Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavat

10:17Testasimme Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit – minkä näistä itse valitsisit?KATSO MYÖS VIDEO: Minkä buffetin valitsisit? Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen joulubuffetit 2022 testissä.
Julkaistu 03.02.2024 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tietyt ruoat houkuttelevat risteilymatkustajia laivoille vuodesta toiseen.

Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, erilaiset risteilyt ovat olleet suomalaisille rakasta ajanvietettä jo 1970-luvulta lähtien. Tärkeässä roolissa merellä on aina ollut myös laivojen ruokatarjonta ja se on vaikuttanut myös ruokakulttuuriimme. Esimerkiksi katkaravut tulivat suomalaisille tutuksi nimenomaan laivojen buffetpöydistä.

Lue myös: Ruotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"

Ruokalaji, jonka vuoksi lähdetään laivalle

Yksi erityisesti ruotsinlaivojen ruokavalttikorteista on jo useamman vuosikymmenen ajan ollut niin sanottu äyriäisvati. Esimerkiksi Silja Serenade -laivalla tämä erityislaatuinen ruokalaji on ollut tarjolla laivan alkuajoista, vuodesta 1990 saakka. Alun perin äyriäislautasen konsepti on kotoisin Brysselin kalaravintoloiden listoilta. 

Laivayhtiöistä kerrotaan, että monet lähtevät edelleen merelle äyriäisvadin perässä, sillä ruokalajia ei ainakaan Suomessa ole kovin monessa mantereella sijaitsevassa ravintolassa tarjolla.

Helsingissä äyriäisvateja on ollut tarjolla ainakin Sue Ellen- ja Merimakasiini -ravintoloissa ja Tampereella kauppahallin La Marée -ravintolassa.

– Moni tulee laivoille nimenomaan äyriäisvatien takia ja niitä voikin tilata jo matkanvarauksen yhteydessä, kertoo Viking Linen ravintolatoimen johtaja Janne Lindholm MTV Uutisille.

äyriäisvati Silja Serenade 3Äyriäisvadit ovat erityisesti ruotsalaisten matkustajien suosiossa.MTV

Siinä missä suomalainen syöksyy buffetiin herkuttelemaan katkaravuilla ja graavilohella, ruotsalaismatkustaja valitsee todennäköisemmin mereneläviä pursuavan vadin. 

– Äyriäisvati on aina ollut suosittu ja erityisesti ruotsalaisten keskuudessa todella suosittu. Suomalaiset eivät ole ihan niin  paljon olleet äyriäisten perään, kertoo Silja Serenade -laivan keittiöpäällikkö Juha Tamminen.

Lue myös: Suomalaisjuoman jättisuosio yllätti myös laivoilla: "Ainutlaatuinen hitti"

Sisältö pysynyt pääosin muuttumattomana

Tammisen mukaan esimerkiksi Serenade-laivalla äyriäisvateja myydään keskimäärin 15 kappaletta illassa. Vadin sisältö on pysynyt melko samana alusta saakka, ja mukana on esimerkiksi hummeria, savustettuja katkarapuja, sinisimpukoita sekä kampasimpukkaa. 

– Ei se ole 1990-luvulta hirveästi muuttunut, mutta kastikkeet ja marinadit ovat hieman toki vaihtuneet. Välillä vadilla on myös vierailevia tähtiä, kuten kuningasrapua tai vaikka sydänsimpukkaa.

äyriäisvati Silja Serenade 2Äyriäisvadin sisältö on pääosin sama kuin 1990-luvullakin.MTV

Myös Viking Linella äyriäisvadit ovat hieman suositumpia ruotsalaismatkustajien keskuudessa. 

– Osa vadin sisällöstä, kuten hummeri, katkaravut, osterit ja simpukat ovat aina olleet äyriäsvadilla ja ikään kuin kuuluvat siihen. Pienempi osa saattaa vaihdella, esimerkiksi taskuravunsakset, meriravut tai kampasimpukat, Viking Linen Janne Lindholm toteaa.

Lue myös: Tax-free-myymälän kassalla voi odottaa yllätys alkoholijuomien ostajille – hyttibileitä suitsitaan ovelin keinoin laivoilla

Lisää aiheesta:

Tässä tapauksessa laivan buffetista voi saada alennustaYllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättäänRuotsinlaivan buffetista poistettiin suosittu ruoka – lopputuloksena palautevyöry: "Kokeilimme, ei toiminut"Ruotsinlaivan buffetin uusi jouluruokahitti voi yllättää – ruotsalaisten suosikki jakaa taatusti mielipiteetPuhtaus ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – laivan buffet on turisteille eksoottinen ruokakeidasIkisuosikit ylitse muiden! Nämä ovat laivan suosituimmat buffetherkut – "suomalaiset haluavat syödä aivan kaikissa muodoissa"
RuokaRuokamatkailuMatkailuVeneet ja laivatUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat