10 vinkkiä, joiden avulla et näytä täysin turistilta

Turistin tunnistaa usein jo kaukaa. Jos haluat sulautua paremmin paikallisten joukkoon, koita välttää pahimmat turistikliseet.

Turistit ovat usein helppoa riistaa taskuvarkaille ja huijareille. Matka sujuu mukavammin ja turvallisemmin, jos et näytä liikaa turistilta.

Skyscanner listasi kymmenen tapaa, joiden avulla voit näyttää vähemmän turistilta.

1. Älä kulje kartta kädessä

Turisti jättimäisen kartan kanssa herättää varmasti huomiota. Hanki pienempi kartta tai käytä mahdollisuuksien mukaan kännykän karttapalveluita. Reittiin kannattaa tutustua etukäteen jo hotellissa, niin perille löytää helpommin.

2. Opettele tunnistamaan paikalliset rahat

Paikallisten rahojen tunteminen helpottaa paitsi omaasi, myös muiden elämää. Mikään ei ole tuskastuttavampaa, kuin kauppajonossa kolikkojaan tutkiskeleva turisti.

Rahojen tunteminen auttaa sinua varmistamaan, että saat myös riittävästi vaihtorahaa. Muista kuitenkin varata riittävästi pikkurahaa mukaasi, sillä pienissä puodeissa on usein pulaa vaihtorahasta.

3. Unohda vyölaukku

Vyölaukku on tyylittömyyden huippu, mutta myös äärimmäisen hölmö tapa säilyttää omaisuuttasi. Kaikkien rahojesi ei tarvitse olla koko ajan käden – ja varkaiden – ulottuvilla. Passia ei kannata kanniskella mukana kaupungilla laisinkaan, ja rahatkin on hyvä pitää visusti piilossa.

4. Älä osoittele sormella

Ulkomailla on monenlaista nähtävää, mutta kaikkea jännittävää ei tarvitse osoittaa sormella. Muista myös, että tuijottaminen on epäkohteliasta.

5. Jätä isot reput hotelliin

Iso reppu on usein vain tiellä, joten päiväreissuja varten kannattaa pitää mukana pienempää kassia, jossa saat kuljetettua tarvitsemasi tavarat. Loput tavarat säilyvät kyllä hotellissakin.

6. Jätä Suomi-paita kotiin

Vaikka kuinka rakastaisit Suomi-paitaasi, se paljastaa sinut turistiksi heti kättelyssä. Jos et halua korostaa turistiuttasi, jätä Suomi-logolla varustetut vaatteet suosiolla kotiin.

7. Käytä rahavyötä harkitusti

Rahat pysyvät hyvin piilossa housujen alle puettavassa rahavyössä. Rahavyön käsittelyssä kannattaa olla kuitenkin tarkka, ettet vahingossa vilauttele liikaa paljasta pintaa rahoja kaivaessasi. Osa rahoista kannattaa pitää helpommin saatavilla, jotta voit maksaa pieniä ostoksia kaivamatta joka kerta rahoja syvältä housujen kätköistä.

8. Pue turistipaita päälle vasta kotona

Jos haluat matkamuistoksi vaikkapa ”I love Paris” -paidan, muista että paikalliset eivät sellaisiin pukeudu. Jos et halua erottua joukosta, pue turistipaita yllesi vasta kotona.

Sen sijaan paikallisten urheilujoukkueiden fanipaidat ovat usein hyvinkin suosittuja myös paikallisten keskuudessa, joten sellaisen voi pukea hyvillä mielin ylleen jo paikan päällä. Silloin kannattaa kuitenkin varoa, ettei vahingossa eksy kilpailevan joukkueen kannattajien pubiin.

9. Älä pidä kameraa kaulassa

Kaulassa roikkuva kamera paljastaa nopeasti sinun olevan turisti. Elektroniikka houkuttelee myös varkaita, joten etenkään kalliita laitteita ei kannata roikottaa jatkuvasti näkyvillä.

10. Opettele muutama lause paikallisella kielellä

Kaikkialla ei pärjää edes englannin kielellä, joten ennen matkaa kannattaa opetella muutama fraasi kohdemaan kieltä. Vaikka vierailisit maassa, jossa yleinen kielitaito on hyvä, on silti kohteliasta osata edes tervehtiä ja kiittää paikallisella kielellä.

Lähde: Skyscanner

Jos sairastut matkalla, kuka korvaa ja mitä? Vastaava lääkäri Ari Kinnunen ja OP:n vahinkovakuutuksen korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala keskustelivat aiheesta Studio55.fi-lähetyksessä 28.01.2016.

Sairaana matkalla - kuka korvaa ja mitä? 25:25

Lue myös:

    Uusimmat