Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
2:03Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkitKATSO MYÖS: Voiko hyvää ruokaa tehdä enää halvalla?
Julkaistu 14.10.2022 08:45

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"

Emmi Niiniaho

Kuluttajat haluaisivat käyttää ruoanlaitossa enemmän kasviksia, mutta selvästi niitä ostetaan välillä myös yli tarpeiden, koska niiden osuus ruokahävikistä on merkittävä.

Suomalaiset kuluttajat haluaisivat käyttää enemmän kasviksia, mutta kasvisten monipuolinen käyttö koetaan työlääksi ja aikaa vieväksi.

Ongelmaksi koetaan usein myös kasvisten heikko säilyvyys eikä osaaminen tai uskalluskaan aina riitä uusiin kasviskokeiluihin, selviää HKScanin kesällä 2022 teettämässä Kasvisten käyttö -tutkimuksessa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus/ Inspirans.

Lue myös: Mahtava arkiruokakikka! Kari Aihinen paljastaa, miten kasvikset saa maistumaan superhyviltä – "Oho, nyt toimii!"

Tutkimusta esiteltiin Via Kasvimaa -tuotteiden lanseeraustilaisuudessa. Valmiiksi pilkottujen juures- ja vihannessekoitusten on ajateltu taklaavan ongelmaa hävikin suhteen, kun ruoan raaka-aineita ei osteta kotiin kuin juuri tarpeellinen määrä.

Lokakuisessa lanseeraustilaisuudessa keskusteltiin myös erilaisista keinoista vähentää ruokahävikkiä sekä hävikin vaikutuksista ympäristölle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri esitteli keskuksen tuoreimpien tieteellisten julkaisujen tuloksia siitä, mitä ruokatuotteita suomalaiset heittävät eniten roskiin ja millaiset päästöt tästä syntyvät.

Lue myös: 10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!

Kotitalouksien vuosittaisella hävikillä valtava hiilijalanjälki

Katajajuuri kertoi tilaisuudessa, että yksin kotitalouksien vuosittainen hävikki vastaa Luken uusimman tieteellisen julkaisun mukaan 139 000 autolla ajon vuosittaista hiilijalanjälkeä.

Tämä hiilijalanjälki syntyy lähinnä hävikiksi päätyvän ruoan tuottamisesta.

Luken "Kotihukka"-sovelluksen keräämien päiväkirjatulosten mukaan suomalaisten kotitalouksien keskimääräinen ruokahävikki on vuodessa 19,4 kiloa per henkilö. Ruokahävikkiä on juuri alunperin syötäväksi tarkoitettua ruoka, joka jää syömättä. Sillä ei tarkoiteta esimerkiksi muuta elintarvikejätettä, kuten kahvinporoja tai sitrushedelmien kuoria.

ruokahävikki

– Kiinnostavinta viimeisimmässä päiväkirjatutkimuksessa on se, että kotitalouksien välillä on valtavat erot, Katajajuuri kertoi tilaisuudessa.

Keskimääräisen tuloksen ääripäitä olivat 82 prosenttia kotitalouksista, joissa ruokahävikkiä kertyy noin 13 kiloa vuodessa per henkilö ja vajaat kaksi prosenttia kotitalouksista, joissa ruokahävikkiä kertyy vuodessa jopa 105 kiloa per henkilö.

– Määrät ovat aivan tolkuttomia, Katajajuuri tiivistää useimpien mietteet ja jatkaa:

– Perheissä, joissa naiset käyvät enemmän kaupassa, syntyy enemmän hävikkiä.

Kyseisen selvityksen mukaan yksinasuvien naisten keskimääräinen hävikki on vuodessa 27,5 kiloa per henkilö, kun taas yksinasuvien miesten 14,2 kiloa vuodessa per henkilö.

Tämä johtuu Katajajuuren mukaan osittain siitä, että naiset ostavat kotiin enemmän juuri kasviksia ja vihanneksia, joita päätyy runsaammin myös hävikkiin. Katajajuuren mukaan halumme syödä terveellisesti heijastuukin myös hävikin määrään.

Lue myös: Oletko hoksannut? Näin kuivahtaneille ruisleiville kannattaa tehdä: "Maistuu erityisen aromikkaalta"

Nämä ruoka-aineet päätyvät useimmiten hävikiksi

Luken tutkimushankkeiden perusteella iso osa, jopa puolet kotona poisheitetyistä ruoasta, olisi ollut edelleen syömäkelpoista.

Yksi syy siihen, miksi vielä syömäkelpoista ruokaa heitetään pois, on Katajajuuren mukaan se, etteivät ihmiset luota kykyynsä tunnistaa huonoksi mennyttä ruokaa.

– Tehdään monenlaisia ruokia ja sitten alkaa tapahtua pientä nahistumista [raaka-aineissa]. Mitä enemmän komponentteja on käytössä ja jos ei ole kovin harjaantunut keittiötaidoissa, niitä aletaan heittämään pois, Katajajuuri selittää.

Mitä ruokaa menee kotitalouksissa eniten hävikkiin suhteessa ostettuun määrään?

1. Peruna 9 %
2. Leipä 8 %
3. Hedelmät 8 %
4. Marjat 7,5 %
5. Vihannekset 7 %
6. Riisi ja pasta 6 %
7. Viljatuote (ei leipä) 5,5 %
8. Valmis-/ noutoruoka 5,3 %
9. Maitotuote (ei maito) 4,2 %
10. Kananmuna 3,5 %
11. Liha/ kala 3,1 %
12. Juusto 3,1 %
13. Maito 1,9 %
14. Voi/ öljy 0,6 %
15. Napostelu 0,6 %

Lue myös: Et kai heitä tätä raaka-ainetta roskiin? Kokki Otto Hietamies vinkkaa helpon ja edullisen porkkanalisukkeen

Lue myös: Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?

Katso myös: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

1:26Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjojaPuoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulee täyteen yllättävän nopeasti.

Lisää aiheesta:

Havainnekuva paljastaa karun ruokatotuuden Suomesta10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Hämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Kuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
KasviksetVihanneksetJuureksetRuokaRuokahävikkiMakuja
Roskiin päätyy paljon myös syömäkelpoista ruokaa.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset
  • 3.9.07:44
    Ruoka

    Mitä eroa on lehtisalaatilla, friseesalaatilla ja jääsalaatilla?

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

  • 13.8.11:35
    Ruoka

    Kurkkupula iski Suomessa – tämän takia ulkomainen kurkku maistuu "oudolta"

  • 6.8.09:45
    Ruoka

    Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriin