Merkkaatko kuukautisten alkamispäivän väärin? Tämä naisen pitää tietää omasta kierrosta ja tiputtelusta

Tiesitkö, että kuukautisia ei lasketa alkavaksi ensimmäisestä tiputtelusta? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuija Foudila kertoo, miten normaali kuukautiskierto määritellään ja mistä poikkeamat siinä voivat kertoa.

– Aika monella naisella on tiputtelua tai hyvin niukkaa vuotoa muutamankin päivän ennen kuukautisia. Se on vielä sitä edellistä kiertoa. Kuukautiset lasketaan alkavaksi vasta siitä päivästä, kun vuotoa tulee kunnolla – ei ensimmäisestä tiputtelusta tai pyyhkiessä näkyvästä verestä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuija Foudila sanoo.

Normaalielämässä kuukautisten tarkalla alkamispäivällä ei sinänsä ole mitään merkitystä. Sen sijaan esimerkiksi lapsettomuushoidoissa se pitää tietää hyvinkin tarkkaan: jos vuoto alkaa illalla kello kuuden jälkeen, kuukautiskierron ensimmäiseksi päiväksi lasketaan vasta seuraava päivä.

– Tämä on tarkkaa hoidoissa käytettävien lääkitysten takia.

Tavallista naista tieto voi kiinnostaa myös siksi, että haluaa tietää, onko oma kuukautiskierto tai kuukautisten kesto normaalin rajoissa. Tällöin pitää luonnollisesti tietää myös, milloin vuodon voi laskea loppuneen.

– Periaatteessa vuodon loppu lasketaan samalla tavalla kuin alkukin: tiputtelu ennen ja jälkeen kuukautisia on erikseen. Jos kuukautissuojaan ei ole esimerkiksi yön aikana tullut mitään, mutta sitten päivän aikana taas vuotaakin, se tarkoittaa vain, että loppumaisillaan oleva vuoto on yön aikana ikään kuin kerääntynyt ja humpsahtaa aamulla sieltä tulemaan. Tällainen tiputtelu ei enää kuulu kuukautisiin.

– Suurimmalla osalla naisista varsinaiset vuotopäivät alkavat ja loppuvat selkeästi, mutta sekin voi olla täysin normaalia, että tiputtelee muutaman päivän vuodon alkuun ja loppuun. Yleensä tämä liittyy esimerkiksi kierukan tai hormonaalisen ehkäisyn käyttöön tai endometrioosiin.

Kuukautiset kestävät keskimäärin kolmesta viiteen päivää. Normaali kiertoväli on keskimäärin 28 päivää.

– Jotkut naiset laskevat kierron vuodottomista päivistä, mutta se on väärin. Kuukautiskierto lasketaan aina siitä, kun vuoto alkaa, Foudila huomauttaa.

– Jos kuukautisvuotoon tulee pitkiä, useamman kuukauden taukoja, niin kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä. Jos kierto heittelee niin, että välillä kiertopäiviä on vaikka 21 ja välillä 28 eli kuukautiset tulevat kuitenkin suurin piirtein kerran kuukaudessa, niin se on ihan OK. Tosin jos toivotaan raskautta, vähän pienemmistäkin kiertovaihteluista kannattaa puhua lääkärille.

Tavallisin syy epäsäännöllisille, pitkäksi aikaa pois jääville kuukautisille on polykystinen munasarjatauti (PCO). Myös kilpirauhasen toimintahäiriöihin liittyy usein kuukautishäiriöitä. Stressi on niin ikään yksi vaikuttava tekijä.

– Naiset ovat eri tavalla herkkiä stressille, on se sitten fyysistä, henkistä tai ravitsemuksellista. Esimerkiksi maratonille treenaamisen kaltainen himoliikkuminen saattaa aiheuttaa kuukautishäiriöitä tai kuukautisten katoamista. Jos ravitsemus vielä on samaan aikaan vajaata, niin kyllä se aivolisäkkeen säätelyssä ja sitä kautta kuukautiskierrossa näkyy, Foudila selittää.

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat