Paljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisi

Syöpä ja ravinto 5:18

Paljon luomuruokaa syövillä ihmisillä näyttää olevan pienentynyt riski sairastua tiettyihin syöpiin. Asia käy ilmi ranskalaistutkimuksesta, joka esiteltiin JAMA Internal Medicine -julkaisussa.

VIDEO: Millainen yhteys syöpäriskillä on ihmisen ravitsemukseen? Asiasta keskustelemassa ravitsemusterapeutti sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri.

Luomuruoan syöminen näyttää pienentävän yleistä syöpäriskiä maltillisesti. Erityisesti luomuruoan syöminen vaikuttaa vähentävän riskiä sairastua imusolmukesyöpä Non-Hodgkin-lymfoomaan sekä rintasyöpään vaihdevuosien jälkeen.

Johtopäätökset perustuvat 68 946 ranskalaista aikuista tutkineeseen otantaan. Nelikymppiset vapaaehtoiset jaettiin neljään eri ryhmään riippuen siitä, kuinka usein he söivät luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, eineksiä ja kasviöljyjä. Osallistujat raportoivat syömisistään nettikyselyllä.

Tutkimus jatkui keskimäärin reilu neljä ja puoli vuotta. Tänä aikana 1340 osallistujaa sairastui syöpään, joista tavallisimpia olivat rintasyöpä, eturauhassyöpä, ihosyöpä, paksusuolen syöpä sekä Non-Hodgkin-lymfooma.

Paljon luomuruokaa syövät sairastuivat epätodennäköisemmin 

Tutkijat vertasivat osallistujien luomuruoan kulutusta syöpätapausten ilmenemiseen. Vertailussa kävi ilmi, että mitä enemmän luomuruokaa ihminen oli syönyt, sitä pienempi oli hänen riskinsä sairastua mihin tahansa syöpään. Eniten luomutuotteita käyttävät ihmiset sairastuivat tutkimusaikana 25 prosenttia epätodennäköisemmin syöpään kuin vähiten luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa syöneet. Reuters laskee, että absoluuttisesti tämä tarkoittaa luomuruoan syömisen pienentävän syöpäriskiä varsin maltillisesti, noin 0,6 prosenttia.

Asia kuitenkin muuttuu, kun luomuruoan syömistä verrattaan tiettyihin syöpiin. Luomuruoka näytti pienentävän riskiä Non-Hodgkin-lymfoomaan 73 prosentilla ja vaihdevuosien jälkeisen rintasyövän riskiä 21 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan luomuruoka pienensi osallistujien syöpäriskiä, vaikka ruokavalio ei terveellisyydeltään olisi ollut keskivertoa parempi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tukea aiemmista löydöksistä – tutkittavaa riittää silti 

Luomuruoka saattaa tutkijoiden mukaan olla syöpäriskiä pienentävä, sillä luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, tuholaismyrkkyjä tai geenimuuntelua. Lisäksi eläinlääkkeiden, kuten antibioottien käyttö on rajoitettua. Antibioottien liiallinen käyttö lisää antibioottiresistenssin eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämisen riskiä.

CNN muistuttaa artikkelissaan aiemmista tutkimuksista, jotka tukevat ranskalaistutkijoiden löytöjä. International Agency for Research in Cancer -julkaisussa vuonna 2015 esitelty tutkimus osoitti tuholaismyrkkyjen olevan mahdollisesti karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia.  Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin luomuruoan syömisen pienentävän mahdollisesti riskiä sairastua Non-Hodgkin-lymfoomaan.

Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan osoita syy-seuraussuhdetta luomuruoan ja syöpäriskin välillä, ainoastaan yhteyden. Luomuruokaa syövät osallistujat olivat niin sanotusti tavallista ruokaa syöviä useammin naimisissa, paremmin tienaavia ja koulutettuja, vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa käyttäviä sekä alkoholia juovia. Nämä tekijät voivat kieliä terveellisistä elintavoista, jotka vähentävät riskiä sairastua syöpiin.

Lähde: Reuters, CNN

Lue myös:

    Uusimmat