11 asiaa, joista ei pidä valehdella lääkärin vastaanotolla – valheilla ikävät seuraukset

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? Katso videolta, miten sairausloma määritellään.

Lääkärille valehteleminen ei kannata, kertoo Business Insider. 

Moni meistä vääristelee totuutta lääkärin vastaanotolla. Niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä seuraukset voivat olla alku surulliselle murhenäytelmälle.

Muun muassa teknologia- ja talousuutisiin erikoistunut Business Insider haastatteli kahta lääkäriä, Caesar Djavaheriania sekä Gaspere Geracia, aiheen tiimoilta.

Lääkärit peräänkuuluttavat avointa keskustelua ja brutaalia rehellisyyttä lääkärin vastaanotolla valehtelun sijaan. He paljastavat uutissivustolle, millaisista asioista ihmiset heille valehtelevat. 

1. Auringonotto

Lääkärit kehottavat kertomaan rehellisesti, paljonko potilas viettää aikaa auringossa, ja miten suojautuu auringonpaisteelta

Myös solariumissa käymisestä on hyvä kertoa lääkärille, jotta hän tietää, kuinka kattavasti potilaan iho tulisi seuloa läpi.

Kuten tiedämme, auringonotto lisää riskiä sairastua ihosyöpään.

2. Lääkärikäynnit

Oli kyseessä sitten työterveydessä tehty vuositarkastus tai sairauden selvittämiseen liittyvät tutkimukset, lääkärin on hyvä tietää, milloin potilas on viimeksi ollut lääkärissä ja mistä syystä.

Jos edellisestä lääkärikäynnistä on kulunut 10 vuotta, lääkäri osaa ottaa sen huomioon teettämällä tarvittaessa useampia testejä tutkimuksia varten.

3. Kirurgiset toimenpiteet

Vaikka lapsena tehty leikkaus saattaakin tuntua vain kaukaiselta muistolta, lääkärin tulee olla tietoinen potilaalle tehdyistä leikkauksista.

Ensinnäkin, leikkaushistorian tunteminen auttaa poissulkemaan erilaisia sairauksia ja tauteja tutkimusten alkuvaiheessa. Esimerkiksi tieto umpilisäkkeen poistoleikkauksesta poissulkee umpilisäkkeen tulehdusriskin tilanteessa, jossa potilas kärsii kivuista vatsan alueella.

Tieto on tärkeää myös leikkauksiin liittyvien komplikaatioiden vuoksi. Toiset ovat herkkiä esimerkiksi nukutusaineille, ja siksi lääkärin tulee olla tietoinen kaikista mahdollisista riskeistä, joihin voi varautua ennakkoon.

4. Perheen sairaushistoria

Esimerkiksi mielenterveysongelmat saattavat olla suvun suurin ja varjelluin salaisuus, jota ei haluta ottaa puheeksi edes lääkärin vastaanotolla.

Jotta lääkäri pystyy antamaan potilaalleen mahdollisimman kattavan hoidon, hänen tulee olla tietoinen näistä sukurasitteista – oli se sitten tavallinen kansantauti, kuten sydän- ja verisuonisairaudet.

Suvun sairaushistorian tuntemus auttaa lääkäriä yhdistämään oireita eri tauteihin tai poissulkemaan joitain taudinkuvia kokonaan pois.

5. Lääke- ja vitamiinivalmisteet

Potilaan kannattaa olla aina täysin rehellinen kaikista käyttämistään lääkkeistä – olivat kyseessä sitten tavalliset kipu- ja tulehduslääkkeet tai lääkärin määräämä lääkitys sairauden hoitoon. Tietyt lääkkeet nimittäin reagoivat keskenään jopa hengenvaarallisesti.

– Jos käytät esimerkiksi masennuslääkkeitä tai antibiootteja, ne voivat häiritä toistensa imeytymistä kehoon ja aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, Djavaherian kertoo.

Myös vitamiinit ja muut ravintolisät voivat vaikuttaa sairauksien syntyyn tai aiheuttaa komplikaatioita leikkauksien aikana. Esimerkiksi omega 3:n on todettu ohentavan verta, mikä voi aiheuttaa leikkauksien aikana hallitsematonta verenvuotoa. Siksi omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Kuten lääkkeet, myös vitamiinit voivat vaikuttaa sairauksien hoitoon määrättyjen lääkkeiden vaikutusta heikentävästi.

6. Kuukautiskierto, abortit ja raskaudet

Keskusteleminen kuukautisista saattaa tuntua kiusalliselta. Aborttiin tai keskenmenoon saattaa taas liittyä häpeän tunteita, joihin ei halua palata enää myöhemmin.

Kuukautiskierto, raskaudet ja raskauden keskeytymiset vaikuttavat naisen kehoon yllättävänkin paljon. Siksi lääkärille on kerrottava kuukautiskierron muutoksista, mahdollisista keskenmenoista ja tehdyistä aborteista – etenkin silloin, jos nainen käy lääkärin kanssa keskustelua raskaaksi tulemisesta.

– Kuukautiskierto saattaa olla epäsäännöllinen jopa kuukausien ajan keskenmenon tai abortin jälkeen. Jos lääkäri ei ole tietoinen keskenmenosta, epäsäännöllinen kuukautiskierto on huolenaihe, Djavaherian huomauttaa.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi johtua useastakin syystä ja se voi olla oire monelle eri sairaudelle. Siksi avoimuus myös kuukautisiin liittyen on tärkeää, jotta sairauksien tutkiminen olisi helpompaa. 

7.Seksielämä

Vaikka seksielämästä keskusteleminen saattaakin tuntua vaivaannuttavalta ja kiusalliselta, myös sen suhteen tulisi olla avoin ja mahdollisimman rehellinen.

– Seksuaalinen historian tuntemus on tärkeää myös tulevaisuuden suhteen. Se auttaa erilaisten sairauksien, kuten syövän, diagnosoinnissa, Geraci selventää.

Suojaamattomasta seksistä keskusteleminen ei saisi olla tabu, sillä se on tärkeää esimerkiksi sukupuolitautien tutkinnassa.

Sukupuolitaudit, kuten HIV, voivat olla riski sairastua muihin yleisiin infektioihin, kuten kuumeeseen tai flunssan muihin oireisiin, lääkäri jatkaa.

Seksihistorian tietämys auttaa lääkäreitä ohjeistamaan seksiin, kuten ehkäisyyn, liittyvissä asioissa.

8. Päihteet

Joissakin tapauksissa potilaan täytyy hoitonsa yhteydessä täyttää kaavake, jossa kysytään muun muassa päihteiden käytöstä mahdollisimman tarkkaan.

Moni saattaakin vähätellä päihteiden käyttöään, koska pelkää lääkärin tuomitsevan. Valehtelu ei kuitenkaan kannata, sillä lomakkeessa kysytään määriä ihan syystä.

Päihteillä on merkitystä sairauksien diagnosoinnissa sekä hoidon suunnittelussa. Lääkkeiden ja päihteiden yhdistäminen ei ole missään tapauksessa suotavaa, ja siksi lääkärin tulee tietää, millaiset tottumukset potilaalla on esimerkiksi alkoholin tai tupakan suhteen.

Monesti päihteet voivat olla monien sairauksien epätavallisten oireiden syy.

– Päihteiden käytöstä keskusteleminen auttaa lääkäreitä hahmottamaan potilaan riskin saada sydänkohtauksen tai aivohalvauksen. Päihteidenkäyttö voi olla myös syynä erektiohäiriöihin, Djavaherian listaa.

9. Urheilun harrastaminen

Jos potilas ei harrasta liikuntaa missään muodossa, hänen ei kannata väittää lääkärille käyvänsä säännöllisesti kuntosalilla tai juoksulenkeillä.

– Pystymme arvioimaan riskin erilaisille sairauksille pelkän aktiivisuuden avulla. Jos potilas ei harrasta liikuntaa lainkaan, hänellä on suurempi riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

Lääkärit eivät tuomitse, vaan pyrkivät ohjeistamaan, miten potilas pystyy pitämään huolta terveydestään mahdollisimman monialaisesti liikunnan avulla.

Parhaassa tapauksessa keskustelu lääkärin kanssa auttaa potilasta löytämään parhaimman mahdollisen tavan ja muodon liikkua osana päivittäisiä rutiineja.

10. Hygienia

Oli kyse sitten suun tai intiimialueiden hygieniasta, lääkärin tulee olla tietoinen, millä tavoin ihminen pitää puhtaudestaan huolta.

– On yleistä, että hammaslääkäreille kerrotaan pieniä valkoisia valheita, mutta usko tai älä, suun terveys näkyy purukaluston lisäksi muuallakin kehossa. Sillä on vaikutusta esimerkiksi sydänsairauksiin, raskauksiin ja leikkauksissa tapahtuviin komplikaatioihin, Geraci muistuttaa.

11. Tiedon sisäistäminen

Lääkärit puhuvat sairauksista ja niihin liittyvistä asioista sanoilla, joita maallikon on vaikea ymmärtää. Jos potilas ei täysin ymmärrä jotain, hänen tulee pyytää lääkäriä selventämään asia.

Ellei potilas ymmärrä kaikkea, se voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen tai riittämättömään sairauksien hoitoon.

On myös tärkeää, että potilas kertoo, jos ei ole noudattanut ohjeita niin kuin lääkäri on toivonut – onhan kyse potilaan terveydestä.

Jos potilas ei ole paastonnut leikkausta varten, vaikka olisi pitänyt, moka saattaa näkyä oksentamisena tai erilaisina komplikaatioina. Jos potilas ei noudata valmistautumisohjeita, verikokeiden tulokset voivat olla virheellisiä. Tämä taas hidastaa ja vaikeuttaa tutkimuksia.

Artikkeli on uusinta viime vuodelta.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat