Kehen akuutti sepelvaltimotautikohtaus voi iskeä? Vaikka olisi oireeton, ei välttämättä ole terve: "Ei vain ole tiennyt"

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
KATSO MYÖS: Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta.

Sepelvaltimotaudin ensimmäinen "oire" voi olla sydäninfarkti.

– Se voi iskeä ihmiseen, joka on ollut oireeton, mutta terve hän ei ole ollut. Hän ei vain ole tiennyt, että valtimotauti on kehittynyt vuosien saatossa, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Henna Qian kuvailee.

Sydänoireiden vuoksi sairaalaan saattaa saapua potilas, jolla ei ole yhtään diagnosoitua sairautta, vaan sepelvaltimotaudin ensimmäinen ilmentymä on sydäninfarkti.

– Sepelvaltimotauti on vuosien saatossa kehittyvä sairaus, joka voi alkaa oireilla esimerkiksi rasitusrintakivulla. Mutta sydäninfarkti voi myös olla ihan ensimmäinen sepelvaltimotaudin ilmentymä.

"Plakki voi revetessään aiheuttaa suoraan sydäninfarktin"

Tauti voi varoittaa itsestään myös ennen akuuttia sepelvaltimotautikohtausta. Kaikki riippuu siitä, millainen ahtauma sepelvaltimossa on. 

Rasituksessa voi alkaa tuntua rintakipua. Esimerkiksi treenin aikana pulssi nousee ja veren ja hapen tarve kasvaa sydänlihaksessa. Kun ahtautuneen suonen alueella verenkierto heikkenee, syntyy hapenpuutetta, mikä aiheuttaa rintakivun.

– On olemassa myös plakkeja, jotka eivät ahtauta sepelvaltimoa, vaan tulevat sen seinämään. Nämä ovat yleensä kasvaessaan herkästi repeäviä. Plakki voi revetessään aiheuttaa suoraan sydäninfarktin. Silloin edeltäviä oireita ei välttämättä ole ollutkaan.

Mahdollista rintakipuakaan ei aina tunne. Esimerkiksi diabeteksen aiheuttama hermojen toiminnan vaurio eli neuropatia voisi estää kiputuntemuksen kokemisen.

– Sama tilanne on iäkkäillä: kivun sijaan oireena voi olla hengenahdistusta tai yleistilan laskua, Qian kuvaa.

"Ei ehkä tunnista, että tilanne onkin vakava"

Mikäli sydänoireita ei ole koskaan ollut, niitä ei välttämättä osaa tunnistaa. Silloin vaarana on, että ihminen jää seuraamaan sydänperäistä kipuaan kotiin ja odottaa, että se menisi ohi.

– Ei ehkä tunnista, että tilanne onkin vakava ja oire johtuu sydämestä. Sellaista näkee jonkin verran: ei tunnisteta, että tämä onkin jotakin vakavaa.

Sydäninfarkti ei mene itsekseen ohi eikä sitä voi hoitaa esimerkiksi nitroa ottamalla.

– Nitro voi lievittää oireita, mutta se ei hoida infarktia. Tarvitaan muita lääkkeitä ja yleensä myös sepelvaltimotoimenpiteitä, Qian korostaa.

Katso myös: Hälyttäviä lukuja uusiutuvista infarkteista: "Suomalaiset valtimotautipotilaat ovat vakavassa vaarassa"

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä.

Lue myös:

    Uusimmat