Ruokavirastolta punajuurivaroitus: Voi aiheuttaa rajuja oireita

Pekka Terävän paras punajuurivinkki: ”Se on maailman helpointa” 0:53 Pekka Terävän paras punajuurivinkki: ”Se on maailman helpointa”

Ruokavirasto muistuttaa, ettei punajuurta pidä nauttia raakana, sillä se voi aiheuttaa rajujakin oireita.

Videolla Pekka Terävän punajuurivinkki!

Vaikka monia juureksia voi nautiskella raakana esimerkiksi raasteen muodossa, ei punajuuri kuulu näiden juuresten joukkoon, muistuttaa Ruokavirasto. Ruokaviraston tietoon on tullut raa'asta punajuuresta aiheutuneita rajujakin oireita. Ruokavirasto suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä. 

– Ruokaviraston tietoon on tullut, että myös raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie on aiheuttanut äkillisesti rajua oksentamista. Aiemmin raaka punajuuriraaste on aiheuttanut ruokamyrkytysepidemioita, Ruokavirastosta kerrotaan.

Ruokaviraston mukaan raaka punajuuri aiheutti esimerkiksi vuonna 2010 yli 100 henkilön sairastumisen. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.  Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut. Lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua. 

Nauti punajuurta vain kypsennettynä

Punajuurta nautitaan perinteisesti nimenomaan kypsäksi keitettynä. Se maistuu kypsänä joko sellaisenaan tai esimerkiksi etikkaan säilöttynä. Tällä tavalla valmistettuna punajuuren ei ole Ruokaviraston mukaan todettu aiheuttaneen sairastumisia.

– Punajuurta voi turvallisesti käyttää myös vaikkapa uunijuureksena, sosekeitoissa ja leivonnassa.

Testaa punajuuriohjeita:


Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat