Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"

Juurestimbaaleja voi tehdä eri juureksista. Kuvassa Pirjon porkkana-, punajuuri- ja selleritimbaalit.
Juurestimbaaleja voi tehdä eri juureksista. Kuvassa Pirjon porkkana-, punajuuri- ja selleritimbaalit.Pirjo Toikkanen
Julkaistu 21.12.2022 13:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kasvisekspertti Pirjo Toikkanen vinkkaa vaihtoehtoisen tavan tehdä ja tarjoilla joululaatikoita. Kokeile kotona!

Ruokatoimittajana, kotitalousopettajana ja kasvisekspertti "Rouva Kasviksena" tunnettu Pirjo Toikkanen on aiemmin vinkannut MTV Uutisille ohjeen herkuliseen joululaatikkoon, jossa hyödynnetään hieman perinteisistä poikkeavia raaka-aineita.

Katso myös video: Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku on varma hitti. Juttu jatkuu videon alla.

0:57Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkkuTestaa Katin pankojauhoilla kuorrutettu kinkku.

Juurestimbaalit joulupöytään: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"

Tänä jouluna Pirjolla on myös takataskussaan vinkki joululaatikoiden ystäville: nyt kokataan jouluisia juurestimbaaleja!

– Timbaali on vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu. Joulukauteen kuuluvat minusta terriinit, pateet ja timbaalit. Kaikki nämä ovat uunissa vesihauteessa kypsennettäviä ruokia.

pirjotoikkanen

Kun terriinit ja pateet tehdään tyypillisisesti pitkänomaisiin leipävuokiin, timbaalit valmistetaan annosvuokiin. Tarkoitukseen voi käyttää Pirjon mukaan esimerkiksi muffinipeltiä. 

Pirjo itse teki timbaaleita tällä kertaa porkkanasta, punajuuresta sekä mukulaselleristä ja valitsi jokaiselle juurekselle omat mausteparinsa.

– Porkkanatimbaaliin sopivat mausteiksi esimerkiksi kirveli ja kurkuma, mutta erityisen hyviä porkkanan mausteita ovat aniksen tai fenkolin siemenet. Ne kannattaa hienontaa morttelissa. Myös chili tai raastettu luomuappelsiininkuori ja yrteistä varsinkin rakuuna ovat loistovalintoja nekin, Pirjo vinkkaa.

Voi tehdä hyvissä ajoin ennakkoon

PB086742

Idea kaikissa juurestimbaaleissa on sama: juureksista tehdään sosemainen massa, joka sidotaan kananmunalla ja joukkoon lisätään tilkka nestettä sekä mausteita.

Rakennetta timbaaleille saa, kun ne tarjoilee erilaisten lisukkeiden, kuten cocktailkurkkujen, pikkelöityjen porkkanoiden tai vaikka etikkapunajuurien kera.

– Timbaalit säilyvät hyvin jääkaapissa ja huomasin, että maistuivat hyvältä kylminäkin. Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin lämpimänä, jolloin maut pääsevät parhaiten esiin.

Lue myös: Pirjolta lyömätön laatikkovinkki joulupöytään: "Sellainen, josta kaikki pitävät"

Kätevä tapa vähentää ruokahävikkiä

Annosvuoissa tarjoiltavien timbaalien hyvä puoli on, että ruokahävikkiä ei synny niin helposti. Pöytään ei tarvitse laittaa kokonaista vuoallista joululaatikkoa, vaan jokainen saa oman pienen timbaalinsa.

– Jos vaikka yksi syö yhden kakkusen, niin pöytään saa juuri sen määrän, mitä tarvitsee.

Uunia ei toki näillä sähkönhinnoilla kannata lämmittää yhden timbaalipellillisen vuoksi, vaan valmistaa juureslisuke samaan aikaan muiden ruokien kanssa. Timbaalit voi tehdä yhdestä juureksesta, tai vaihtoehtoisesti tuoda väriä joulupöytään eri juurestimbaalien lajitelmalla.

Nappaa ohje: Pirjon juurestimbaalit joulupöytään – helpot porkkanatimbaalit

Lisää kasvisreseptejä Pirjon Rouva Kasvis -blogissa.

Lisää aiheesta:

Edullinen raaka-aine uunijuureksiin – supermaukasta, eikä tarvitse edes kuoria!Pirjolta lyömätön laatikkovinkki joulupöytään: "Sellainen, josta kaikki pitävät"Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Pirjolta mahtava juuresvinkki joulupöytään: "Itsekin hämmästyin, miten hyvä tästä tuli"Pirjolta lyömätön laatikkovinkki joulupöytään – suussa sulava lopputulos: "Sellainen, josta kaikki pitävät"Näin teet trendikkään joulun – pöytä koreaksi suussa sulavilla herkuilla
JouluruokaJuureksetMakuja
Muutama vuosi sitten Pirjo kokkasi joululaatikon juuripersiljasta ja palsternakasta.Pirjo Toikkanen
Pirjon porkkanatimbaalit.Pirjo Toikkanen

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?

  • 25.12.202412:03
    Ruoka

    Harri Syrjäsen reseptissä "Suomen suosituimmat raaka-aineet" – hyödynnä kinkun jämät helppoon pastaan