15.8.2003 Rapukeitto, toast skagen ja crème brulée marjojen kera
Rapukeitto
20-30 ravun peratut kuoret
2 dl kuutioituja liemijuureksia
5 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
2 l vettä
1 dl rapujen keitinlientä
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
0,5 dl konjakkia tai brandya
suolaa, pippuria, tillinvarsia, laakerinlehti
1. Paahda ravun kuoria uunissa 200 asteessa noin tunnin verran välillä käännellen.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota liemijuureksia (sipuli, porkkana, selleri) sekä pilkottuja valkosipulinkynsiä tovi. Lisää tomaattipyre ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten ravunkuoret ja konjakki. Anna alkoholin haihtua ja lisää vesi ja ravunkeitinliemi. Lisää myös mausteet ja voi.
3. Anna kiehua puolisen tuntia ja siivilöi sitten. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on noin litra.
4. Anna jäähtyä. Kuori jäähtyneestä liemestä kovettunut rasva pinnalta ja sulata se kasarissa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sitten kuumennettu liemi vähän kerrallaan. Lisää kerma ja anna kiehua 15 minuuttia.
5. Mausta loppuun ja siivilöi. Voit kerman sijasta vaahdottaa pinnalle maitovaahtoa, jos haluat keventää keittoa.
Toast skagen
1,5 dl katkarapuja tai ravunpyrstöjä
0,5 dl majoneesia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tilliä
4 paahtoleipäviipaletta
Sulata ja purista hieman katkarapuja. Sekoita majoneesin kanssa ja mausta hienonnetulla tillillä ja sitruunamehulla. Tarjoa paahtoleivällä keiton lisäkkeenä.
Crème Brulée ja tuoreita marjoja
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
5 munankeltuaista
1 dl hienoa sokeria
1 vaniljatanko
4 dl tuoreita marjoja, vadelmia, herukoita ym.
1. Halkaise vaniljatanko ja vedä siemenet veitsen kanssa ulos.
2. Kiehauta maito ja kerma vaniljatangon ja siementen kanssa.
3. Vaahdota kevyesti sokeri ja keltuaiset.
4. Kaada maitokermaseos sokerikeltuaisseoksen päälle, sekoita ja siivilöi. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Jaa seos annosvuokiin, peitä kelmulla ja kypsennä uunissa 90 asteessa noin tunnin ajan. Eli kunnes seos tuntuu jähmettyneen paksun kastikkeenomaiseksi.
5. Jäähdytä mielellään yön yli. Ripottele sokeria pinnalle tasaiseksi kerrokseksi ja paahda sokeripinta kauniin ruskeaksi polttolampulla tai uunin ylävastuksien alla parin minuutin ajan. Tarjoa perattujen, tuoreiden kauden marjojen kera.
Uusimmat
-
11:20
Allman Brothers Bandin perustaja Dickey Betts on kuollut
-
11:15
Lunta luvassa: Ilmatieteen laitoksen mukaan maastopalokausi kuitenkin alkanut
-
10:59
EK2: Ott Tänakin valitusvirsi jatkuu, suomalaiskuskille jättimäinen takaisku – MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
10:49
Lumipyry vyöryy Suomeen ja ensi viikolla lunta tulee lisää – Pekka Pouta: "En muista eläessäni"
-
10:45
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
10:44
Nappaa talteen ensimmäisessä Olet mitä syöt -jaksossa nähdyt reseptit
-
10:38
Teemu Suniselta työn vienyt kuski tuli kuviin, MM-ralliselostamosta parahdus – "Pistää karvaalla tavalla sanattomaksi"
-
10:35
Iranilainen uutistoimisto: Maahan ei hyökätty ulkomailta
-
10:22
SM-liigassa säväyttänyt SHL-hyökkääjä palaa Suomeen
-
09:58
Miljoonat jäävät suomalaisilta lunastamatta – miksi panttipullo jää palauttamatta?
-
09:53
Öljyn hinta pompannut selvään nousuun Iraniin tehdyn iskun seurauksena – hermoilu tarttunut pörsseihinkin
-
09:49
Taylor Swift yllätti faninsa
-
09:40
Päivi Räsänen homoseksuaaleja koskevan kirjoittelunsa oikeuskäsittelystä: Jatkan taistelua sananvapauden puolesta
-
09:17
Hyvinvointialueilla pulaa yliopistokoulutetuista ammattilaisista
-
09:11
Rasmus Ristolainen joutui leikkaukseen – edessä pitkä huili
-
09:11
Päivi Räsäsen kirjoitukset homoseksuaaleista korkeimman oikeuden arvioitavaksi
-
09:10
Viime vuonna kotimaassa matkailtiin toissa vuotta vähemmän – ulkomaille suunnattiin useammin
-
09:09
Tässä ovat uudet Selviytyjät Suomi -kisaajat
-
09:03
Elisa kohensi tulostaan alkuvuonna: Toimitusjohtaja näkee kasvun mahdollisuuksia Suomessa
-
09:02
Jaromir Jagr, 52, rikkoi käsittämättömän ennätyksen
-
Lataa lisää