Tax-free-myymälän kassalla voi odottaa yllätys alkoholijuomien ostajille – hyttibileitä suitsitaan ovelin keinoin laivoilla

Risteily juominen laiva
Alkoholijuomien nauttiminen hyteissä on kielletty varustamoiden järjestyssäännöissä. Shutterstock

Miten alkoholijuomien nauttimiseen hyteissä suhtaudutaan laivayhtiöissä ja onko se isokin ongelma? Kysyimme varustamoilta.

Olemme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla käsitelleet lokakuussa tämän hetken juomatrendejä suomalaisten suosimilla risteilylaivoilla

Kerroimme aiemmin, millaiset juomat tekevät nyt kauppansa laivojen baareissa sekä tax-free-myymälöissä. Hittijuomien joukkoon lukeutuvat muun muassa monet klassikkodrinkit, tietyt viinit sekä kesän yllättäjä ananaslonkero.

Juomisesta kirjaus järjestyssäännöissä

Juomien myynnistä tuleva kate on tietysti laivayhtiöille tärkeää. Siksi varustamot yrittävätkin nyt suitsia hyteissä juomista monin eri keinoin. Asian nosti esille myös Helsingin Sanomat lokakuussa.

Omien alkoholijuomien tuominen laivoille tai laivojen myymälöistä ostettujen alkoholijuominen nauttiminen laivoilla on varustamoiden järjestysääntöjen mukaan kiellettyä.

Toimitaanko risteilyillä kuitenkin edelleen sääntöjen vastaisesti? Kysyimme laivayhtiöiltä, kuinka isosta ongelmasta tänä päivänä on kyse.

Näin hyttijuomiseen puututaan

Viking Linella ongelmaa ei koeta ainakaan jatkuvaksi. Laivojen vahdit kuitenkin puuttuvat hyttijuomiseen, mikäli nautiskelu hytissä häiritsee muita matkustajia esimerkiksi äänekkään käytöksen vuoksi. 

– Pyrimme ennaltaehkäisemään näitä tilanteita niin, että emme myy sellaisilla lähdöillä alkoholia myymälässä, kun koemme että siitä voi tulla ongelmia. Kaiken kaikkiaan haluamme tarjota niin hyviä elämyksiä ja sellaista ohjelmaa laivalla, että matkustajat eivät jäisi vaan hyttiin, Viking Linelta kerrotaan MTV Uutisille.

Viking Linella tehdään myös satunnaisesti pistokokeina matkatavaroiden tarkistuksia ennen laivaan nousua. 

Tallink Siljalta muistutetaan, että omien juomien tuominen ja nauttiminen laivalla todella on järjestyssäännöissä kiellettyä. 

– Jos tällaista epäillään tai havaitaan, voidaan asiakkaalta poistaa juomat. Mikäli hyttibileet aiheuttavat häiriötä kanssamatkustajille, tulee niistä ilmoitta laivan henkilökunnalle, jotta järjestyksenvalvovat voivat puuttua tilanteeseen.

Kielletyt juomat voidaan takavarikoida turvatarkastuksessa

Asiaa ei kuitenkaan varsinaisesti koeta Tallink Siljalla suureksi ongelmaksi, eikä sitä pystytä kokonaan "kieltämäänkään".

– Toivomme tietysti, että laivamatkustajat arvostavat juomanautintoa, johon sisältyy myös ammattitaitoisen henkilökuntamme palvelu ja tietysti kylmänä tai kuumana nautittava juoma juuri oikeanlaisesta lasista. 

Myös Tallink Siljalla omien juomien tuomista laivalle valvotaan satunnaistarkastuksilla.

– Laivaan noustessa tehdään aina satunnaisia tarkastuksia. Jos on syytä epäillä, että isommalla ryhmällä on mukanaan kiellettyjä esineitä ja juomia, voidaan heidät ottaa sivuun tarkastukseen. 

Ostorajoitukset tax-free-myymälöissä voivat yllättää

Omien juomien nauttimista pyritään lisäksi rajoittamaan tietyillä risteilyillä tax-free-säännösten avulla. Monille tulee yllätyksenä, että tietyillä risteilyillä alkoholijuomia ei myydäkään vapaasti koko matkan ajan myymälöistä. 

Esimerkiksi Baltic Princessin risteilymatkustajille Turusta myydään torstai-, perjantai- ja lauantailähtöjen menomatkalla laivan myymälässä alkoholijuomia rajoitetusti. Myymälästä voi tuolloin ostaa vain pullon viiniä tai kuusi tölkkiä olutta, siideriä tai lonkeroa per henkilö. Alkoholin normaalimyynti alkaa vasta paluumatkalla.

Eckerö Linella hyttijuominen on vähäisempää, koska varustamon laivoilla ei yövytä. 

– Varmasti osa asiakkaista saattaa jotain juoda, mutta lyhyellä matkalla siitä ei juurikaan ole aiheutunut ongelmia. Sen vuoksi meillä ei myöskään ole ollut tarvetta turvatarkastuksille.

Katso myös video: Minkä buffetin valitsisit? 

Testasimme Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit – minkä näistä itse valitsisit? 10:17
Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit vuosimallia 2022 testissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!