14.1.2002 Risotto

Perusrisoton ohje:

2 dl riisiä
6-7 dl nestettä (kasvis-, kala-, kana- tai lihalientä, tomaattimehua tai murskaa, maitotuotteita)
2 rkl öljyä
1 sipuli
mausteita (valkosipulia, pippuria, currya, paprikaa, kuivattuja tai tuoreita yrttejä)

Lisäksi:

sieniä, kasviksia, lihaa, kalaa, broileria

Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä. Tässä vaiheessa voit lisätä myös muita kasviksia, sieniä tai lihaa / broileria. Lisää myös riisi ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Kaada kattilaan neste kerrallaan tai muutamassa erässä. Jos lisäät nesteen kerrallaan, nosta kansi kattilan päälle ja anna riisin hautua kypsäksi. Jos lisäät nesteen muutamassa erässä, sekoittele risottoa silloin tällöin. Mausta pippurilla, suolalla ja esim. yrteillä. Tarjoa risotto pääruokana tai lisäkkeenä.

Tomaattirisotto

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl tummaa riisiä tai kokojyväriisiä
1 prk tomaattimurskaa (400g)
1 tl sokeria
3 dl kanalientä
3 rkl kaprista
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia

Pinnalle:

basilikasilppua
1. Kuullota öljyssä hienonnettu sipuli ja valkosipuli.
2. Lisää riisi. Sekoita noin 2 minuuttia.
3. Lisää tomaattimurska, sokeri ja kanaliemi. Hauduta kannen alla kypsäksi n. 30 minuuttia.
4. Lisää lopuksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja basilika.

Sienirisotto

2 rkl voita
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl pakastesieniä tai 3 dl tuoreita tai 1 dl kuivattuja ja liotettuja sieniä (esim. tatteja)
2 dl risottoriisiä
7-8 dl kasvislientä
(1 dl kuohukermaa)
suolaa, pippuria
1 dl parmesaanijuustoa

Lisäksi:

rucolaa
1. Kuumenna voi kattilassa. Kuullota hienonnettu sipuli, valkosipuli ja valutetut sienet.
2. Lisää riisi. Sekoittele n. 2 min.
3. Kaada kuumaa lientä niin, että riisi ja sienet peittyvät. Hauduta, kunnes neste haihtuu. Lisää taas lientä ja jatka hauduttamista, kunnes riisi on lähes kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Halutessasi pehmennä makua tilkalla kermaa. Sekoita lopuksi risoton joukkoon raastettua parmesaanijuustoa. Tarjoa risoton lisäksi rucolasalaattia.

- Toim. Sonja ja Kaisa (the Maustetytöt)

Lue myös:

    Uusimmat