Tietyt ruoat houkuttelevat risteilymatkustajia laivoille vuodesta toiseen.
Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, erilaiset risteilyt ovat olleet suomalaisille rakasta ajanvietettä jo 1970-luvulta lähtien. Tärkeässä roolissa merellä on aina ollut myös laivojen ruokatarjonta ja se on vaikuttanut myös ruokakulttuuriimme. Esimerkiksi katkaravut tulivat suomalaisille tutuksi nimenomaan laivojen buffetpöydistä.
Lue myös: Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"
Ruokalaji, jonka vuoksi lähdetään laivalle
Yksi erityisesti ruotsinlaivojen ruokavalttikorteista on jo useamman vuosikymmenen ajan ollut niin sanottu äyriäisvati. Esimerkiksi Silja Serenade -laivalla tämä erityislaatuinen ruokalaji on ollut tarjolla laivan alkuajoista, vuodesta 1990 saakka. Alun perin äyriäislautasen konsepti on kotoisin Brysselin kalaravintoloiden listoilta.
Laivayhtiöistä kerrotaan, että monet lähtevät edelleen merelle äyriäisvadin perässä, sillä ruokalajia ei ainakaan Suomessa ole kovin monessa mantereella sijaitsevassa ravintolassa tarjolla.

