Kuluttajat haluaisivat käyttää ruoanlaitossa enemmän kasviksia, mutta selvästi niitä ostetaan välillä myös yli tarpeiden, koska niiden osuus ruokahävikistä on merkittävä.
Suomalaiset kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän kasviksia, mutta kasvisten monipuolinen käyttö koetaan työlääksi ja aikaa vieväksi.
Ongelmaksi koetaan usein myös kasvisten heikko säilyvyys eikä osaaminen tai uskalluskaan aina riitä uusiin kasviskokeiluihin, selviää HKScanin kesällä 2022 teettämässä Kasvisten käyttö -tutkimuksessa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus/ Inspirans.
Lue myös: Mahtava arkiruokakikka! Kari Aihinen paljastaa, miten kasvikset saa maistumaan superhyviltä – "Oho, nyt toimii!"
Tutkimusta esiteltiin Via Kasvimaa -tuotteiden lanseeraustilaisuudessa. Valmiiksi pilkottujen juures- ja vihannessekoitusten on ajateltu taklaavan ongelmaa hävikin suhteen, kun ruoan raaka-aineita ei osteta kotiin kuin juuri tarpeellinen määrä.
Lokakuisessa lanseeraustilaisuudessa keskusteltiin myös erilaisista keinoista vähentää ruokahävikkiä sekä hävikin vaikutuksista ympäristölle.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri esitteli keskuksen tuoreimpien tieteellisten julkaisujen tuloksia siitä, mitä ruokatuotteita suomalaiset heittävät eniten roskiin ja millaiset päästöt tästä syntyvät.
