Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."

6:25 Perunakin voi olla luksusruokaa – keittiömestari Filip Langhoff kertoo, mitä juureksia kannattaisi nyt ostaa kaupasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että juureskausi on parhaimmillaan juuri nyt. Rouva Kasviksena tunnettu Pirjo Toikkanen kertoo omat juurestärppinsä.

Videolla keittiömestari Filip Langhoffin juuresvinkit.

Nyt kannattaa popsia porkkanaa ja muita kotimaisia juureksia. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että monipuolinen ja säännöllinen juuresten syöminen edesauttaa ylläpitämään terveyttä. Juureksista saa vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja sekä flavonoideja. 

Perinteisten joululaatikoista tuttujen juuresten lisäsi kannattaa rohkeasti kokeilla myös itselleen uusia juureksia. 

– Kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla voi tarkistaa, mitä erilaisia juureksia tänä vuonna tarjotaan ja missä eri muodoissaan. Valikoimaa on kuoripäällisistä juureksista aina valmiisiin juuressoseisiin ja säilykkeisiin, Rouva Kasviksena tunnettu Pirjo Toikkanen vinkkaa MTK:n tiedotteessa.

Mukulaselleriä, palsternakkaa, juuripersiljaa

Mukulaselleri ja palsternakka ovat löytäneet paikkansa suomalaisten keittiöistä muutoinkin kuin liemijuureksina. Niistä saa uunissa paahdettuina makuelämyksiä. Uusi vanha tuttavuus juuripersilja on monelle vielä tuntematon, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. 

– Uunissa paahdettuna se on yksi maukkaimmista juureksista. Samaan tapaan voi kypsentää maa-artisokkaa dipattaviksi suupaloiksi, Toikkanen vinkkaa.

Nauris tekee sekin uutta tulemistaan ja maistuu kaikenikäisille. Unohduksiin jäänyt piparjuuri puolestaan maustaa joulukauden kalaruokien kastikkeet raikkaasti. Pikkelöintiin ja marinoitaviksi voi valita porkkanan oheen retiisiä tai retikkaa. Mustajuuri yllättää hienostuneella ulkonäöllään ja maullaan. Juuresten ominaismakuihin on helppo tutustua laji kerrallaan.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla vinkattiin aiemmin myös punajuuren sisarista, keltajuuresta, raitajuuresta sekä valkoisesta juurikkaasta.

Juuresten kanssa voi myös oikaista

Kuoripäällisten juuresten käsittelyssä on oma lumonsa, mutta oikopolkuina löytyy niin kuorittuja, paloiteltuja kuin valmiiksi kypsennettyjäkin juureksia. Juuressoseet ja etikkasäilykkeet juureksista helpottavat ja nopeuttavat kokkauksessa. Kuumennusta vaille valmiit laatikkoruuat on kehitetty maukkaiksi ja laadukkaiksi, ja niillä on pitkät perinteet.

– Jouluruuat kaipaavat vastaparikseen raikkautta ja hapokkaita makuja. Lasitölkkeihin marinoidut juurekset voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Esimerkiksi lantusta ja porkkanasta saa herkullisen purkkisalaatin, Rouva Kasvis eli Pirjo Toikkanen vinkkaa.

Millaisia oikopolkuja Rouva Kasvis sitten itse suosii omassa keittiössään? Hän kertoo MTV Uutisille suosittelevansa eritysesti valmiita juuressoseita, joita on nyt joulukautena hyvin saatavilla. 

– Varsinkin se pötköön pakattu punajuurisose, jossa on vähän perunaa mukana, on mainio vaikka sosekeittoon. Etikkapunajuuret voi ottaa vaikka valmiiksi kuutioituna rosolliin. Hyvinvarustetuissa kaupoissa myydään myös hapankaalin tapaan hapatettuja juureksia. Ne ovat hyviä ja terveellisiä.

Myös pakastealtaasta löytyy monenlaisia ratkaisuja kiireisille kotikokeille. 

– Paistamista vaille valmiita olevat paistokset, kuten punajuurigratiin, ovat hyviä valintoja vaikka joulupöytään. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja