18.12. Joulusilakoita

Joulusilakkaa kolmella tavalla

Perusohje:

  • 600 g silakkafileitä
  • 5 dl kylmää vettä
  • 1 dl etikkaa
  • 1 rkl suolaa

Nylje silakkafileistä nahka. Se käy ottamalla filee kämmeneen pyrstö alaspäin ja pyöräyttämällä peukalo ylhäältä nahan ja lihan väliiin. Veto ja nahaton filee on kädessäsi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada marinadi kalojen päälle. Anna marinoitua 8–12 tuntia jääkaapissa. Kaloja voi välillä vähän lusikalla liikutella, jotta lientä on tasaisesti kalojen pinnoilla. Varo laittamasta etikkaa liikaa, etteivät kalat "pala" ihan valkoisiksi. Niiden pitää olla edelleen kalan värisiä, mutta kuitenkin "raakakypsyneitä".

Valuta kalat huolellisesti marinoitumisen jälkeen. Lisää kastikkeeseen ja anna maustua vähintään viisi tuntia.

Kastikkeet:

Sitruunasilakat

  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 sitruunan mehu
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • loraus kirkasta viinaa
  • suolaa
  • valkopippuria myllystä

Pese sitruuna, kuivaa se ja raasta kuori. Sekoita majoneesi, ranskankerma, sitruunamehu ja kuoren raaste. Lorauta viina sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kalat kastikkeeseen.

Tomaatti-kanelisilakat

  • 3–4 tomaattia
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5–1 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • ripaus sokeria
  • valkopippuria myllystä

Kalttaa* tomaatit ja kuori ne. Leikkaa kahtia ja poista siemenet. Viipaloi sentin levyisiksi veneiksi. Kaada öljy kulhoon ja lisää sekaan kaneli, sokeri, suola, valkopippuri ja tomaatit. Sekoita kalat kastikkeeseen.

* Tomaatit kaltataan viiltämällä pieni ristileikkaus tomaatin kantaan ja kastamalla ne muutamaksi sekunniksi yksi kerrallaan kiehuvaan veteen reikäkauhalla. Sen jälkeen tomaatit laitetaan välittömästi jääkylmään veteen. Kuori irtoaa kaltatuista tomaateista hipaisemalla.

Tillisilakat

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 dl silputtua tilliä
  • suolaa
  • valkopippuria myllystä

Silppua tuore hyvä tilli. Sekoita öljy, viinietikka, sokeri ja tilli keskenään. Mausta melko rohkeasti suolalla. Lisää valkopippuri. Kaada liemi silakoiden päälle ja sekoita kevyesti. Jää odottamaan...

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat