2.10.2002 Kolmen sipulin luomupiirakka

150 g luomuvoita
2 kypsää jauhoista perunaa
1 3/4 dl luomuruisjauhoja
0,5 dl luomuvehnäjauhoja
1-2 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

400-500 g luomusipulia
1 luomupurjo
3 valkosipulinkynttä
2 rkl luomurypsiöljyä
(1 rasia luomusieniä)
persiljaa, oreganoa
mustapippuria
1 tl suolaa
3 luomumunaa
3 dl luomumaitoa
1 rkl luomuvehnäjauhoja
3 dl luomujuustoraastetta
1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, suola ja perunapalat. Anna koneen käydä hetki eli kunnes seos on murumaista. Lisää vesi ja käytä vain muutama sekuntti niin että taikina alkaa muodostua palloksi.
2. Ota esille metallinen irtopohjainen tai tavallinen kakkuvuoka.
3. Nosta taikina leivinpaperiarkille ja painele se jauhoja apuna käyttäen litteäksi vuoan+reunojen kokoiseksi levyksi. Nosta paperin kanssa kakkuvuokaan. Painele nätisti pohjalle ja reunoille. Voit antaa taikinan olla kylmässä hetken ennen vuokaan nostamista, mutta se kovettuu nopeasti liikaa ja murtuu helposti. Nosta kakkuvuoka taikinoineen jääkaappiin odottamaan.
4. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi, hyvin huuhdottu purjo viipaleiksi ja valkosipuli silpuksi. Kuullota sipulit pehmeiksi ja mausta yrteillä, suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hetki ja lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta.
5. Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista hetki kuiviltaan, jotta kosteus haihtuu.Voi vaihtaa sienet esim paahdettuun jauhelihaan tms. tai jättä ne kokonaan pois.
6. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja vehnäjauhot.
7. Ota vuoka kylmästä ja levitä sipuliseos ja osa sienistä vuokaan. Kaada päälle munaseos.
8. Levitä pinnalle kauneimmat sieniviipaleet ja ripottele päälle loput juustoraasteesta.
9. Paista uunin alimmalla ritilätasolla ensin 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 25-30 min. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä täytteen keskikohdasta. Jos kypsennät piirakan keraamisessa piirakkavuoassa, kypsennä pohjaa ensin noin. 10 minuuttia.
10. Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ja irrota reuna tai nosta se paperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Leikkaa paperin reunat varovasti pois. Tarjoa piirakka esim. tomaattisalaatin kera.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat