0:53

Ruokavirastolta punajuurivaroitus: Voi aiheuttaa rajuja oireita

Ruokavirasto muistuttaa, ettei punajuurta pidä nauttia raakana, sillä se voi aiheuttaa rajujakin oireita.

Videolla Pekka Terävän punajuurivinkki!

Vaikka monia juureksia voi nautiskella raakana esimerkiksi raasteen muodossa, ei punajuuri kuulu näiden juuresten joukkoon, muistuttaa Ruokavirasto. Ruokaviraston tietoon on tullut raa'asta punajuuresta aiheutuneita rajujakin oireita. Ruokavirasto suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä. 

– Ruokaviraston tietoon on tullut, että myös raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie on aiheuttanut äkillisesti rajua oksentamista. Aiemmin raaka punajuuriraaste on aiheuttanut ruokamyrkytysepidemioita, Ruokavirastosta kerrotaan.

Ruokaviraston mukaan raaka punajuuri aiheutti esimerkiksi vuonna 2010 yli 100 henkilön sairastumisen. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.  Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut. Lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua. 

Nauti punajuurta vain kypsennettynä

Punajuurta nautitaan perinteisesti nimenomaan kypsäksi keitettynä. Se maistuu kypsänä joko sellaisenaan tai esimerkiksi etikkaan säilöttynä. Tällä tavalla valmistettuna punajuuren ei ole Ruokaviraston mukaan todettu aiheuttaneen sairastumisia.

– Punajuurta voi turvallisesti käyttää myös vaikkapa uunijuureksena, sosekeitoissa ja leivonnassa.

Testaa punajuuriohjeita:


Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja