Saadaanko Gazaan vihdoin aselepo? Hamasin arvellaan aikovan vastata tänään

MTV Israelissa: Länsirannan siirtokuntalaisten väkivalta kiihtyy 2:12
Katso videolta, miten tilanne Länsirannalla on muuttunut sodan alkamisen jälkeen

Hamasin valtuuskunta on parhaillaan Kairossa pohtimassa vastausta tulitaukosopimukseen.

Äärijärjestö Hamasille on tarjottu 40 päivän aselepoa, sanoi Britannian ulkoministeri David Cameron maanantaina.

Aselepoehdotukseen Gazassa kuuluu Cameronin mukaan myös mahdollisesti tuhansien palestiinalaisvankien vapauttaminen vastineeksi israelilaisten panttivankien vapauttamisesta.

Brittiministeri kommentoi asiaa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa Maailman talousfoorumin (WEF) ylimääräisessä kokouksessa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti maanantaina Hamasia hyväksymään pikaisesti Israelin tulitaukoesityksen.

– Hamasilla on edessään ehdotus, joka on poikkeuksellisen, poikkeuksellisen antelias Israelin puolelta, Blinken sanoi Riadissa.

Blinkenin mukaan Gazan kansan ja tulitauon välissä on ainoastaan Hamas.

Israel avoin aselevolle, johon sisältyy 33 panttivangin vapauttaminen

Israel on kuukausien ajan vaatinut Hamasia vapauttamaan vähintään 40 panttivankia uuden tulitauon varmistamiseksi. Nyt Israelin hallitus on valmis tyytymään vain 33:een, kertoivat nimettömänä pysyttelevät virkamiehet The New York Timesin mukaan.

Hamas totesi sunnuntaina, että sillä ei ole merkittäviä ongelmia Israelin ehdotuksen kanssa.

Hamasin valtuuskunta on parhaillaan Kairossa pohtimassa vastausta tulitaukosopimukseen, kertoo Reuters.

Odotukset ovat kasvaneet, että Israel ja Hamas saattavat nyt olla lähempänä ensimmäisen tulitauon solmimista sitten marraskuun viikon mittaisen tulitauon, jolloin Hamas vapautti 105 vankia vaihdossa 240 palestiinalaisvankiin.

Uutistoimisto Reuters kertoi hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa, että egyptiläisen Al-Qahera-uutistelevision mukaan Hamasin valtuuskunta on lähtenyt Kairosta ja palaa mukanaan kirjallinen vastaus tulitaukoesitykseen.

Lue myös:

    Uusimmat