Paljon luomuruokaa syövillä ihmisillä näyttää olevan pienentynyt riski sairastua tiettyihin syöpiin. Asia käy ilmi ranskalaistutkimuksesta, joka esiteltiin JAMA Internal Medicine -julkaisussa.
VIDEO: Millainen yhteys syöpäriskillä on ihmisen ravitsemukseen? Asiasta keskustelemassa ravitsemusterapeutti sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri.
Luomuruoan syöminen näyttää pienentävän yleistä syöpäriskiä maltillisesti. Erityisesti luomuruoan syöminen vaikuttaa vähentävän riskiä sairastua imusolmukesyöpä Non-Hodgkin-lymfoomaan sekä rintasyöpään vaihdevuosien jälkeen.
Johtopäätökset perustuvat 68 946 ranskalaista aikuista tutkineeseen otantaan. Nelikymppiset vapaaehtoiset jaettiin neljään eri ryhmään riippuen siitä, kuinka usein he söivät luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, eineksiä ja kasviöljyjä. Osallistujat raportoivat syömisistään nettikyselyllä.
Tutkimus jatkui keskimäärin reilu neljä ja puoli vuotta. Tänä aikana 1340 osallistujaa sairastui syöpään, joista tavallisimpia olivat rintasyöpä, eturauhassyöpä, ihosyöpä, paksusuolen syöpä sekä Non-Hodgkin-lymfooma.
Paljon luomuruokaa syövät sairastuivat epätodennäköisemmin
Tutkijat vertasivat osallistujien luomuruoan kulutusta syöpätapausten ilmenemiseen. Vertailussa kävi ilmi, että mitä enemmän luomuruokaa ihminen oli syönyt, sitä pienempi oli hänen riskinsä sairastua mihin tahansa syöpään. Eniten luomutuotteita käyttävät ihmiset sairastuivat tutkimusaikana 25 prosenttia epätodennäköisemmin syöpään kuin vähiten luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa syöneet. laskee, että absoluuttisesti tämä tarkoittaa luomuruoan syömisen pienentävän syöpäriskiä varsin maltillisesti, noin 0,6 prosenttia.