Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveyspahiksen vaihtaminen kanaan pienentää rintasyöpäriskiä – myös muita suotuisia vaikutuksia

Punaisen lihan vaihtaminen vaaleaan on terveysteko. Kuvituskuva.
Punaisen lihan vaihtaminen vaaleaan on terveysteko. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 08.08.2019 10:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että rintasyöpään sairastumisen riskiä voi pienentää vaihtamalla punaisen lihan syömisen siipikarjan lihan syömiseen. Samankaltaisia tuloksia on saatu tutkimuksista ennenkin.

Punaisen lihan terveysriskeistä on puhuttu viime aikoina paljon. Maailman terveysjärjestö on luokitellut punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi tuotteeksi. Runsas punaisen lihan kulutus on yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen suolistosyövän riskiin. Lisäksi sen tiedetään lisäävän kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Nyt listan jatkoksi on kirjattu rintasyöpä.

Punaisen lihan vaihtaminen siipikarjaan pienensi syöpäriskiä

Punaisen lihan runsaan kulutuksen huomattiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa olevan yhteydessä suurentuneeseen rintasyöpäriskiin. Siipikarjan lihan runsas käyttö puolestaan oli yhteydessä alentuneeseen sairastumisriskiin.

Tutkimusta varten analysoitiin yli 42 000 naisen syömiä lihatuotteita 7,5 vuoden ajan. Tutkimusajanjakson aikana yli 1500 naisista sairastui rintasyöpään.

Niillä naisilla, jotka söivät eniten punaista lihaa, oli 23 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään verrattuna naisiin, jotka söivät punaista lihaa vähiten. Sen sijaan eniten siipikarjan lihaa syövillä naisilla riski sairastua rintasyöpään oli 15 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka söivät siipikarjan lihaa vähiten.

Tutkijat huomasivat lisäksi, että punaisen lihan vaihtaminen siipikarjaan oli yhteydessä pienentyneeseen rintasyöpäriskiin.

Yhteys havaittiin muista mahdollisista riskitekijöistä huolimatta. Tulokset julkaistiin International Journal of Cancer -tiedelehdessä.

LUE MYÖS: Näin pienennät syöpäriskiäsi – asiantuntija neuvoo

Vastaavia tuloksia saatu ennenkin

Nyt julkaistu tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa runsas punaisen lihan kulutus yhdistetään rintasyöpään. Vuonna 2014 Harvardin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että runsas punaisen lihan syöminen varhaisaikuisuudessa suurensi rintasyövän kehittymisen riskiä.

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa puolestaan havaittiin, että ruokavaliomuutoksilla voi pienentää rintasyöpään kuolemisen riskiä. Tulokset vihjasivat, että vähentämällä ravinnosta saadun rasvan määrää sekä syömällä enemmän vihanneksia ja hedelmiä voi vaikuttaa siihen, miten syöpä reagoi hoitoihin. Tuolloinkin naisia kehotettiin vaihtamaan punainen liha siipikarjaan, kalaan, palkokasveihin ja pähkinöihin.

Punaisen lihan vaihtamisen valkoiseen on huomattu tutkimuksissa pidentävän elinikää.

Suomalaisten ruokasuositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita ei tulisi käyttää enempää kuin 500 grammaa viikossa.

Naisten yleisin syöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5000 suomalaisnaista. Ikääntymisen, hormonihoitojen, ylipainon, runsaan alkoholinkäytön, vähäisen liikunnan ja perinnöllisen syöpäalttiuden tiedetään vaikuttavan sairastumisriskiin, listaa Terveyskylä-sivusto.

***

0:31Herkullinen kanawokki

Lähteet: UPI, International Journal of Cancer, Independent, Terveyskylä

Lisää aiheesta:

Jättitutkimus paljastaa 10 elämäntapaa, jotka todennäköisesti madaltavat kaikkien syöpien riskiäHätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iälläYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaNämä kaksi muutosta ruokavaliossa pienentävät merkittävästi rintasyöpään kuolemisen riskiäPaljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisiPekonia vai kreikkalainen salaatti? Näin se, mitä syöt, voi vaikuttaa rintoihisi
RuokaLihaSyöpäTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistä

  • Eilen06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • ma16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • ma11:14
    Juusto

    Nyt iski fetakriisi

  • ma06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"