19.5. Hyötypiha ja kasvihuone kevätkuntoon

Kaksi vuotta sitten näytimme, kuinka isomman puutarhan osana ollut, muutaman vuoden ajan laiminlyöty hyötypuutarha elvytettiin uuteen kukoistukseen. Kasvihuoneen seinustoilla sijainneet istutusalueet olivat päässeet hoidon puutteessa todella huonoon kuntoon. Kunnostuksen yhteydessä sinne muun muassa rakennettiin kävelypuut hoitopoluiksi, vaihdettiin multa ja rajattiin alue pajuaidalla. Hyötytarhan kasvit valittiin talon emännän toiveiden mukaan: mansikkaa, yksi- ja monivuotisia yrttejä, maissia ja kesäkukkia maljakkoon vietäväksi. Pensasmustikoiden kasvualustaa paranneltiin ja ne istutettiin takaisin paikoilleen.

Nyt tämä jo parin vuoden ajan uudelleen käytössä ollut alue laitetaan taas kevätkuntoon. Istutuksiin käytämme muun muassa kasvusäkkejä, jotka sijoitetaan 12 mm paksuisesta vesivanerista valmistettuihin kehikkoihin. Talven jäljiltä kulunut nurmikko kunnostetaan lisäämällä jääpoltteen pahiten turmelemiin kohtiin nurmikolle tarkoitettua kasvualustaa ja kylvämällä lisää siemeniä. Vanhaa omenapuuta kunnostetaan hellävaraisella kesäleikkauksella ja arboristi antaa ohjeet sen jatkohoitoon.

Kasvukehikoilla siisti ja jäsennelty kasvihuone

Kasvusäkeille valmistetaan kuusi kehikkoa. Niiden väliin jätetään hoitoa helpottavat raot, joihin sijoitetaan askellaatat ja täytetään kivituhkalla. Laatikoiden etureunaan varataan tilaa mansikoille, yrteille ja samettikukille.

Kehikot ovat 20 cm korkeat. Seinät kiinnitetään toisiinsa 100 x 100 mm kulmaraudoilla.

Perinteinen mansikkaruukku on viehättävän näköinen ja käytännöllinen. Se sopii moneen paikkaan, mutta jos haluaa vähän eri mallisen, vastaavanlaisen voi tehdä itsekin eri kokoisia ruukkuja sisäkkäin ja päällekkäin latomalla. Mansikoiden asemesta istutamme niihin tällä kertaa erilaisia yrttejä.

Varataan neljää erikokoista perinteisiä saviruukkuja. Suurin täytetään valmiiksi tulevalla paikallaan, sillä muuten siitä tulisi kovin painava ja hankalasti liikuteltava. Ruukun pohjalle laitetaan lekasoraa. Ruukut nostellaan sisäkkäin siten, että kukin tulee samalle kohtaa kiinni alemman ruukun takareunaan. Oikea korkeus saadaan lekasorakerroksella, jonka päälle pannaan hyvää puutarhamultaa. Ylimpään ruukkuun tulee vain multaa. Lopuksi istutetaan taimet.

Kasvit

Kasvihuoneeseen istutetaan tomaattia, timjamia, salaattia, minttua ja laatikon reunalle salviaa ja tilliä. Persiljasta saadaan yhteen laatikkoon todella hyvän näköinen reunus! Ilman ruohosipulia mikään hyötytarha ei ole täydellinen, eikä myöskään ilman iki-ihanaa laventelia.

Edelleen valitaan amppelimansikkaa ja väriä antamaan pikkuruisia samettikukkia, joilla on luontainen taipumus karkottaa tuhohyönteisiä. Ne siis sopivat erinomaisesti hyötykasvien yhteyteen. Tuoksuherneet ovat hyvässä vauhdissa ja tulossa on myöskin krasseja, jotka säiden lämmittyä istutetaan ulos ruukkuihin. Taimet ovat vielä pieniä, mutta hyvässä maassa ja kunnon kasvihuoneessa ne kasvavat nopeasti.

Tomaatintaimet istutetaan kehikkoon asetettuun kasvusäkkiin, joka sopiikin niille aivan erinomaisesti - samoin kuin esimerkiksi meloneille, kurkuille ja paprikalle. Tähän ei tarvi lisätä mitään lannoitteita. Säkkiin on varattu paikka kolmelle taimelle, mutta tällä kertaa istutamme vain kaksi: tomaateista tulee varsin kookkaita ja kun niille jää paremmin tilaa, ne tuottavat paremmin satoa. Runko- ja pensastomaatit sekä muut mahdollisesti tukea tarvitsevat taimet tuetaan pystyasentoon naruilla tai kepeillä. Nykyisin on saatavissa myös viehättävän näköisiä, spiraalin muotoisia tukia.

Säkkejä on siirreltävä ja käsiteltävä varovasti, jotta niiden sisältämät lannoitteet pysyvät tasaisesti paikoillaan. Ennen taimien istutusta ne avataan alaosassa olevien merkkien kohdalta, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan maahan. Lopuksi taimille tarkoitetut aukot ja kasteluaukot leikataan auki. Istutettaessa kastellaan ensimmäiseksi taimen tyvelle, mutta jatkossa käytetään kasteluaukkoja. Hoidoksi riittää kastelu koko kasvukauden ajaksi.

Säkkien ympärys täytetään hyvällä puutarhamullalla, johon taimet istutetaan aikaisempaan syvyyteen.

Tarvikkeet ja hinnat:

 • Laatat 12 kpl á 1,40 €
 • Puutavarat kehikkoihin 125,39 €
 • Kulmarauta 24 kpl 75,60 €
 • Ruuvit 4 €
 • Kierretuet 6 kpl á 2,70 €
 • Hormireikätiili 0,60 €
 • Kahitiili 0,50 €
 • Biolan kasvusäkki 70l 6 kpl á 8,90 €
 • Kasvit:
 • Taimet tiiliin 6,90 €
 • Tomaatti 2 kpl
 • Mausteet 16 kpl
 • Mansikka 5 kpl yht. 50,00 €
 • Pelargonia 1 kpl
 • Kasvusäkki
 • Yhteensä: 349,39 €

(Pioni 19.5.2006)

Lue myös:

  Uusimmat