19.11.2002 Punainen silakkakeitto

300-400 g
silakkafileitä
1-2 sipulia
3 porkkanaa
4-6 kiinteämaltoista perunaa
1 fenkoli tai kesäkurpitsa
2 tl rypsiöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
noin 1 l vettä
1-2 tl timjamia
2-3 rkl kalafondia tai 2 kalaliemikuutiota
mustapippuria, suolaa
2 dl hienonnettua tilliä

1. Silppua tai suikaloi sipuli, leikkaa porkkana penneiksi ja fenkoli tai kesäkurpitsa puoliksi ja sen jälkeen viipaleiksi. Kuutioi perunat.
2. Kuullota sipulit, porkkanat ja fenkolit öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi ja kalafondi. Mausta timjamilla. Anna kiehua hetki ja lisää perunakuutiot. Hauduta kypsäksi.
3. Paloittele silakkafileet (tuoreet tai pakastetut jäisinä) 2-3 osaan ja lisää varovasti keittoon. Lisää myös tilli.Hauduta 2-3 minuuttia mutta älä keitä, etteivät silakat hajoa.
4. Jauha sekaan mustapippuria myllystä ja tarkista suola. Tarjoa keiton seuraksi ruisleipää.

Hedelmäpizza

1 iso tai 2-3 pientä valmispizzapohjaa tai ohutta rieskaa
1 prk aprikoosi- tai mangososetta (vauvan ruokaa) tai runsas 1 dl hilloa tai sosetta
tuoreita hedelmiä: esim. omenaa, banaania, kiiviä ja/tai viinirypäleitä
tölkkihedelmiä: ananasta, persikan-, aprikoosin- tai päärynän puolikkaita
2 rkl mantelilastuja tai rouhetta
vähän tummaa tai valkoista suklaata raasteena tai hippuina

1. Valuta valitsemasi säilykehedelmät hyvin ja puolita tai viipaloi isoimmat. Kuori kiivi ja viipaloi tai lohko se. Puolita viinirypäleet ja poista kivet. Leikkaa kotimainen omena ohuiksi lohkoiksi kuorineen. Valitse mieleisesi hedelmävalikoima tai sen mukaan mitä kaapista löytyy.
2. Nosta pizzapohja tai pohjat leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä hedelmäsose tai hillo pizzapohjan tai ohuen rieskan päälle. Asettele päälle kauniisti hedelmäpalat, ensin isoimmat ja sen jälkeen pienimmät sopiviin väleihin, niin että pinta täyttyy lähes kokonaan.
3. Ripottele pinnalle mantelilastut ja suklaahippuset tai raastettu suklaa.
4. Paista 225-250 asteessa uunin toiseksi ylimmällä ritilätasolla 6-10 minuuttia. Tarjoa heti. Leikkaaminen onnistuu helpoiten saksilla. Hedelmäpizza maistuu maitolasin kyydittämänä.

Lue myös:

    Uusimmat