Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"

6:25Perunakin voi olla luksusruokaa – keittiömestari Filip Langhoff kertoo, mitä juureksia kannattaisi nyt ostaa kaupasta
Julkaistu 24.01.2021 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko palsternakka jo sinulle tuttu juures keittiössä? Moni tuntee palsternakan perinteisenä keittojuureksena, mutta kotimainen terveyspommi sopii monipuolisesti muuhunkin ruoanlaittoon.

Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on hyvin monikäyttöinen varastojuures, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Siinä on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Juures sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.

– Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Täydellinen uunijuureksiin, eikä tarvitse edes kuoria

shutterstock_1493083682Shutterstock

Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

– Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan.

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

– Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen”, Pummila vinkkaa.

Pataan, taikinaan ja raakaherkkuna

shutterstock_429138232

Palsternakkaa voi käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. Erityisen herkullista se on sipseinä.

Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, ja se maistuukin sukulaisensa tapaan myös raakana.

Pummila kehottaa lisäämään palsternakkaa myös raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.

– Pieni määrä maustaa mukavasti myös smoothien tai juuresmehun.

Lue myös: Kari Aihisen legendaariset uunijuurekset – testaa yhtä MTV:n suosituimmista resepteistä

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Ykköskasvis uunijuureksiin! Nappaa ostoskoriisi nyt kotimainen kuitupommiKatin vinkki parhaaseen kasvissosekeittoon – tee juureksille näin: "Antaa aivan omanlaisen maun"Edullinen raaka-aine uunijuureksiin – supermaukasta, eikä tarvitse edes kuoria!Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"
RuokaMakuja
Palsternakkaa.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"