14.1.2002 Risotto

Julkaistu 15.01.2002 12:12

Perusrisoton ohje:

2 dl riisiä
6-7 dl nestettä (kasvis-, kala-, kana- tai lihalientä, tomaattimehua tai murskaa, maitotuotteita)
2 rkl öljyä
1 sipuli
mausteita (valkosipulia, pippuria, currya, paprikaa, kuivattuja tai tuoreita yrttejä)

Lisäksi:

sieniä, kasviksia, lihaa, kalaa, broileria

> Katso tästä risoton valmistusta, osa 1

Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä. Tässä vaiheessa voit lisätä myös muita kasviksia, sieniä tai lihaa / broileria. Lisää myös riisi ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Kaada kattilaan neste kerrallaan tai muutamassa erässä. Jos lisäät nesteen kerrallaan, nosta kansi kattilan päälle ja anna riisin hautua kypsäksi. Jos lisäät nesteen muutamassa erässä, sekoittele risottoa silloin tällöin. Mausta pippurilla, suolalla ja esim. yrteillä. Tarjoa risotto pääruokana tai lisäkkeenä.

Tomaattirisotto

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl tummaa riisiä tai kokojyväriisiä
1 prk tomaattimurskaa (400g)
1 tl sokeria
3 dl kanalientä
3 rkl kaprista
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia

Pinnalle:

basilikasilppua
1. Kuullota öljyssä hienonnettu sipuli ja valkosipuli.
2. Lisää riisi. Sekoita noin 2 minuuttia.
3. Lisää tomaattimurska, sokeri ja kanaliemi. Hauduta kannen alla kypsäksi n. 30 minuuttia.
4. Lisää lopuksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja basilika.

> Katso tästä risoton valmistusta, osa 2

Sienirisotto

2 rkl voita
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl pakastesieniä tai 3 dl tuoreita tai 1 dl kuivattuja ja liotettuja sieniä (esim. tatteja)
2 dl risottoriisiä
7-8 dl kasvislientä
(1 dl kuohukermaa)
suolaa, pippuria
1 dl parmesaanijuustoa

Lisäksi:

rucolaa
1. Kuumenna voi kattilassa. Kuullota hienonnettu sipuli, valkosipuli ja valutetut sienet.
2. Lisää riisi. Sekoittele n. 2 min.
3. Kaada kuumaa lientä niin, että riisi ja sienet peittyvät. Hauduta, kunnes neste haihtuu. Lisää taas lientä ja jatka hauduttamista, kunnes riisi on lähes kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Halutessasi pehmennä makua tilkalla kermaa. Sekoita lopuksi risoton joukkoon raastettua parmesaanijuustoa. Tarjoa risoton lisäksi rucolasalaattia.

- Toim. Sonja ja Kaisa (the Maustetytöt)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle