18.12. Joulusilakoita
Joulusilakkaa kolmella tavalla
Perusohje:
- 600 g silakkafileitä
- 5 dl kylmää vettä
- 1 dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
Nylje silakkafileistä nahka. Se käy ottamalla filee kämmeneen pyrstö alaspäin ja pyöräyttämällä peukalo ylhäältä nahan ja lihan väliiin. Veto ja nahaton filee on kädessäsi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna marinoitua 8–12 tuntia jääkaapissa. Kaloja voi välillä vähän lusikalla liikutella, jotta lientä on tasaisesti kalojen pinnoilla. Varo laittamasta etikkaa liikaa, etteivät kalat "pala" ihan valkoisiksi. Niiden pitää olla edelleen kalan värisiä, mutta kuitenkin "raakakypsyneitä".
Valuta kalat huolellisesti marinoitumisen jälkeen. Lisää kastikkeeseen ja anna maustua vähintään viisi tuntia.
Kastikkeet:
Sitruunasilakat
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 2 sitruunan mehu
- 1 dl majoneesia
- 1 dl ranskankermaa
- loraus kirkasta viinaa
- suolaa
- valkopippuria myllystä
Pese sitruuna, kuivaa se ja raasta kuori. Sekoita majoneesi, ranskankerma, sitruunamehu ja kuoren raaste. Lorauta viina sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kalat kastikkeeseen.
Tomaatti-kanelisilakat
- 3–4 tomaattia
- 0,5 tl kanelia
- 0,5–1 dl oliiviöljyä
- suolaa
- ripaus sokeria
- valkopippuria myllystä
Kalttaa* tomaatit ja kuori ne. Leikkaa kahtia ja poista siemenet. Viipaloi sentin levyisiksi veneiksi. Kaada öljy kulhoon ja lisää sekaan kaneli, sokeri, suola, valkopippuri ja tomaatit. Sekoita kalat kastikkeeseen.
* Tomaatit kaltataan viiltämällä pieni ristileikkaus tomaatin kantaan ja kastamalla ne muutamaksi sekunniksi yksi kerrallaan kiehuvaan veteen reikäkauhalla. Sen jälkeen tomaatit laitetaan välittömästi jääkylmään veteen. Kuori irtoaa kaltatuista tomaateista hipaisemalla.
Tillisilakat
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 3 rkl sokeria
- 1 dl silputtua tilliä
- suolaa
- valkopippuria myllystä
Silppua tuore hyvä tilli. Sekoita öljy, viinietikka, sokeri ja tilli keskenään. Mausta melko rohkeasti suolalla. Lisää valkopippuri. Kaada liemi silakoiden päälle ja sekoita kevyesti. Jää odottamaan...
Reseptit: Teresa Välimäki
Uusimmat
-
11:47
Tähän nopeusrajoitukseen suhtaudutaan liikenteessä piittaamattomimmin – "Ei voi ajaa fysiikan lakeja karkuun"
-
11:45
Valtteri Bottakselta hieno veto – sade väritti F1-sprintin aika-ajoja
-
11:44
Ambulanssi ajoi hälytysajossa traktorin perään Siikajoella: Törmäys niin kova, että traktori kaatui
-
11:35
Rallitähden autosta tuli silmänräpäyksessä ruohonleikkuri – "Kaikki tuurit käytetty!"
-
11:20
Allman Brothers Bandin perustaja Dickey Betts on kuollut
-
11:15
Lunta luvassa: Ilmatieteen laitoksen mukaan maastopalokausi kuitenkin alkanut
-
10:59
EK2: Ott Tänakin valitusvirsi jatkuu, suomalaiskuskille jättimäinen takaisku – MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
10:49
Lumipyry vyöryy Suomeen ja ensi viikolla lunta tulee lisää – Pekka Pouta: "En muista eläessäni"
-
10:45
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
10:44
Nappaa talteen ensimmäisessä Olet mitä syöt -jaksossa nähdyt reseptit
-
10:38
Teemu Suniselta työn vienyt kuski tuli kuviin, MM-ralliselostamosta parahdus – "Pistää karvaalla tavalla sanattomaksi"
-
10:35
Iranilainen uutistoimisto: Maahan ei hyökätty ulkomailta
-
10:22
SM-liigassa säväyttänyt SHL-hyökkääjä palaa Suomeen
-
09:58
Miljoonat jäävät suomalaisilta lunastamatta – miksi panttipullo jää palauttamatta?
-
09:53
Öljyn hinta pompannut selvään nousuun Iraniin tehdyn iskun seurauksena – hermoilu tarttunut pörsseihinkin
-
09:49
Taylor Swift yllätti faninsa
-
09:40
Päivi Räsänen homoseksuaaleja koskevan kirjoittelunsa oikeuskäsittelystä: Jatkan taistelua sananvapauden puolesta
-
09:17
Hyvinvointialueilla pulaa yliopistokoulutetuista ammattilaisista
-
09:11
Rasmus Ristolainen joutui leikkaukseen – edessä pitkä huili
-
09:11
Päivi Räsäsen kirjoitukset homoseksuaaleista korkeimman oikeuden arvioitavaksi
-
Lataa lisää