15.8.2003 Rapukeitto, toast skagen ja crème brulée marjojen kera

Rapukeitto

20-30 ravun peratut kuoret
2 dl kuutioituja liemijuureksia
5 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
2 l vettä
1 dl rapujen keitinlientä
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
0,5 dl konjakkia tai brandya
suolaa, pippuria, tillinvarsia, laakerinlehti

1. Paahda ravun kuoria uunissa 200 asteessa noin tunnin verran välillä käännellen.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota liemijuureksia (sipuli, porkkana, selleri) sekä pilkottuja valkosipulinkynsiä tovi. Lisää tomaattipyre ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten ravunkuoret ja konjakki. Anna alkoholin haihtua ja lisää vesi ja ravunkeitinliemi. Lisää myös mausteet ja voi.
3. Anna kiehua puolisen tuntia ja siivilöi sitten. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on noin litra.
4. Anna jäähtyä. Kuori jäähtyneestä liemestä kovettunut rasva pinnalta ja sulata se kasarissa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sitten kuumennettu liemi vähän kerrallaan. Lisää kerma ja anna kiehua 15 minuuttia.
5. Mausta loppuun ja siivilöi. Voit kerman sijasta vaahdottaa pinnalle maitovaahtoa, jos haluat keventää keittoa.

Toast skagen

1,5 dl katkarapuja tai ravunpyrstöjä
0,5 dl majoneesia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tilliä
4 paahtoleipäviipaletta
Sulata ja purista hieman katkarapuja. Sekoita majoneesin kanssa ja mausta hienonnetulla tillillä ja sitruunamehulla. Tarjoa paahtoleivällä keiton lisäkkeenä.

Crème Brulée ja tuoreita marjoja

2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
5 munankeltuaista
1 dl hienoa sokeria
1 vaniljatanko
4 dl tuoreita marjoja, vadelmia, herukoita ym.

1. Halkaise vaniljatanko ja vedä siemenet veitsen kanssa ulos.
2. Kiehauta maito ja kerma vaniljatangon ja siementen kanssa.
3. Vaahdota kevyesti sokeri ja keltuaiset.
4. Kaada maitokermaseos sokerikeltuaisseoksen päälle, sekoita ja siivilöi. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Jaa seos annosvuokiin, peitä kelmulla ja kypsennä uunissa 90 asteessa noin tunnin ajan. Eli kunnes seos tuntuu jähmettyneen paksun kastikkeenomaiseksi.
5. Jäähdytä mielellään yön yli. Ripottele sokeria pinnalle tasaiseksi kerrokseksi ja paahda sokeripinta kauniin ruskeaksi polttolampulla tai uunin ylävastuksien alla parin minuutin ajan. Tarjoa perattujen, tuoreiden kauden marjojen kera.


Lue myös:

    Uusimmat