Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"

Tallink Silja buffet Juha Tamminen
Tietyt laivaherkut maistuvat suomalaisille risteilymatkustajille vuodesta toiseen, kertoo Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen. MTV/Shutterstock

Ruotsinlaivojen ruokavalikoimissa on tiettyjä tuotteita, jota ei yksinkertaisesti voi listoilta poistaa.

Risteilymatkustaminen on ollut suomalaisille rakasta puuhaa jo 1970-luvulta lähtien. Tärkeässä roolissa merellä on aina ollut myös laivojen ruokatarjonta ja se on vaikuttanut myös ruokakulttuuriimme. Esimerkiksi katkaravut tulivat suomalaisille tutuksi nimenomaan laivojen buffetpöydistä.

Silja Serenade -laivan keittiöpäällikkö Juha Tamminen on nähnyt pitkällä urallaan monenlaisia ruokatrendejä. Tamminen on työskennellyt Serenadella sen vuonna 1990 tehdystä neitsytmatkasta lähtien.

Siinä missä ruotsalaiset tulevat laivalle herkuttelemaan erityisesti äyriäisillä, suomalaisille maistuvat buffetklassikoiden lisäksi grilliravintolan liharuoat.

– Suomalaiset tykkäävät lihasta. Grilliravintolassa suosituin annos on pippuripihvi, Tamminen kertoo.

Tuttu klassikko katkarapuleipä

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin vuonna 2016 risteilylaivojen "pyhästä ruoasta", katkarapuleivästä. Tuolloin klassikkoleipä oli vielä ehdoton hitti ja perinne, josta matkustajat eivät halunneet luopua. 

– Katkarapuleipä on jollain tasolla menettänyt statustaan. Menee niitä edelleen, mutta ei enää ehkä samalla tavalla kuin ennen.

Tallink Siljan luova keittiöpäällikkö Joonas Maunula kertoo ruokatarjonnan monipuolistumisen vaikuttaneen yksittäisten hittituotteiden suosioon. Katkarapuleivän lisäksi valikoimissa on nykypäivänä montaa muutakin leipää, salaatteja, pizzaa ja jopa sushia.

– Katkarapuleipä on kuitenkin klassikko, jota on aina ollut, eikä sitä voi listalta poistaa. 

Myös Viking Linella tietyt klassikkoruoat pitävät edelleen pintansa.

– Katkarapuleipä, hampurilaiset, pippuripihvi ovat todellisia suosikkeja vuodesta toiseen. Buffetpöydässä on pakko pitää katkaravut, sillit ja lohet, kertoo Viking Linen ravintolatoimen johtaja Janne Lindholm MTV Uutisille. 

Jos nämä ruoat poistetaan, tulee palautevyöry

Aina välillä matkustaja-aluksilla kuitenkin tehdään erilaisia kokeiluja, jolloin tiettyjä ruokia saattaa pudota pois esimerkiksi buffetvalikoimasta.

juha copy
Juha Tamminen on työskennellyt Silja Serenadella alusta saakka, vuodesta 1990.

Tallink Siljallakin tiedetään katkarapujen ja graavilohen olevan buffetin pyhiä elementtejä, joita ei hevillä listalta heivata. Ruotsinlaivalla kokeiltiin sen sijaan kerran pudottaa valikoimista pois paikan päällä leikattu liha.

– Sitä me kokeilimme kerran ja tuli aika paljon asiakaspalautetta, kun ei ollutkaan leikattavaa punaista lihaa. Tuli jopa niin paljon palautetta, että oltiin kahdessa viikossa laittamassa sitä takaisin jo. Se oli ihan testi, että mitä tapahtuu, jos sen listalta poistaa. Se ei toiminut, keittiöpäällikkö Juha Tamminen kertoo.

Myös legendaarisen suklaamoussen poistaminen johtaa kokemusten perusteella palautevyöryyn, joten siihen ei ole syytä kajota. Sama pätee aamiaispekoniin.

– Muutamia tällaisia testituotteita on ollut, jotka on sitten tuotu aika nopeasti takaisin valikoimiin palautteen vuoksi. Aamiaisella tarjoiltava pekoni oli yksi tällaisista tuotteista, kertoo luova keittiöpäällikkö Joonas Maunula.

Uusia kokeiluja klassikoiden rinnalle

Perinteisten buffetherkkujen ohella laivoilla on säännöllisin väliajoin tarjolla erilaisia teemapöytiä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla vertailtiin vuonna 2022 muun muassa Eckerö Linen, Viking Linen ja Tallink Siljan joulubuffetit

Tällä hetkellä Tallink Siljan buffeteissa on thai-teemapöytä ja Viking Linella keskitytään pohjoismaisiin makuihin sekä talven parhaisiin antimiin. Myös kasvisruoan suosion kasvaminen on huomioitu valikoimissa ja uusia kasvisvaihtoehtoja kehitellään jatkuvasti. 

Katso myös video: Minkä buffetin valitsisit? 

Testasimme Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit – minkä näistä itse valitsisit? 10:17
Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit vuosimallia 2022 testissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat