Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yhdellä laivaherkulla järjetön menekki: Suomalaiset risteilymatkustajat ahmivat kuin pyhää ruokaa

Onko katkarapuleipä sinulle tuttu herkku risteilylaivoilta?
Onko katkarapuleipä sinulle tuttu herkku risteilylaivoilta?MTV
Julkaistu 11.02.2016 19:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Klassiset katkarapuvoileivät ovat sekä Tallinnan että Ruotsin risteilylaivojen ehdoton hittituote. Monelle matkaajalle reissu ei ala ilman sitä.

Vaikka risteilyalusten ravintoloiden ja kahviloiden ruokalistat vaihtelevatkin sesonkien mukaan, niin yksi suosikkituote ei katoa minnekään. Tämä hittituote on katkarapuvoileipä.

– Vuositasolla katkarapuleipien myynti on kymmeniä tuhansia kappaleita, päivittäin sellaista sataa kappaletta. Sesonkiaikaan vielä huomattavasti paljon enemmän, m/s Finlandia-laivan Eckerö Buffetin keittiöpäällikkö Tuomo Paloranta kertoo.

Taustalla vanha perinne

katkarapuleipä 3
Katkarapuleipiä myynnissä Eckerö Linen m/s Finlandia-laivan kahvilassa.MTV

Eckerö Buffetin kylmäkkö Vera Huolmanin mukaan katkarapuleipien suosio perustuu vanhaan perinteeseen, josta ei hevillä luovuta.

– Se on vanha perinteinen tapa, että kun mennään risteilemään, niin katkarapuvoileipä kuuluu syödä. Perinne on suomenruotsalaisilta lähtenyt, että Suomen lautalla aina syödään se katkarapuleipä. Monella risteily alkaa sillä, eikä millään muulla.

Huolmanin mukaan virolaiset eivät niinkään klassikkoleivästä välitä, mutta suomalaisille se maistuu.

– Helsinki-Tukholma -linjalla niitä syövät kaikki, suomalaiset ja ruotsalaiset. Olen ollut myös kilpailijalla töissä, joten tiedän tämän.

Rapuja ja lohta ei uskalleta jättää valikoimista

katkarapuleipä 2Yhdestä leivästä laivalla saa pulittaa 8 euroa.MTV

Katkarapuvoileipä rakentuu aina samoista elementeistä. Klassikkoon kuuluu vaalea leipä, salaatti, kananmuna, majoneesi, kurkku, tomaatti ja sitruunalohko. Koko komeuden kruunaa tietysti iso kasa rapuja.

– Rapua pitää olla niin paljon, että se oikein tursuaa leivästä. Ja myös tilliä. Myös kilpailijoilla käytetään näitä ihan samoja elementtejä.

Katkarapuvoileivät, samoin kuin buffetin ravut ja lohi kuuluvat niin tärkeänä osana risteilyperinteisiin, että ne pysyvät taatusti listalla jatkossakin.

– Ei olla uskallettu jättää niitä koskaan pois, Huolman ja Paloranta nauravat.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Sarin ja Jarmon kauppa myy Suomi-herkkuja Rivieralla – yksi yllättävä tuote saa ranskalaiset hullaantumaanRuotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavatRuotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"Viking Line tuo risteilyreissujen klassikon ruokakauppoihin – laivayhtiön myydyin herkku jo 1960-luvulta lähtienIkisuosikit ylitse muiden! Nämä ovat laivan suosituimmat buffetherkut – "suomalaiset haluavat syödä aivan kaikissa muodoissa"Tältä näyttää Viking Linen uusi buffet – melkoinen muutos menneisiin vuosikymmeniin!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • ke16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä