2 dl jauhoja), jolloin kakusta tulee vähän rusehtava kuten piimäkakusta normaalistikin.

Lue myös:

    Uusimmat