14.9. Sorsapata ja suklaa-tartaletti

Omenainen sorsapata

  • 1 iso sorsa (n. 1 kg painoinen ) tai kaksi pientä sorsaa putsattuna ja sidottuna
  • voita paistamiseen
  • 1 appelsiini
  • suolaa
  • 6 perunaa
  • 6 salottisipulia
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 4 pientä kotimaista omenaa
  • 3-4 l kanalientä
  • 2 laakerinlehteä
  • kokonaisia mustapippureita
  • 2 oksaa timjamia
  • tarjolle paistettuja perunoita ja salaattia

Ruskista sidottu sorsa pannulla ruskeaksi. Hiero sorsan pintaan suolaa ja appelsiinin mehua. Leikkaa appelsiinin kuori kuorimaveitsellä ja nosta se pataan liemen lisäämisen jälkeen. Paloittele juurekset ja paista niitä hetki voissa padassa. Nosta pataan myös halkaisut omenat. Nosta sorsa juuresten päälle vatsapuoli ylöspäin ja lisää kanalientä n. 3 litraa. Nosta joukkoon myös pari mustapippuria, laakerinlehdet, timjami ja appelsiinin kuoret. Anna hautua 170 asteessa n. 1,5 h. Kokeile kypsyyttä pistämällä veitsi reisilihaan, kun tihkuva neste on kirkasta niin liha on kypsää. Tarjoile paistettujen perunoiden kanssa.

Suklaatartaletti

Noin 9-10 tartalettia

  • 1 pkt suklaacookie-taikinaa
  • Karamellitäyte:
  • 5 dl sokeria
  • 120 g voita
  • 1 ¼ dl kermaa
  • 2 rkl creme fraichea
  • Kuorrutus:
  • 4 rkl kermaa
  • 100 g tummaa suklaata
  • 10 kpl leivosvuokia

Painele sulanut taikina leivosvuokiin. Kaada leivosvuokiin herneitä tai riisiä tms. painavaa painoksi ja paista leivospohjat 180 asteessa noin 10 min. Jäähdytä, poista painot ja poista vuoat.

Valmista täyte: Kuumenna kerma. Kuumenna sokeri kattilassa tai pannulla ja sekoita koko ajan kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä ja lisää kuuma kerma. Seos kuohahtaa voimakkaasti, joten nosta se hetkeksi pois levyltä ja jatka sekoittamista. Anna jäähtyä hieman. Lisää creme fraiche sekä voi ja sekoita tasaiseksi.

Valmista suklaakuorrutus: Kiehauta kerma ja lisää joukkoon rouhittu suklaa ja sekoita kiiltäväksi massaksi.

Annostele karamellitäytettä vuokiin ja kuorrutta suklaalla. Nosta tartaletit jääkaapiin pariksi tunniksi, näin karamellimassa jähmettyy hieman.
(Resepti mukaeltu kirjasta Moderni Tapas)

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat