12 kultaista sääntöä: Näin pääset sekasotkusta eroon lopullisesti

Sekasotku on ärsyttävää. Se ahdistaa ja stressaa ja tekee olon levottomaksi. Kun asetat itsellesi selvät säännöt, on kuitenkin mahdollista asua siistissä kodissa.

Tutkaile kotiasi. Onko lipaston päällä turhaa sälää ja lattialla sotkua? Siisteys on omissa käsissäsi. Testaa nämä 12 sääntöä ja huomaat, että kotisi sekasotku on poissa.

1. Heitä kaksoiskappaleet pois

Olipa sinulla mitä tahansa kotonasi lojumassa kaksin tai kolmin kappalein, hävitä turhat. Pidä itselläsi paras ja heitä tai lahjoita kuluneemmat pois.

2. Heitä pois tavarat, joita et ole vuoteen käyttänyt

Vakuutat itsellesi, että käytät vähälle käytölle jääneitä tavaroita vielä joskus, mutta jos et ole koskenut niihin vuoteen, on hyvin todennäköistä, ettet tee sitä vielä seuraavankaan vuoden aikana. Tee kodillesi palvelus ja hävitä tavarat, joita et oikeasti tarvitse.

3. Digitalisoi tunnepitoiset esineet

Jos sinulla on tavaroita, joita et tarvitse tai käytä, mutta jotka ovat sinulle tärkeitä, ota niistä kuva ja anna sitten ne eteenpäin. Kuvat tietokoneella eivät vie tilaa, etkä tuskin palaa katsomaan kuvaa lapsuuden rakkaasta korvapuolesta Nallukasta, mutta sinua rauhoittaa tieto, että voit katsella kuvia rakkaista esineistä, jos tarve vaatii.

4. Älä pidä tavaroita syyllisyyden vuoksi

Kaikilta löytyy varmaan esineitä tai vaatteita, jotka saavat viedä tilaa kaapista vain siksi, ettei niitä kehdata heittää poiskaan. Olipa kyseessä Sylvi-tädiltä saamasi kissapatsas tai se mekko, johon tuhlasit puolen kuukauden palkkasi, myy ne eteenpäin, jos niille ei ole käyttöä.

5. Laita tavarat oikeille paikoilleen – heti

On liiankin helppoa jättää tavarat lojumaan ympäri kotia, mutta sillä tavoin sekasotku syntyy. Tiedät taatusti, että tavarat pitäisi viedä omille paikoilleen heti käytön jälkeen, mutta nyt kannattaa myös toteuttaa tämä tärkein kodin siisteyttä yllä pitävä sääntö.

6. Määrittele tavaroille oma paikka

Et voi viedä tavaroita omille paikoilleen, jos niillä ei sellaista ole. Sinun pitääkin määritellä jokaiselle kodin esineelle oma paikkansa, jotta tiedät, minne se kuuluu eikä se näin ollen jää lojumaan päämäärättömästi minne sattuu.

7. Myy, anna, lahjoita, kierrätä tai heitä pois

Kun mietit, mitä tekisit tavaroille, joita et tarvitse, aloita sellaisista hyväkuntoisista tavaroista, jotka voit myydä eteenpäin, vaikkapa nettikirpparilla.

Jos tavara on sellainen, jonka myyminen ei ole vaivannäön arvoista, anna se jollekin, jonka tiedät käyttävän sitä.

8. Älä pidä tavaroita, joita et ostaisi nyt

Löytyykö nurkistasi esineitä, joita et mistään hinnasta ostaisi nyt? Ehkä kannattaisi miettiä, miksi tarvitsisit sellaista esinettä nurkissasi pyörimässä. Pärjäisit varmaan ilmankin?

9. Valitse oikeanlaiset huonekalut

Jos sekasotkun kerääntyminen on oikea ongelma, oikeanlaiset huonekalut voivat auttaa. Vaatekaappi liukuovilla ja ovelliset lipastot ovat parempia vaihtoehtoja kuin avohyllyt. Kodistasi tulee hetkessä siistimpi.

10. Älä unohda säilytystilaa sänkysi alla

Kodit ovat usein täynnä paikkoja, joita ei käytetä hyödyksi tarpeeksi hyvin. Yksi sellainen paikka on sängyn alunen. Onhan sinulla jo sinne sopivat laatikostot, joihin voit varastoida tavaroita?

11. Ajattele kuin pitkä ihminen

Käytä kaikki tila, mitä kodistasi löytyy, myös pituussuunnassa. Mitä enemmän sinulla on säilytystilaa tavaroillesi, sitä epätodennäköisemmin sotkua kertyy.

12. Mieti kulutustasi

Jos ostelet tavaroita, joita et oikeasti tarvitse, tarkastele tarkkaan kulutustasi. Ehkä sinun kannattaisi kokeilla vaikkapa kuukauden ostolakkoa?

Lähde: Popsugar

Oletko jo tutustunut Mira ja miljoonakodit -sarjaan?

Lue myös:

    Uusimmat