Asuntolainoja nostettu viimevuotista vähemmän

Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa? 10:35
Katso myös: Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa?

Asuntolainoja nostettiin viime kuussa vähemmän kuin vuosi sitten. 

Suomalaiset kotitaloudet nostivat maaliskuussa uusia asuntolainoja yhden miljardin euron edestä, mikä oli 220 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, kertoo Suomen Pankki.

Keskikorko nousi rahtusen helmikuuhun verrattuna ja oli 4,38 prosenttia. Sijoitusasuntolainoja uusista asuntolainoista oli 100 miljoonaa euroa.

Asuntolainakanta laski vuoden aikana 1,2 prosenttia ja oli maaliskuun lopussa 106,2 miljardia euroa. Syvin viime aikojen kuoppa uusien asuntolainojen määrässä nähtiin tammikuussa, kun niiden summa jäi 810 miljoonaan euroon.

Taustalla vuodenvaihteen rynnistys ostoksille

Taustalla näkyi ensiasunnon ostajien rynnistys ostoksille ennen vuodenvaihdetta, jolloin varainsiirtovero tuli koskemaan myös ensimmäisen asunnon hankintaa. Joulukuussa uusia asuntolainoja nostettiin yli 1,3 miljardin euron edestä.

Kotitalouksien talletuksissa oli maaliskuun lopulla yhteensä 109 miljardia euroa, joille maksettiin keskimäärin 1,31 prosentin korkoa. Kotitaloudet tekivät uusia määräaikaistalletuksia 1,17 miljardin euron edestä, 3,54 prosentin keskikorolla.

Myös yrityslainojen nostot laskivat. Niitä nostettiin 1,1 miljardin edestä, mikä oli pienin tilastoitu maaliskuun nostomäärä sitten vuoden 2011. Uusien yrityslainojen keskikorko oli 5,55 prosenttia eli hieman alhaisempi kuin helmikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat