12.8.2003 Kurkkuja

Ohjelmassa vieraillaan Askaisten kurkkumarkkinoilla, jotka järjestettiin tänä kesänä kahdennenkymmenennen kerran.

Chilikurkut

2-3 kiinteää avomaankurkkua
2-4 rkl makeaa chilikastiketta
(silputtua korianteria tai basilikaa)

1. Pese kurkut hyvin. Kuori kurkku osittain eli raidalliseksi. Viipaloi kurkku ja sekoita joukkoon chilikastike. Anna maustua hetki kylmässä. 2. Ripottele sekaan halutessasi yrttejä. Tarjoa lisäkkeenä.

Wasabikurkut

2-3 kiinteää avomaankurkkua
3-5 cm wasabitahnaa tai 2-4 tl wasabijauhetta
1/2 - 1 rkl soijakastiketta
1. Pese kurkut hyvin ja leikkaa ne paksuhkoiksi viipaleiksi tai lohkoiksi.
2. Sekoita wasabitahna tai vesitilkkaan sekoitettu jauhe ( wasabi on varsinkin japanilaisten suosima ärhäkkä mauste, vihreä piparjuuri, jota saa mm. etnisistä kaupoista) soijakastikkeen kanssa ja lisää kurkkujen joukkoon. Sekoita ja anna maustua hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jompaakumpaa tai molempia. Tarjoa lisäkkeeksi.

Wasabikurkut lämpimänä

samaat aineet kuin edellä + 1 rkl öljyä

1. Kuullota paksuhkoja kurkkuviipaleita tai -lohkoja hetki öljyssä ja lisää wasabi ja soijakastike. Anna maustua hetki. Älä kypsennä liikaa, kurkku on parhaimmillaan lämpimänäkin napakan kovana. Tarjoa lisäkkeeksi esim. kalan kanssa.

Ranskankermakurkut

2-3 kiinteää avomaankurkkua
2-3 rkl kevytranskankermaa tai kermaviiliä
ripaus suolaa ja sokeria
n. 1/2 dl hienonnettua persiljaa

1. Pese kurkut ja kuori ne halutessasi. Leikkaa kurkut viipaleiksi ja nosta ne kannelliseen kulhoon tai hölskyttele kurkut kahden lautasen välissä.
2. Lisää mausteet ja kermanviili ja hölskyttele kurkut meheviksi. Tarjoa lisäkkeeksi.

Kurkku-melonikeitto

2 cantaloupe-melonia (ogen, galia, sokeri)
tilkka vettä
n. 1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria
(jääpaloja)
1-2 kiinteää avomaankurkkua
(4 rkl silputtua keitto- tai savukinkkua)
persiljaa tai sitruunamelissaa

1. Halkaise jääkaappikylmät melonit ja poista siemenet lusikalla kovertaen. Leikkaa melonit lohkoiksi ja poista kuori. Paloittele hedelmäliha ja kaada palat korkeaan kulhoon tai kannuun.
2. Lisää vesi ja sitruunamehu ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tai käytä monitoimikonetta. Mausta ja nosta jääkaappiin odottamaan.
3. Leikkaa pestyt kurkut ohuiksi suikaleiksi (raastimella tms) tai kuutioi ne pieneksi.
4. Jaa keitto neljälle lautaselle, nosta sekaan pari jääpalaa, kurkkukuutiot, kinkkusuikaleet ja vähän vihreää koristeeksi. Tarjoa alkuruokakeitoksi tai virkistäväksi välipalaksi.


Lue myös:

    Uusimmat