Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"

Tietyt laivaherkut maistuvat suomalaisille risteilymatkustajille vuodesta toiseen, kertoo Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen.
Tietyt laivaherkut maistuvat suomalaisille risteilymatkustajille vuodesta toiseen, kertoo Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen.MTV/Shutterstock
Julkaistu 30.01.2024 17:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruotsinlaivojen ruokavalikoimissa on tiettyjä tuotteita, jota ei yksinkertaisesti voi listoilta poistaa.

Risteilymatkustaminen on ollut suomalaisille rakasta puuhaa jo 1970-luvulta lähtien. Tärkeässä roolissa merellä on aina ollut myös laivojen ruokatarjonta ja se on vaikuttanut myös ruokakulttuuriimme. Esimerkiksi katkaravut tulivat suomalaisille tutuksi nimenomaan laivojen buffetpöydistä.

Silja Serenade -laivan keittiöpäällikkö Juha Tamminen on nähnyt pitkällä urallaan monenlaisia ruokatrendejä. Tamminen on työskennellyt Serenadella sen vuonna 1990 tehdystä neitsytmatkasta lähtien.

Siinä missä ruotsalaiset tulevat laivalle herkuttelemaan erityisesti äyriäisillä, suomalaisille maistuvat buffetklassikoiden lisäksi grilliravintolan liharuoat.

– Suomalaiset tykkäävät lihasta. Grilliravintolassa suosituin annos on pippuripihvi, Tamminen kertoo.

Lue myös: Tax-free-myymälän kassalla voi odottaa yllätys alkoholijuomien ostajille – hyttibileitä suitsitaan ovelin keinoin laivoilla

Tuttu klassikko katkarapuleipä

katkarapuleipä 2Katkarapuleipää Eckerö Linen valikoimista vuonna 2016.MTV

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin vuonna 2016 risteilylaivojen "pyhästä ruoasta", katkarapuleivästä. Tuolloin klassikkoleipä oli vielä ehdoton hitti ja perinne, josta matkustajat eivät halunneet luopua. 

– Katkarapuleipä on jollain tasolla menettänyt statustaan. Menee niitä edelleen, mutta ei enää ehkä samalla tavalla kuin ennen.

Tallink Siljan luova keittiöpäällikkö Joonas Maunula kertoo ruokatarjonnan monipuolistumisen vaikuttaneen yksittäisten hittituotteiden suosioon. Katkarapuleivän lisäksi valikoimissa on nykypäivänä montaa muutakin leipää, salaatteja, pizzaa ja jopa sushia.

– Katkarapuleipä on kuitenkin klassikko, jota on aina ollut, eikä sitä voi listalta poistaa. 

Myös Viking Linella tietyt klassikkoruoat pitävät edelleen pintansa.

– Katkarapuleipä, hampurilaiset, pippuripihvi ovat todellisia suosikkeja vuodesta toiseen. Buffetpöydässä on pakko pitää katkaravut, sillit ja lohet, kertoo Viking Linen ravintolatoimen johtaja Janne Lindholm MTV Uutisille. 

Lue myös: Yhdellä laivaherkulla järjetön menekki: Suomalaiset risteilymatkustajat ahmivat kuin pyhää ruokaa

Jos nämä ruoat poistetaan, tulee palautevyöry

Aina välillä matkustaja-aluksilla kuitenkin tehdään erilaisia kokeiluja, jolloin tiettyjä ruokia saattaa pudota pois esimerkiksi buffetvalikoimasta.

juha copyJuha Tamminen on työskennellyt Silja Serenadella alusta saakka, vuodesta 1990.MTV

Tallink Siljallakin tiedetään katkarapujen ja graavilohen olevan buffetin pyhiä elementtejä, joita ei hevillä listalta heivata. Ruotsinlaivalla kokeiltiin sen sijaan kerran pudottaa valikoimista pois paikan päällä leikattu liha.

– Sitä me kokeilimme kerran ja tuli aika paljon asiakaspalautetta, kun ei ollutkaan leikattavaa punaista lihaa. Tuli jopa niin paljon palautetta, että oltiin kahdessa viikossa laittamassa sitä takaisin jo. Se oli ihan testi, että mitä tapahtuu, jos sen listalta poistaa. Se ei toiminut, keittiöpäällikkö Juha Tamminen kertoo.

Myös legendaarisen suklaamoussen poistaminen johtaa kokemusten perusteella palautevyöryyn, joten siihen ei ole syytä kajota. Sama pätee aamiaispekoniin.

– Muutamia tällaisia testituotteita on ollut, jotka on sitten tuotu aika nopeasti takaisin valikoimiin palautteen vuoksi. Aamiaisella tarjoiltava pekoni oli yksi tällaisista tuotteista, kertoo luova keittiöpäällikkö Joonas Maunula.

Lue myös: Suomalaisjuoman jättisuosio yllätti myös laivoilla: "Ainutlaatuinen hitti"

Uusia kokeiluja klassikoiden rinnalle

Tallink Silja thaibuffet buffet

Perinteisten buffetherkkujen ohella laivoilla on säännöllisin väliajoin tarjolla erilaisia teemapöytiä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla vertailtiin vuonna 2022 muun muassa Eckerö Linen, Viking Linen ja Tallink Siljan joulubuffetit. 

Tällä hetkellä Tallink Siljan buffeteissa on thai-teemapöytä ja Viking Linella keskitytään pohjoismaisiin makuihin sekä talven parhaisiin antimiin. Myös kasvisruoan suosion kasvaminen on huomioitu valikoimissa ja uusia kasvisvaihtoehtoja kehitellään jatkuvasti. 

Lue myös: Nämä juomat ovat nyt hittejä laivojen tax-free-myymälöissä – "Valtava menestys"

Katso myös video: Minkä buffetin valitsisit? 

10:17Testasimme Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit – minkä näistä itse valitsisit?Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit vuosimallia 2022 testissä.

Lisää aiheesta:

Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättäänRuotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavatRuotsinlaivan buffetin uusi jouluruokahitti voi yllättää – ruotsalaisten suosikki jakaa taatusti mielipiteetTältä näyttää Viking Linen uusi joulubuffet – 150 erilaista sorttia, mutta yksi oleellinen muutos aiempaan Puhtaus ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – laivan buffet on turisteille eksoottinen ruokakeidasIkisuosikit ylitse muiden! Nämä ovat laivan suosituimmat buffetherkut – "suomalaiset haluavat syödä aivan kaikissa muodoissa"
RuokaRuokamatkailuMatkailuVeneet ja laivatUutisohjelmien aiheetMakuja
Laivoilla kokeillaan erilaisia teemapöytiä. Kuvassa Silja Serenaden thai-teemapöydän ruokia.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!