13-vuotias ei päässyt vesiliukumäkeen – äiti moittii australialaisen huvipuiston vaakakäytäntöä

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä

Joidenkin australialaisen huvipuiston laitteiden luo tuotiin vaa'at, mikä synnytti kohun. 

Australian Perthissa sijaitseva Adventure World -huvipuisto on joutunut mediakohun keskelle, koska joidenkin laitteiden luo asetettiin vaa'at. Huvipuistoa on syytetty painoon kohdistuvasta syrjinnästä.

Kesäsesongin alkaessa joidenkin laitteiden luo tuotiin vaa'at

Huvipuisto avasi ovensa hiljattain uudelleen kesäsesongin ajaksi, kertoo The West Australian. Eräiden huvipuistolaitteiden luo oli tuotu vaa’at.

Sivuston mukaan myös laitteiden painorajat tehtiin julkisiksi. Joissain laitteissa kahdeksan ihmistä saa yhteensä painaa 600 kiloa. Se tarkoittaa, että keskimäärin yksi kävijä saisi painaa 75 kiloa. 

Vaakojen ideana on, että ennen jonoon asettumista kävijä voi punnita itsensä ja tarkistaa, onko hänen turvallista käyttää laitetta. Vihreä valo kertoo, että kävijän paino on sopiva. Punainen valo kertoo kävijän olevan painorajaan nähden ylipainoinen eikä laitteeseen ole asiaa. 

13-vuotias käännytettiin pois vesiliukumäestä

The West Australian -sivuston haastatteleman Jessin mukaan hänen 13-vuotias esikoistyttärensä ei lauantaina päässyt erääseen vesiliukumäkeen, koska tämän sanottiin olevan liian painava.

– Vanhin tyttäreni meni erityistarpeisen nuorimman tyttäreni kanssa laitejonoon. Hän huomasi vaa’an, mutta meni jonoon siskonsa ja tämän kaverien kanssa, Jess kertoo. 

13-vuotias pysäytettiin ja työntekijä pyysi häntä käymään vaa’alla. Jessin mukaan laite väläytti ensin vihreää, sitten punaista ja lopuksi uudelleen vihreää. Loppujen lopuksi 13-vuotias passitettiin portaita pitkin pois jonosta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olin vihainen ja pettynyt. Olemme pitäneet täällä hauskaa vuosien ajan ja yhtäkkiä emme enää voikaan, Jess kertoo.

Jessin mukaan hänen tytärtään kohdeltiin nöyryyttävästi. Hän kertoo eräiden silminnäkijöiden tulleen kertomaan hänelle vastaavista kokemuksista muissa laitteissa.

Perhe pyysi hyvitystä kausipassistaan ja sen he saivat. 

Painorajoista näyttää syntyneen kohua myös sosiaalisessa mediassa. Adventure Worldin Facebook-sivuilla aivan muita asioita käsittelevien julkaisujen alle on kirjoitettu paljon kommentteja, joissa huvipuistoa syytetään painoon kohdistuvasta syrjinnästä. 

Toimitusjohtajan mukaan uutta ovat vain vaa'at

The West Australian -sivustolle lähettämässään tiedotteessa Adventure Worldin toimitusjohtaja Andrew Sharry kertoo turvallisuuden olevan huvipuistolle ensisijaisen tärkeää. Hänen mukaansa useiden eri laitevalmistajien määrittelemät turvallisuusseikat on otettu huomioon.

Sharryn mukaan muutoksia laitteiden painorajoihin ei ole tehty. Vaikka vaa’at ovat uusi juttu, muutoksia yhdenkään laitevalmistajan painoturvallisuusvaatimuksiin ei ole tullut.

Sharryn mukaan vaakojen on tarkoitus tehdä vierailusta kävijöille mukavampaa sekä auttaa arvioimaan, kenen on turvallista mennä laitteeseen.

– Tässä asiassa olemme linjassa melkein kaikkien maan muiden vesipuistojen kanssa. Emme me yksin ole ottaneet käyttöön tällaista systeemiä.

Lue myös:

    Uusimmat