11 laudaturin oppilaasta tuli lääkäri ja MM-voimanostaja: "Minua pidettiin hikkenä ja oli vaikea saada kavereita"

11 laudaturia vuonna 2008 kirjoittanut Anna Khudayorov (os. Karrila) vastaa aamulla puhelimeen unisena Turusta. Lääkärinä nykyään toimiva Khudayorov on ollut yöhön asti töissä Turun yliopistollisen sairaalan päivystyksessä.

– Kirjoitin 11 laudaturia espoolaislukiosta... milloin se olikaan, tosiaan se oli vuonna 2008. Näin hyvin 11 laudaturin ylioppilas muistaa asioita, hän nauraa.

Kahdeksan vuotta ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän sanoo loistosuorituksen tuoneen mukanaan sekä hyvää että pahaa.

– Olen tyytyväinen, että minulla on hyvä perussivistys, sillä sitä ei lukion jälkeen tule enää mistään. Toisaalta laudaturien lukumäärä numerona on tuonut mukaanaan jopa pientä harmia.

– Pääsin suoraan lääkikseen opiskelemaan ja sain 11 laudaturin lisäksi ainoana täydet pisteet pääsykokeista. Opintojen alussa toiset opiskelijat olivat usein alleviivanneet nimeni tenttituloksista. Minua pidettiin hikkenä ja oli vaikea saada kavereita.

"Keskitasoisena pääsee helpommin porukkaan"

Työssään lääkärinä hän on saanut ystäviä enemmän.

–  Päivystyksen työporukassa monet varmastikin mieltävät minut keskitasoiseksi osaamiseltani. Monet eivät tiedä, että olen kirjoittanut laudatur-ennätyksen. En tiedä, muuttaisiko se heidän suhtautumistaan, mutta siinä olisi yksi syy lisää ajatella minun olevan outo sen lisäksi, että kilpailen voimailussa, mikä ei ole naiselle kaikkein hyväksytyin laji.

– Sosiaalisessa mielessä on kiva olla keskitasoinen – tulee helpommin hyväksytyksi porukkaan.

Huippuoppilaan oli vaikea saada kesätöitä

Heti kirjoitusten jälkeen Khudayorovin oli vaikea saada kesätöitä.

– Minulle sanottiin, että ei voi tehdä siivoojana töitä, jos on kirjoittanut ylioppilaaksi hyvillä arvosanoilla. Silloin ensimmäisenä kesänä Turussa olisin tehnyt mitä töitä vain, ettei olisi tarvinnut vanhemmilta pyytää apua. Lopulta tein sitten keikkatöitä hoitoapulaisena.

Puolisona maailman vahvin mies

Työnsä ohella Khudayorov kilpailee voimanostossa, jossa hän on myös loistanut suorituksillaan.

– Vuodesta 2011 olen voittanut raakavoimanostossa maailman mestaruuden joka vuosi.

Voimailun parista on myös löytynyt azerbaidžanilainen aviomies, joka hänkään ei ole keskitason tallaaja.

– Mieheni on voimanostossa maailman vahvin.

Lue myös:

    Uusimmat