Joulusilakkaa kolmella tavalla
Perusohje:
- 600 g silakkafileitä
- 5 dl kylmää vettä
- 1 dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
Nylje silakkafileistä nahka. Se käy ottamalla filee kämmeneen pyrstö alaspäin ja pyöräyttämällä peukalo ylhäältä nahan ja lihan väliiin. Veto ja nahaton filee on kädessäsi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna marinoitua 8–12 tuntia jääkaapissa. Kaloja voi välillä vähän lusikalla liikutella, jotta lientä on tasaisesti kalojen pinnoilla. Varo laittamasta etikkaa liikaa, etteivät kalat "pala" ihan valkoisiksi. Niiden pitää olla edelleen kalan värisiä, mutta kuitenkin "raakakypsyneitä".
Valuta kalat huolellisesti marinoitumisen jälkeen. Lisää kastikkeeseen ja anna maustua vähintään viisi tuntia.
Kastikkeet:
Sitruunasilakat
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 2 sitruunan mehu
- 1 dl majoneesia
- 1 dl ranskankermaa