Janne Kataja kertoo yrityksensä konkurssin syistä – tyttäreltä pysäyttävä kysymys

Janne Kataja kommentoi Hihhihhii Oy:n konkurssia.

Yrittäjä-näyttelijä-juontaja Janne Kataja  kertoi maanantaina 15. huhtikuuta Instagram-tilillään yrityksensä Hihhihhii Oy:n jättäneen vapaaehtoisen konkurssihakemuksen. Kataja kommentoi konkurssiuutista Instagramissa pitämässän livelähetyksessä tiistaina 16. huhtikuuta.

Kataja aloitti livelähetyksen kertoen, että takana on paljon huonosti nukuttuja öitä ja iso määrä stressiä ja pettymystä. Hän myös valotti konkurssin aiheuttamia tunteita.

– Konkurssi tuntuu tosi raadolliselta, lopulliselta, siihen liittyy paljon häpeää, koska on epäonnistunut, surua, koska niin moni joutuu pettymään, myös vähän vihaa ja kiukkua, Kataja sanoi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kataja oikaisi livelähetyksen alussa muutamia virheellisiä tietoja, joita mediassa on hänen mukaansa ilmennyt konkurssiin ja yritykseen liittyen. Hänen mukaansa joissakin artikkeleissa on puhuttu yrityksen valtavasta velkamäärästä, mutta velkamäärä ei hänen mukaansa ollut tässä kohtaa ongelma, sillä velkoja vastaan on Katajan mukaan ollut kiinteistösijoitustoimintaa.

Katajan mukaan yrityksen viime vuosien tappioista on uutisoitu. Hänen mukaansa tappioiden oli tarkoitus olla hallittuja.

– Olemme viimeisen kahden vuoden aikana investoineet yhteensä neljään lelukauppaan ja aika pitkälti kassasta, eli olemme käyttäneet siihen myös omaa pääomaamme. Uskottu niihin. Ja siinä kohtaa, kun olemme päätöksiä tehneet, on lelukauppaliiketoiminta ollut kannattavaa. Emme siis ole investoineet bisnekseen, jolla ei edes ole tulevaisuudennäkymiä.

Kataja on kertomansa mukaan myös törmännyt netissä kommentteihin, jossa on väitetty, että hänen yrityksensä olisi hakeutunut konkurssiin saadakseen velkansa anteeksi ja että muut joutuisivat maksumiehiksi.

– Konkurssi ei toimi sillä lailla. Lähtökohtaisesti vastuullisen konkurssin ideana on huomata tilanteen raadollisuus ja reagoida juuri sen takia, että konkurssimenettelyllä voitaisiin realisoida omaisuutta, joka menee velkojen hyväksi. Tämä on toimenpide, jolla yritetään katkaista kierre ja tehdä toimenpiteitä velkojen hyväksi, hän selitti.  

– Sellaisten kommenttien lukeminen tuntuu superpahalta, koska samaan aikaan tyttäreni laittoi minulle viestin, että meneekö meiltä koti. Sanoin, että toivottavasti ei, mutta en tiedä, koska olen uuden edessä. En ole koskaan tehnyt konkurssia enkä toivottavasti enää koskaan teekään. Mutta olen laittanut nimiä erilaisiin papereihin sen takia, koska olen uskonut tähän yritykseen, hän jatkoi painottaen, että konkurssi on yrittäjälle vihoviimeinen vaihtoehto.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Katajan mukaan hänen tyttärensä oli myös kysynyt, voiko mennä kouluun, vai onko vaarana, että joutuu konkurssin vuoksi kiusatuksi.

– Tuollaisen, tai minkään asian takia ei saa koulussa kiusata. Mutta kun lukee keskustelupalstoja, niin kyllähän se kiusaamiskulttuuri lähtee kotoa, Kataja totesi kyynelehtien.

Hihhihhii Oy:n toimialaan on kuulunut niin elokuvien sekä videoiden tuotanto, tapahtumatuotanto, radio- ja tv-toiminta sekä lelukauppabisnes. Ensimmäinen Pieni lelukauppa perustettiin alkujaan Riihimäelle ja myöhemmin toiminta laajeni Helsingin sekä Tampereen Stockmann-tavarataloihin. Yhtiön viimeisin elokuva on tällä hetkellä teattereissa levityksessä oleva Kyllä isä osaa, joka sai ensi-iltansa maaliskuussa. 

Yrityksen suurimmaksi haasteeksi muodostuivat Katajan mukaan poikkeukselliset ajat: koronapandemian vuoksi lelukauppojen sisäänostokustannukset kasvoivat ja Ukrainan sodan vuoksi keskiosto heikentyi. 

– Meillä oli koronan myötä kohonneet sisäänostokustannukset ja Putinin myötä merkittävästi pienentynyt keskiosto, jolloin samalla asiakasmäärällä ei enää saatu samaa liikevaihtoa, hän kertoi.

– Kaikista pahin tilanne oli se, että kun rajat menivät kiinni, niin täältä poistui esimerkiksi Helsingin Stockmannilla isoa osaa näytelleet venäläiset turistit ja viime kesänä myös merkittävä määrä loistoristeilijöistä, jotka ovat olleet aikaisempien toimijoiden aikana merkittävä kivijalka kaupassa, hän jatkoi.

Katajan mukaan vaikeista ajoista olisi voitu päästä yli, mikäli toimitilakustannukset olisivat olleet kohtuullisemman hintaiset. Konkurssia yritettiin hänen mukaansa välttää viimeiseen saakka.

Katajan mukaan lelukauppatoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti, mutta sen tulevaisuus on auki ja riippuu pesänhoitajan ratkaisuista. 

Kataja perusti yrityksen vuonna 2002 yhdessä näyttelijä Aku Hirviniemen  kanssa, joka erosi Hihhihhii-tuotantoyhtiön hallituksesta loppuvuodesta. Yrityksessä on kahdeksan osakasta.

Vapaaehtoinen konkurssihakemus on velallisen itse jättämä hakemus, ja konkurssiin asettamisen ehtona on yhtiön maksukyvyttömyys. Yhtiö voi hakeutua konkurssiin, kun se on maksukyvytön, eli ei pysty vastaamaan veloistaan. Käräjäoikeus tekee lopullisen päätöksen konkurssista.

Lue myös:

    Uusimmat