Purran perussuomalaiset tehnyt perustavanlaatuisia virheitä, sanoo kriisiviestinnän asiantuntija

Näin Riikka Purra kommentoi Timo Vornasen tapausta perussuomalaisten risteilyn jälkeen 4:50
Näin Riikka Purra kommentoi Timo Vornasen tapausta perussuomalaisten risteilyn jälkeen sunnuntaina.

Perussuomalaiset on kriisiviestinnän näkökulmasta tehnyt perustavanlaatuisia virheitä kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) tapauksessa, sanoo viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen MTV Uutisille.

Tujunen kuvailee perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran tiedotuslinjaa asian tiimoilta "niukaksi" ja "reagoivaksi".

– Kun haavereita sattuu, on oma-aloitteisuus avainsanoja. Tämä on asia, joka sataprosenttisella varmuudella päätyy mediaan. Silloin kannattaa tuoda asia oma-aloitteisesti itse esille, Tujunen sanoo.

– Jalkoja on turha raahata, hän jatkaa.

Purra: Vornanen ei nauti luottamustani

Onnistunut kriisiviestintä on aika harvoin reagointia, vaan aktiivista tekemistä, Tujunen alleviivaa. 

Vornasen tapaus tuli julkisuuteen Seiskan uutisoinnin kautta. Viestintää perussuomalaiset ja Purra ovat tehneet lähinnä vastaamalla toimittajien kysymyksiin. Esimerkiksi tiedotustilaisuutta ei ole maanantai-iltapäivään mennessä järjestetty.

Myöskään eduskunta ei ole oma-aloitteisesti asiaa kommentoinut.

Toisaalta Purra on Tujusen mielestä tehnyt kommenteillaan selväksi, että asia on hänestä vakava. 

Purra totesi Tujusen haastattelun jälkeen MTV Uutisille, ettei Vornanen nauti hänen luottamustaan.

Henkilö, joka nykytietojen ymmärtääkseni kiistattomassa valossa poliisina ja kansanedustajana kulkee aseen kanssa humalassa ravintolassa ja ampuu myöhemmin sillä riitatilanteessa, niin ei oikein voi nauttia luottamusta, Purra sanoi tänään päivällä. 

"Inhimillisesti ymmärrän"

Vornanen itse ei ole kommentoinut tapausta julkisuudessa. Tänään Yle tavoitti Vornasen hänen kotoaan Joensuussa. Kansanedustaja totesi, ettei kommentoi ja sulki oven, Yle kertoo.

Tujunen ymmärtää ratkaisun inhimilliseltä kannalta. Viestinnän näkökulmasta ratkaisu on huono.

– Näyttävät julkiset kriisit ovat valtavan rankkoja mukana oleville ihmisille. Inhimillisesti ottaen ymmärrän median silmistä pois olemisen ja sen, että se tuntuu hyvältä ratkaisulta, Ellun kanojen Tujunen katsoo.

– Asiaa ei voi kuitenkaan loputtomasti vältellä ja jossain kohdassa Vornasen kannattaa tulla itse julkisuuteen. Niin pitkään, kun häntä ei kuulla, keskustelu jatkuu, Tujunen jatkaa.

Tujunen: Ero todennäköinen

Kriisiviestinnän näkökulmasta on Tujusen mielestä selvää, että perussuomalaiset erottaa kansanedustaja Vornasen perussuomalaisista. Eduskuntaryhmästä erottaminen ei tarkoita samaa kuin eduskunnasta erottaminen.

– Viestintä on enemmän tekoja ja niistä kommunikoimista kuin vain sanoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa tutkia ennen kuin kauheasti hutkii. Tietysti kun tiedetään paremmin yksityiskohtia, niin tämäkin asia tulee saamaan uudenlaisia sävyjä, Tujunen arvioi.

– Purra joutuisi todella paljon perustelemaan ratkaisua, jos puolue ei tekisi mitään toimia, kun poliisi epäilee vakavasta rikoksesta. Siitä näkökulmasta olisin yllättynyt, jos puolue päätyisi mihin muuhun ratkaisuun kuin Vornasen erottamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat