Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Paljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisi

5:18Syöpä ja ravinto
Julkaistu 23.10.2018 09:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Paljon luomuruokaa syövillä ihmisillä näyttää olevan pienentynyt riski sairastua tiettyihin syöpiin. Asia käy ilmi ranskalaistutkimuksesta, joka esiteltiin JAMA Internal Medicine -julkaisussa.

VIDEO: Millainen yhteys syöpäriskillä on ihmisen ravitsemukseen? Asiasta keskustelemassa ravitsemusterapeutti sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri.

Luomuruoan syöminen näyttää pienentävän yleistä syöpäriskiä maltillisesti. Erityisesti luomuruoan syöminen vaikuttaa vähentävän riskiä sairastua imusolmukesyöpä Non-Hodgkin-lymfoomaan sekä rintasyöpään vaihdevuosien jälkeen.

Johtopäätökset perustuvat 68 946 ranskalaista aikuista tutkineeseen otantaan. Nelikymppiset vapaaehtoiset jaettiin neljään eri ryhmään riippuen siitä, kuinka usein he söivät luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, eineksiä ja kasviöljyjä. Osallistujat raportoivat syömisistään nettikyselyllä.

Tutkimus jatkui keskimäärin reilu neljä ja puoli vuotta. Tänä aikana 1340 osallistujaa sairastui syöpään, joista tavallisimpia olivat rintasyöpä, eturauhassyöpä, ihosyöpä, paksusuolen syöpä sekä Non-Hodgkin-lymfooma.

Paljon luomuruokaa syövät sairastuivat epätodennäköisemmin 

Tutkijat vertasivat osallistujien luomuruoan kulutusta syöpätapausten ilmenemiseen. Vertailussa kävi ilmi, että mitä enemmän luomuruokaa ihminen oli syönyt, sitä pienempi oli hänen riskinsä sairastua mihin tahansa syöpään. Eniten luomutuotteita käyttävät ihmiset sairastuivat tutkimusaikana 25 prosenttia epätodennäköisemmin syöpään kuin vähiten luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa syöneet.  laskee, että absoluuttisesti tämä tarkoittaa luomuruoan syömisen pienentävän syöpäriskiä varsin maltillisesti, noin 0,6 prosenttia.

Reuters

Asia kuitenkin muuttuu, kun luomuruoan syömistä verrattaan tiettyihin syöpiin. Luomuruoka näytti pienentävän riskiä Non-Hodgkin-lymfoomaan 73 prosentilla ja vaihdevuosien jälkeisen rintasyövän riskiä 21 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan luomuruoka pienensi osallistujien syöpäriskiä, vaikka ruokavalio ei terveellisyydeltään olisi ollut keskivertoa parempi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

shutterstock_271260899Luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä tuholaismyrkkyjä. Kuvituskuva.Shutterstock

Tukea aiemmista löydöksistä – tutkittavaa riittää silti 

Luomuruoka saattaa tutkijoiden mukaan olla syöpäriskiä pienentävä, sillä luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, tuholaismyrkkyjä tai geenimuuntelua. Lisäksi eläinlääkkeiden, kuten antibioottien käyttö on rajoitettua. Antibioottien liiallinen käyttö lisää antibioottiresistenssin eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämisen riskiä.

CNN muistuttaa artikkelissaan aiemmista tutkimuksista, jotka tukevat ranskalaistutkijoiden löytöjä. International Agency for Research in Cancer -julkaisussa vuonna 2015 esitelty tutkimus osoitti tuholaismyrkkyjen olevan mahdollisesti karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia.  Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin luomuruoan syömisen pienentävän mahdollisesti riskiä sairastua Non-Hodgkin-lymfoomaan.

Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan osoita syy-seuraussuhdetta luomuruoan ja syöpäriskin välillä, ainoastaan yhteyden. Luomuruokaa syövät osallistujat olivat niin sanotusti tavallista ruokaa syöviä useammin naimisissa, paremmin tienaavia ja koulutettuja, vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa käyttäviä sekä alkoholia juovia. Nämä tekijät voivat kieliä terveellisistä elintavoista, jotka vähentävät riskiä sairastua syöpiin.

Lähde: Reuters, CNN

Lisää aiheesta:

Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiäTutkimus: Alkoholin juominen tyhjään vatsaan lisää syöpäriskiäJättitutkimus paljastaa 10 elämäntapaa, jotka todennäköisesti madaltavat kaikkien syöpien riskiäRiski tappavaan syöpään pienentyy kahdella ruokavalinnalla – syöthän sinäkin?Terveyspahiksen vaihtaminen kanaan pienentää rintasyöpäriskiä – myös muita suotuisia vaikutuksiaPekonia vai kreikkalainen salaatti? Näin se, mitä syöt, voi vaikuttaa rintoihisi
SyöpäLuomuRavitsemusTiedeLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä
  • ti11:07
    Joe Biden

    Joe Bidenin syövästä uutta tietoa – tytär julkaisi koskettavan päivityksen

  • 14.10.06:33
    Lääketiede

    Vihdoin uutta toivoa erityisesti lapsilla esiintyvän syövän hoitoon – "Ei juurikaan edistystä sitten 70-luvun"

  • 7.10.13:33
    Rinnat

    Yksi asia voi lisätä rintasyöpään menehtymisen todennäköisyyttä

  • 1.10.19:34
    Tuukka Temonen

    Tuukka Temonen avoimena – edellispäivän kokemus jäi kalvamaan: "Tuntuu jotenkin pahalta"

  • 29.9.14:48
    Biljardi

    Tämä erotti maailmanmestari Mika Immosen muista – läheinen ystävä kertoo viimeisistä viesteistä