10 luonteenpiirrettä jotka vaikuttavat painoosi – tunnistatko itsesi?

Persoonallisuutemme vaikuttaa yllättävän paljon kykyymme pitää kiinni terveellisistä ruokailutavoista ja liikuntarutiineista. Oletko impulsiivinen vai hiljainen, yökukkuja vai aamuvirkku? Katso, mitä luonteesi kertoo painonhallinnastasi.

1. Impulsiivinen

Vuonna 1972 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat antoivat lapsille mahdollisuuden valita, halusivatko he yhden vaahtokarkin nyt vai kaksi vaahtokarkkia 15 minuutin kuluttua. Tutkimuksessa kävi myöhemmin ilmi, että lapset, jotka odottivat karamellejaan menestyivät paremmin elämässään.

– Kyky lykätä mielihyvää liittyy myös painonhallintaan ja laihduttamiseen, kertoo Art Markman Teksasin yliopistosta.

Jos olet impulsiivinen "yhden vaahtokarkin tyyppi", sinulla on ehkä vaikeuksia laihduttamisessa. Impulsiivista henkilöä auttaa houkutusten poistaminen: älä varastoi kaappeihin herkkuja.

2. Luotettava

Oletko aina ajoissa ja noudatat sääntöjä? Tunnontarkan ja luotettavan ihmisen on helppo pitäytyä liikuntarutiinissa tai tietyssä ruokavaliossa, sanoo Markman. Toisaalta liika suunnitelmallisuus saa laihtumiseen liittyvät asiat pyörimään jatkuvasti mielessä, mikä saattaa haitata painonpudotushaaveita.

Ratkaisuna Markman ehdottaa sellaisten rutiinien luomista, jotka ei suoraan liity painonpudottamiseen, mutta johtavat siihen. Ota esimerkiksi tavaksesi saattaa lapset kävellen päiväkotiin tai kouluun sen sijaan että menisit autolla.

3. Ailahteleva

Mielialanvaihteluihin taipuvaisella ihmisellä elämä on joko mahtavaa tai täysin kamalaa. Jotkut ihmiset antavat tunteidensa vaikuttaa ruokailuun suuressakin määrin. Kun asiat menevät hyvin tai huonosti, sitä juhlitaan tai lääkitään ruualla – syöminen on tapa ottaa tilanne haltuun.

Opettele tunnistamaan ylä- ja alamäkesi ja yritä ottaa niistä niskalenkki terveemmillä tavoilla: soita ystävälle, hikoile salilla tai käy pienellä kävelyllä.

4. Hiljainen

Viihdytkö mieluummin kirjan kanssa kotona kuin riekut baareissa? Hyviä uutisia! Sinulla saattaa olla helpompaa painonpudotuksen kanssa kuin muilla.

Hiljaiset ihmiset harkitsevat tekojaan tarkemmin ja järkevämmin kuin monet muut. He todennäköisesti pystyvät sitoutumaan helpommin terveelliseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan kuin ulospäin suuntautuneet ihmiset, sanoo tohtori ja kirjailija Heidi Hanna.

5. Ekstrovertti

Ulospäin suuntautuneet ihmiset antavat usein paineiden kasautua ja ajautuvat helposti stressitilaan, jossa ihminen on tunteiden, ei järjen vietävänä, Heidi Hanna kertoo. Harkitseva ihminen voi tehdä päätöksiä, joista on hyötyä pitkällä aikavälillä esimerkiksi terveyden suhteen. Tunnesyöminen sen sijaan johtaa usein rasvaisiin ja kaloripitoisiin ruokiin.

Jos olet mielelläsi huomion keskipisteenä, yritä välttää sosiaalisia tilanteisia, joihin liittyy ruoka.Juhliin, joissa on herkkutarjoiluja, kannattaa puolestaan varautua syömällä terveellinen välipala ennen lähtöä.

6. Liian ankara itselleen

– Ihmiset, jotka ovat liian ankaria itselleen, eivät anna itselleen anteeksi edes pieniä virheitä, sanoo tutkija Art Markman.

Markmanin mukaan itselleen liian ankarat ihmiset ovat todennäköisimpiä jatkamaan epäterveellistä ruokavaliota sen jälkeen, kun ovat kerran lipsuneet. Itselleen armollinen puolestaan kohauttaa tapaukselle olkaansa ja lupaa parantaa tapansa. Armollisuutta itseään kohtaan kannattaakin opetella.

7. Yökukkuja

Yön pikkutunneille asti kukkuminen saattaa tehdä rumaa jälkeä vyötäröllesi. Pennsylvanian yliopiston tutkijat huomasivat, että ihmiset, jotka valvoivat neljään asti aamulla, söivät 550 lisäkaloria yön myöhäisinä tunteina. Lisäksi suuri osa yön kaloreista tuli rasvaisista ruuista.

8. Aamuvirkku

Australiassa tehdyssä tutkimuksessa aikaisin heräävät olivat pienemmällä todennäköisyydellä ylipainoisia kuin yövirkut. Molemmissa ryhmissä nukuttiin sama tuntimäärä.

Tutkimus suoritettiin lapsilla, mutta tulokset todennäköisesti ovat samansuuntaiset myös aikuisilla, kertoo unispesialisti ja neurologi Allen Towfight. Towfight suosittelee aikuisille seitsemästä yhdeksään tuntia unta yössä. Heidän tulisi myös opetella menemään nukkumaan aikaisin.

9. Itsekeskeinen

Itsekeskeisyys ei ole välttämättä lainkaan hassumpi piirre, mikäli haluat pudottaa painoa.

– Itsekeskeiset ihmiset pitävät huolen omista eduistaan, joka voi antaa heille tahdonvoimaa tehdä terveellisiä päätöksiä, tohtori Heidi Hanna sanoo.

Muiden miellyttämiseen keskittyvät ihmiset puolestaan voivat stressata liikaa muiden auttamisesta ja tuntea olonsa loppuun kulutetuiksi päivän päätteeksi. Se puolestaan voi johtaa huonoihin valintoihin syömisen suhteen. Kannattaa siis harjoitella olemaan hieman itsekkäämpi ja pitää tiukasti kiinni esimerkiksi omista liikuntasuunnitelmistaan.

10. Leppoisa

Leppoisat ihmiset ovat usein hoikempia kuin neuroottiset, kertoo Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että liika muiden myötäily voi kostautua toisten ihmisten odotusten pettämisen pelkona. Stressi taas haittaa painonpudotusta, koska stressaantuneen ihmisen on vaikeampi välttää houkutuksia.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat