Ruotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavat
Tietyt ruoat houkuttelevat risteilymatkustajia laivoille vuodesta toiseen.
Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, erilaiset risteilyt ovat olleet suomalaisille rakasta ajanvietettä jo 1970-luvulta lähtien. Tärkeässä roolissa merellä on aina ollut myös laivojen ruokatarjonta ja se on vaikuttanut myös ruokakulttuuriimme. Esimerkiksi katkaravut tulivat suomalaisille tutuksi nimenomaan laivojen buffetpöydistä.
Ruokalaji, jonka vuoksi lähdetään laivalle
Yksi erityisesti ruotsinlaivojen ruokavalttikorteista on jo useamman vuosikymmenen ajan ollut niin sanottu äyriäisvati. Esimerkiksi Silja Serenade -laivalla tämä erityislaatuinen ruokalaji on ollut tarjolla laivan alkuajoista, vuodesta 1990 saakka. Alun perin äyriäislautasen konsepti on kotoisin Brysselin kalaravintoloiden listoilta.
Laivayhtiöistä kerrotaan, että monet lähtevät edelleen merelle äyriäisvadin perässä, sillä ruokalajia ei ainakaan Suomessa ole kovin monessa mantereella sijaitsevassa ravintolassa tarjolla.
Helsingissä äyriäisvateja on ollut tarjolla ainakin Sue Ellen- ja Merimakasiini -ravintoloissa ja Tampereella kauppahallin La Marée -ravintolassa.
– Moni tulee laivoille nimenomaan äyriäisvatien takia ja niitä voikin tilata jo matkanvarauksen yhteydessä, kertoo Viking Linen ravintolatoimen johtaja Janne Lindholm MTV Uutisille.
Siinä missä suomalainen syöksyy buffetiin herkuttelemaan katkaravuilla ja graavilohella, ruotsalaismatkustaja valitsee todennäköisemmin mereneläviä pursuavan vadin.
– Äyriäisvati on aina ollut suosittu ja erityisesti ruotsalaisten keskuudessa todella suosittu. Suomalaiset eivät ole ihan niin paljon olleet äyriäisten perään, kertoo Silja Serenade -laivan keittiöpäällikkö Juha Tamminen.
Sisältö pysynyt pääosin muuttumattomana
Tammisen mukaan esimerkiksi Serenade-laivalla äyriäisvateja myydään keskimäärin 15 kappaletta illassa. Vadin sisältö on pysynyt melko samana alusta saakka, ja mukana on esimerkiksi hummeria, savustettuja katkarapuja, sinisimpukoita sekä kampasimpukkaa.
– Ei se ole 1990-luvulta hirveästi muuttunut, mutta kastikkeet ja marinadit ovat hieman toki vaihtuneet. Välillä vadilla on myös vierailevia tähtiä, kuten kuningasrapua tai vaikka sydänsimpukkaa.
Myös Viking Linella äyriäisvadit ovat hieman suositumpia ruotsalaismatkustajien keskuudessa.
– Osa vadin sisällöstä, kuten hummeri, katkaravut, osterit ja simpukat ovat aina olleet äyriäsvadilla ja ikään kuin kuuluvat siihen. Pienempi osa saattaa vaihdella, esimerkiksi taskuravunsakset, meriravut tai kampasimpukat, Viking Linen Janne Lindholm toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Meksikolainen papukeitto
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Harri Syrjäsen inkiväärishotti