Terveyspahiksen vaihtaminen kanaan pienentää rintasyöpäriskiä – myös muita suotuisia vaikutuksia

shutterstock_1429057739
Punaisen lihan vaihtaminen vaaleaan on terveysteko. Kuvituskuva. Shutterstock

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että rintasyöpään sairastumisen riskiä voi pienentää vaihtamalla punaisen lihan syömisen siipikarjan lihan syömiseen. Samankaltaisia tuloksia on saatu tutkimuksista ennenkin.

Punaisen lihan terveysriskeistä on puhuttu viime aikoina paljon. Maailman terveysjärjestö on luokitellut punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi tuotteeksi. Runsas punaisen lihan kulutus on yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen suolistosyövän riskiin. Lisäksi sen tiedetään lisäävän kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Nyt listan jatkoksi on kirjattu rintasyöpä.

Punaisen lihan vaihtaminen siipikarjaan pienensi syöpäriskiä

Punaisen lihan runsaan kulutuksen huomattiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa olevan yhteydessä suurentuneeseen rintasyöpäriskiin. Siipikarjan lihan runsas käyttö puolestaan oli yhteydessä alentuneeseen sairastumisriskiin.

Tutkimusta varten analysoitiin yli 42 000 naisen syömiä lihatuotteita 7,5 vuoden ajan. Tutkimusajanjakson aikana yli 1500 naisista sairastui rintasyöpään.

Niillä naisilla, jotka söivät eniten punaista lihaa, oli 23 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään verrattuna naisiin, jotka söivät punaista lihaa vähiten. Sen sijaan eniten siipikarjan lihaa syövillä naisilla riski sairastua rintasyöpään oli 15 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka söivät siipikarjan lihaa vähiten.

Tutkijat huomasivat lisäksi, että punaisen lihan vaihtaminen siipikarjaan oli yhteydessä pienentyneeseen rintasyöpäriskiin.

Yhteys havaittiin muista mahdollisista riskitekijöistä huolimatta. Tulokset julkaistiin International Journal of Cancer -tiedelehdessä.

Vastaavia tuloksia saatu ennenkin

Nyt julkaistu tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa runsas punaisen lihan kulutus yhdistetään rintasyöpään. Vuonna 2014 Harvardin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että runsas punaisen lihan syöminen varhaisaikuisuudessa suurensi rintasyövän kehittymisen riskiä.

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa puolestaan havaittiin, että ruokavaliomuutoksilla voi pienentää rintasyöpään kuolemisen riskiä. Tulokset vihjasivat, että vähentämällä ravinnosta saadun rasvan määrää sekä syömällä enemmän vihanneksia ja hedelmiä voi vaikuttaa siihen, miten syöpä reagoi hoitoihin. Tuolloinkin naisia kehotettiin vaihtamaan punainen liha siipikarjaan, kalaan, palkokasveihin ja pähkinöihin.

Suomalaisten ruokasuositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita ei tulisi käyttää enempää kuin 500 grammaa viikossa.

Naisten yleisin syöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5000 suomalaisnaista. Ikääntymisen, hormonihoitojen, ylipainon, runsaan alkoholinkäytön, vähäisen liikunnan ja perinnöllisen syöpäalttiuden tiedetään vaikuttavan sairastumisriskiin, listaa Terveyskylä-sivusto.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja