Nämä kaksi muutosta ruokavaliossa pienentävät merkittävästi rintasyöpään kuolemisen riskiä

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että ruokavaliota rukkaamalla naiset voivat pienentää riskiään kuolla rintasyöpään, uutisoivat lukuisat yhdysvaltalaismediat. Löydösten perusteella tutkijat suosittelevat naisia vähentämään ruokavaliostaan rasvaa ja lisäämään siihen kasviksia sekä vihanneksia.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5000 suomalaisnaista. Suomen Syöpärekisteri raportoi, että vuonna 2016 rintasyöpään kuoli 888 henkilöä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen rintasyöpäkuolleisuutta voi pienentää ruokavaliomuutoksilla: vähentämällä ravinnosta saadun rasvan määrää sekä syömällä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Ruokavalion muuttaminen kannattaa

Tutkimuksessa kerättiin tietoja yli 48 000:sta vaihdevuodet ohittaneesta naisesta ympäri Yhdysvaltoja. Tutkimus alkoi vuonna 1993 ja sitä jatkettiin 20 vuotta. Tutkimuksen alkaessa kellään naisista ei oltu diagnosoitu rintasyöpää.

Lähes 20 000 naisista piti seuraavan kahdeksan vuoden aikana kirjaa syömisistään. Naiset pyrkivät vähentämään ravinnosta saamaansa rasvaa karsimalla punaisen lihan ja rasvaisten maitotuotteiden kulutusta sekä lisäämään ruokavalioonsa hedelmiä, kasviksia ja viljatuotteita.

Tutkijat laskivat, että vähärasvaisessa ja kasvisten käyttöä korostavassa ruokavaliossa pidättäytyneillä naisilla oli 20 prosenttia pienempi riski kuolla rintasyöpään kuin naisilla, jotka eivät muuttaneet ruokavaliotaan.

Tutkijat eivät huomanneet ruokavaliomuutosten vaikuttavan syöpään sairastumisen riskiin. NBC News -uutiskanavan haastattelemat asiantuntijat uskovat, että ruokavaliolla on kuitenkin merkittävä vaikutus siihen, miten syöpä reagoi hoitoihin.

Videolla kerrotaan, miten rinnat tulee tutkia rintasyövän varalta. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


Kaikkea rasvaa ei tarvitse karsia

Naisia ohjeistettiin olemaan saamatta 20 prosenttia enempää päivittäisestä energiansaannistaan rasvasta, mutta harva tähän pystyi. Vähempikin näytti silti riittävän.

Jos rasvan määrän päivittäisestä energiansaannista sai karsittua 24,5 prosenttiin tai jopa 29 prosenttiin, muutos pienensi rintasyöpään kuolemisen riskiä.

Tutkimuksen alkamisen aikana rasvaa kehotettiin välttämään ylipäätään. Nykytiedon valossa rasvan laadulla on väliä, ja tutkijat suosittelevat vähentämään reilusti tyydyttyneiden rasvojen saantia ja vaihtamaan rasvat tyydyttymättömiin. Tyydyttyneitä rasvoja saadaan esimerkiksi monista prosessoiduista ruoista sekä lihasta. Tyydyttymättömiä rasvahappoja löytyy puolestaan esimerkiksi oliiviöljystä sekä pähkinöistä.

Metabolinen oireyhtymä lisää sairastumisriskiä

Vähärasvainen ja kasviksia suosiva ruokavalio ei näyttänyt vaikuttavan syöpään sairastumiseen riskiin, mutta aineisto paljasti metabolisen oireyhtymän lisäävän sairastumisriskiä voimakkaasti.

Tutkijat huomasivat ruokavalion sijaan lukuisat metabolisen oireyhtymän riskitekijät, kuten paksu vyötärönympärys, korkea verenpaine, korkea kolesteroli sekä korkea verensokeri, ennustivat korkeampaa rintasyövän riskiä. Jos riskitekijöitä oli kolme tai neljä, riski kuolla rintasyöpään nousi 69 prosentilla.

Koska metabolinen oireyhtymä johtuu rasvan kertymisestä vatsaonteloon ja maksaan, ylipainon välttelyllä on mahdollista pienentää oireyhtymän vaaroja. Runsaasti kasviksia sisältävän ruokavalion tiedetään tukevan painonhallintaa ja auttavan laihtumaan. Ylipainon tiedetään olevan myös rintasyövän riskitekijä.

Lue myös:

    Uusimmat