Jättitutkimus paljastaa 10 elämäntapaa, jotka todennäköisesti madaltavat kaikkien syöpien riskiä

Niinan syöpä leikataan Saksassa, kun HUS kieltäytyi leikkauksesta kahdesti: "Kumpi parantaa elämänlaatuani, mahdollisuus parantua vai hoidot, joiden jälkeen kuolen?" 3:33
KATSO MYÖS: Ainoa parantava hoito Niina Ursinin syöpään olisi leikkaus, mutta HUS, johon kaikki vaativammat sappitiehyen ja maksan leikkaukset on Suomessa keskitetty, pitää leikkausta liian suurena riskinä, eikä Niinan elämänlaatua parantavana hoitona. Siksi Niina suuntaa kalliiseen leikkaukseen Saksaan. Videolla Niina kertoo tarinansa.

Brittitutkimuksessa selvisi, että kaikkien syöpien riskiä voi laskea yhteensä jopa 70 prosentilla, jos noudattaa näitä kymmentä elämäntapaa. Jokainen elämäntapavalinnoista laski syöpien riskiä seitsemällä prosentilla.

Englantilaisen Newcaastlen yliopiston tutkijat ovat löytäneet tutkimuksessaan kymmenen elämäntapavalintaa, jotka toteuttamalla omaa syöpäriskiään voi laskea jopa 70 prosentilla. Kunkin elämäntapavalinnan syöpää laskeva vaikutus oli 7 prosenttia, kertoo Daily Mail.

Näillä elämäntapavalinnoilla lasket kaikkien syöpien riskiä merkittävästi

 1. Pysy BMI:n normaalipainon alarajan lähellä (18,5–24,9)
 2. Harrasta liikuntaa kaksi ja puoli tuntia viikossa
 3. Syö monipuolista ja tasapainoista ruokaa, joka sisältää vähintään 30 grammaa kuituja, päivässä. Syö viisi annosta päivässä ja varmista, että ateriasi sisältävät hedelmiä ja kasviksia.
 4. Rajoita pikaruoan syömistä.
 5. Syö punaista lihaa enintään kolme annosta viikossa.
 6. Vältä sokeroituja juomia.
 7. Jätä alkoholi juomatta.
 8. Vältä lisäravinteita, joiden väitetään ehkäisevän syöpää.
 9. Rintaruoki vauvaasi vähintään puolen vuoden ikäiseksi, jos mahdollista.
 10. Noudata lääkärin ohjeita, jos sairastut syöpään.

Tästä syystä nämä elämäntavat laskevat syövän riskiä

Imettäminen

Tutkijat uskovat, että imettämisen syöpäriskiä laskeva vaikutus liittyy hormonaalisiin muutoksiin, joita tapahtuu imettäjän kehossa, kertoo Daily Mail.

Imettämisen aikana kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jääneet kokonaan pois, mikä vähentää estrogeenin määrää elimistössä.

Liiallisen estrogeenin määrä elimistössä on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Pikaruoan ja punaisen lihan välttely

Pikaruoka on yhdistetty syöpään, sillä niiden runsas kuluttaminen lisää ylipainon mahdollisuutta ja ylipaino puolestaan voi aiheuttaa kehossa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat aiheuttaa syöpäkasvainten kasvua.

Punainen liha ja prosessoidut lihatuotteet sisältävät muun muassa hemiä ja nitraattia, jotka muodostavat hajotessaan kehoon yhdisteitä, jotka voivat vahingoittaa suoliston soluja ja lisätä syövän kehittymisen todennäköisyyttä.

Alkoholin juomisen lopettaminen

Alkoholi hajoaa asetaldehydi-nimiseksi kemikaaliksi, joka voi aiheuttaa DNA-vaurioita, jotka liittyvät moniin syöpiin.

Syöpää ehkäisevät lisäravinteet

Ei ole olemassa tieteellistä tutkimusta siitä, että lisäravinteita syömällä voisi ehkäistä syöpää. WCRI:n mukaan ihmisten tulisi pyrkiä saamaan tarvitsemansa ravintoaineet päivän aterioistaan, ei lisäravinteista, kertoo Daily Mail.

Syöpäravitsemusterapeutti Nichole Andrewsin mukaan liiallinen tarpeettomien lisäravinteiden syöminen voi jopa lisätä syöpäriskiä.

Jos otat yli 200 prosenttia päivittäisestä ravitsemusaineiden saantisuosituksesta lisäravinteina, voivat ne muuttua vapaiksi radikaaleiksi ja lisätä syöpäriskiä.

Tutkimuksen taustalla aiemmin annetut viralliset elämäntapasuositukset 

Tutkijat halusivat selvittää, kuinka hyvin jo aiemmin WCRF:n (The World Cancer Research Fund) ja AICR:n (the American Institute for Cancer Research) elämäntapasuositukset syövän ehkäisemiseksi toimivat, kertoo Daily Mail.

Tutkijat selvittivät syöpäriskiä pienentävien elämäntapasuositusten toimivuutta tutkimalla 94 778 britin terveystietoja. Tutkimusryhmän keski-ikä oli 56.

Tutkimusaineisto sisälsi osallistujien itse kirjaamia raportteja ruokavaliosta ja liikuntatottumuksista. Lisäksi osallistujien painoindeksi (BMI) ja vyötärönmitta huomioitiin. 

Jokainen osallistuja pisteytettiin asteikolla 1–7 sen mukaan, kuinka hyvin he noudattivat syöpäriskiä pienentäviä elintapasuosituksia. Lisäksi tutkijat käyttivät syöpärekisterin tietoja mitatakseen, kuinka moni osallistujista sairastui syöpään kahdeksan vuotisen tutkimusjakson aikana.

Iän, sukupuolen, sosioekonomisen aseman, etnisen taustan ja tupakoinnin vaikutuksia kontrolloitiin tutkimusanalyyseissa.

Keskimäärin osallistujat saivat 3,8/7 pistettä syöpää ehkäisevien suositusten noudattamisesta.

Kahdeksan prosenttia osallistujista (7 296 ihmistä) sairastui tutkimusjakson aikana syöpään.

Tutkimustulosten perusteella syöpäriskiä vähentävien suositusten parempi noudattaminen oli yhteydessä pienempään syöpäriskiin.

Ihmisillä, joiden pistemäärä oli 4,5/7 tai enemmän, oli 16 prosenttia pienempi riski sairastua kaikkiin syöpiin yhteensä verrattuna niihin, joiden suosituksiin sitoutuminen oli 3,5 pistettä tai vähemmän

BMC Medicine -alustalla julkaistun tutkimuksen heikkoudeksi tutkijat mainitsivat sen, etteivät he voi täysin varmasti tietää, että juuri kymmenen eri elämäntapasuosituksen noudattaminen johti syöpäriskin pienenemiseen. Tämä johtuu siitä, että kyseessä oli havainnoiva tutkimus.

Lue myös:

  Uusimmat