13 vuotta vanha henkirikos yhä selvittämättä: Kuka surmasi Pasin?

Koirien haukunta ja rappukäytävään levinnyt haju herättivät elokuussa 2002 naapurien epäilykset siitä, ettei tamperelaismiehen asunnossa ollut kaikki kunnossa.

Kiinteistöhuollon saapuessa paikalle paljastui karmea veriteko: 38-vuotias Pasi Aaltonen löytyi kodistaan teräaseella surmattuna. Tutkinnassa selvisi myöhemmin, että hän oli tuolloin ollut kuolleena jo viikon ajan.

Pasi Aaltosta kuvailtiin rauhalliseksi ja eläinrakkaaksi mieheksi. Aaltonen oli ammatiltaan tarjoilija ja työskenteli eri puolella Tamperetta. Surma-aikaan hän oli työtön, mutta etsi uutta työpaikkaa.

Tiedätkö jotain?

Poliisi kaipaa yhä vihjeitä Pasi Aaltosen surmaan liittyen.

Aaltosen surma tapahtui Tampereella 23.-24. elokuuta välisenä yönä vuonna 2002.

Vinkkitiedot voi ilmoittaa puhelimitse numeroihin 0295 445544 tai 0295 445505 tai sähköpostitse osoitteeseen keskitettytutkinta.sisa-suomi@poliisi.fi

Kohtalokkaana lauantai-iltana 24. elokuuta 2002 Aaltonen lähti Tampereen yöelämään. Miehestä tehtiin havainto muun muassa iltayhdeksän maissa Rautatienkadulla sijaitsevasta Ale-Pub Pikajunasta, mistä hänen matkansa jatkui Mixei-yökerhoon. 

Aaltonen lähti taksilla yksin kotiin puolenyön aikaan. Taksinkuljettaja on tiettävästi viimeisiä henkilöitä, jotka näkivät Pasi Aaltosen hengissä. Poliisi tavoitti taksikuskin ja on kuullut häntä Aaltosen viimeisistä vaiheista.

Taksinmatkan jälkeiset tapahtumat ovat kuitenkin jääneet mysteeriksi.

Surmaaja jätti kengät jälkeensä

Pasi Aaltosen surmaajasta on mahdollinen silminnäkijähavainto.

Havainnon mukaan tummiin housuihin ja vaaleaan paitaan pukeutunut hoikka, tummahiuksinen mies käveli yöllä surma-asunnolta Näsilinnankatua pitkin kengät kädessään. Noin sadan metrin päässä surmapaikalta tienvarresta löytyi mustat, 42-kokoiset Sievin Mustang -turvajalkineet, joiden poliisi uskoo olevan ratkaiseva vihje surman selvittämisessä.

Poliisi pitääkin mahdollisena, että mies oli Pasi Aaltosen surmaaja.

– Kengät ovat tutkinnassa hyvä lähtökohta. Muun muassa silminnäkijähavaintojen perusteella pystyimme yhdistämään jalkineet surmapaikkaan. Tekijä on mahdollisesti ottanut kengät mukaansa, jotta häntä ei pystyttäisi niiden perusteella tunnistamaan, tutkinnanjohtaja Juha Siljamäki kertoo.

Suomalaiset kengät oli tarkoitettu lähinnä kevyeen teollisuustyöhön ja ne valmistettu vain hetkeä ennen surmaa, vuonna 2001. Tämän vuoksi poliisi on kaivannut vihjeitä myös Pohjois-Suomesta, Sievin alueelta.

Pasi Aaltonen oli homoseksuaali ja poliisi kertoikin poikkeuksellisesti miehen seksuaalisen suuntautumisen, sillä se voi liittyä surman mahdolliseen motiiviin.

– Mustasukkaisuus on varteenotettava motiivi, tutkinnanjohtaja sanoo.

Aaltosen surmaan liittyen on tullut vuosien aikana kymmeniä vihjeitä ja useita henkilöitä on kuultu rikokseen liittyen. Rikospaikalta on myös otettu useita kuitunäytteitä, sormenjälkiä, mutta rikoksen ratkaiseva vihje on jäänyt uupumaan. 

– Vihjeitä tuli varsinkin alkuvaiheessa, mutta varsinaista vinkkien tulvaa ei ole tullut missään vaiheessa. Sellaisia vinkkejä on varmasti olemassa, mitä poliisin tietoon ei ole tullut. On poikkeuksellista, että rikos säilyisi ainoastaan yhden tekijän tiedossa, vuosia on kuitenkin jo kulunut. Hyviä vihjeitä yhä kaivataan, omaisille olisi tärkeää saada surma selvitettyä, tutkinnanjohtaja Juha Siljamäki Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja