19.12.2003 Samin joulupatee, appelsiini-porkkanamarmeladi ja piparkakku-marenkijäätelö

300 g rasvaista porsaanjauhelihaa
400 g hirven-, poron- tai naudanjauhelihaa
300 g lämminsavukylkeä
300 g broilerinmaksaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
150 g ryöpättyjä mustia torvisieniä
3 dl punaviiniä
0,5 dl mustaherukkahyytelöä
1 sipuli
1 paketti rustotonta amerikanpekonia
rosmariinia, timjamia, laakerinlehteä, mauste- ja mustapippureita, suolaa, konjakkia

Aloita tekemällä mausteliemi; laita kasariin punaviini, mustaherukkahyytelö, kuutioitu sipuli, laakerinlehti, teelusikallinen musta- ja maustepippureita sekä timjami ja rosmariini. Keitä hiljakseen kunnes jäljellä on 1 dl. Puserra liemi siivilän läpi ja jäähdytä. Poista kamara savukyljestä ja kuutioi. Kuutioi myös broilerinmaksa. Laita maksa ja savukylki yleiskoneen silppuriin ja sekoita tasaiseksi. ( Voit hienontaa seoksen myös sauva- tai tehosekoittimessa.) Lisä seokseen mausteliemi ja jauhelihat. Pyöritä muutama kierros niin, että massa sekoittuu huolellisesti. Lisää sitten torvisienet (pakastetut tai kuivatut ja liotetut, kuivattuja riittä pieni kourallinen), pistaasit, loraus konjakkia ja mausta suolalla. Kypsennä pieni koepala ja tarkista maku. Vuoraa pateevuoka amerikanpekonilla ja lisää pateetaikina tiivisti painellen. Käännä pekonien reunat pateen päälle ja peitä kannella tai foliolla. Kypsennä uunissa 150 asteessa tunti tai pidempään. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa viipaleiksi.

Appelsiini-porkkanamarmeladi

1 appelsiini
2 porkkanaa
1 sipuli
2 dl valkoviiniä
1 dl hillosokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
laakerinlehti, suolaa, muutama mausteneilikka
Kuori ja suikaloi porkkanat ohuiksi. Pese appelsiini ja ota kuoresta viipaleita kuorimaveitsellä. Suikaloi myös kuoret. Kuori ja suikaloi sipuli. Kiehauta litran verran vettä ja ryöppää kuorisuikaleita noin 2 minuuttia. Siivilöi. Kuullota porkkana- ja sipulisuikaleita öljytilkassa kasarissa hetki. Lisää sitten appelsiininkuoret ja purista mehu joukkoon. Lisää myös hillosokeri, etikka, valkoviini, neilikat ja laakerinlehti. Anna kiehua hiljakseen kunnes nestettä on jäljellä noin 1 dl. Mausta suolalla. Paina marmeladi tiiviisti vaikka pieneen säilyketölkkiin ja tarjoile pateen tai muiden lihaleikkeleiden kera.

Piparkakku-marenkijäätelö

1 l vaniljajäätelöä
10-15 piparkakkua
1 pyöreä, kuivattu marenkilevy
karpaloita tai puolukoita

Pehmitä jäätelöä huoneenlämmössä helposti sekoittuvaksi. Murenna joukkoon piparkakut ja marenkilevy. Laita seos vaikka kelmutettuun rengaskakkuvuokaan ja jäädytä pakastimessa. Kumoa ja tarjoile hapokkaiden marjojen kera.

Viiniksi pateelle sopii Raimat Tempranillo. Numero 7115 ja hinta 11,97 euroa. Viini sopii hyvin joulupöydän leikkeiden ja kinkun seuraksi etenkin hieman viilennettynä.


Lue myös:

    Uusimmat