Harri Syrjänen paljastaa: Tätä kasvista suomalaiset eivät osaa arvostaa – "Ihmiset ovat niin malttamattomia"

1:10 Näin syntyy maailmalla trendaava punajuurilatte

Tuoretta punajuurta hyödynnetään huippukokki Harri Syrjäsen mukaan vielä varsin vähäisesti kotikeittöissä. Parhain lisuke siitä syntyy asiantuntijan mukaan suolapedillä.

Katso yllä olevalta videolta, miten syntyy myös maailmalla trendi-ilmiöksi noussut punajuurilatte!

Kokkisota-ohjelmasta tutun huippukokki Harri Syrjäsen mukaan kaikista kasviksista suomalaiset eivät osaa arvostaa ollenkaan punajuurta. Kokkimaailmassa paljon hyödynnetty herkku päätyy harvoin kotikokkien ruokalistalle.

– Harva tekee tuoreesta punajuuresta mitään, usein käytetään vain säilykepunajuurta. Hyväähän sekin on, mutta se on täysin eri tuote, Syrjänen kertoo MTV Makuja-sivustolle.

– Luulen, että se voi johtua siitä, että punajuuri on todella kova ja sehän vaatii aika pitkän kypsymisajan. Ehkä ihmiset ovat niin malttamattomia, mutta vaikkapa uunipunajuuret ovat aivan mielettömän hyviä.

Syrjänen kertoo itse pitävänsä paljon punajuurista.

– Parasta on maku, ja rakenne on hyvä. Se on monikäyttöinen, hän selittää.

Parhaat punajuuret tehdään suolapedillä

Syrjänen valmistaa punajuuret samaan tapaan kuin hän valmistaa perunatkin eli uunissa suolapedillä! Samalla tekniikalla väitetään syntyvän myös kaikista parhaimman perunamuusin.

– Niihin tulee siitä sellainen hyvä paahteinen maku, Syrjänen kehuu.

Suolapeti tehdään kaatamalla uunivuoan pohjalle karkeaa suolaa ja upottamalla juurekset sen päälle.

Huippukokki neuvoo ensin pistelemään kokonaisiin, kuorimattomiin punajuuriin reikiä. Sitten punajuuret asetellaan suolapedille, jolla niitä paistetaan noin 200 asteisessa uunissa tunti ja 15 minuuttia.

Tämän jälkeen punajuurien annetaan jäähtyä hetki, jonka jälkeen ne kuoritaan ja lohkotaan.

Pehmeät punajuuret voi yhdistää esimerkiksi rucolan, pähkinöiden ja vuohenjuuston tai muun juuston kanssa, jolloin herkullisesti uunijuureksesta saa maukkaan lisukkeen tai salaatin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja