Pirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"

PA316562
Juurestimbaaleja voi tehdä eri juureksista. Kuvassa Pirjon porkkana-, punajuuri- ja selleritimbaalit. Pirjo Toikkanen

Kasvisekspertti Pirjo Toikkanen vinkkaa vaihtoehtoisen tavan tehdä ja tarjoilla joululaatikoita. Kokeile kotona!

Ruokatoimittajana, kotitalousopettajana ja kasvisekspertti "Rouva Kasviksena" tunnettu Pirjo Toikkanenon aiemmin vinkannut MTV Uutisille ohjeen herkuliseen joululaatikkoon, jossa hyödynnetään hieman perinteisistä poikkeavia raaka-aineita.

Katso myös video: Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku on varma hitti. Juttu jatkuu videon alla.

Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku 0:57
Testaa Katin pankojauhoilla kuorrutettu kinkku.

Juurestimbaalit joulupöytään: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"

Tänä jouluna Pirjolla on myös takataskussaan vinkki joululaatikoiden ystäville: nyt kokataan jouluisia juurestimbaaleja!

– Timbaali on vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu. Joulukauteen kuuluvat minusta terriinit, pateet ja timbaalit. Kaikki nämä ovat uunissa vesihauteessa kypsennettäviä ruokia.

Kun terriinit ja pateet tehdään tyypillisisesti pitkänomaisiin leipävuokiin, timbaalit valmistetaan annosvuokiin. Tarkoitukseen voi käyttää Pirjon mukaan esimerkiksi muffinipeltiä. 

Pirjo itse teki timbaaleita tällä kertaa porkkanasta, punajuuresta sekä mukulaselleristä ja valitsi jokaiselle juurekselle omat mausteparinsa.

– Porkkanatimbaaliin sopivat mausteiksi esimerkiksi kirveli ja kurkuma, mutta erityisen hyviä porkkanan mausteita ovat aniksen tai fenkolin siemenet. Ne kannattaa hienontaa morttelissa. Myös chili tai raastettu luomuappelsiininkuori ja yrteistä varsinkin rakuuna ovat loistovalintoja nekin, Pirjo vinkkaa.

Voi tehdä hyvissä ajoin ennakkoon

Idea kaikissa juurestimbaaleissa on sama: juureksista tehdään sosemainen massa, joka sidotaan kananmunalla ja joukkoon lisätään tilkka nestettä sekä mausteita.

Rakennetta timbaaleille saa, kun ne tarjoilee erilaisten lisukkeiden, kuten cocktailkurkkujen, pikkelöityjen porkkanoiden tai vaikka etikkapunajuurien kera.

– Timbaalit säilyvät hyvin jääkaapissa ja huomasin, että maistuivat hyvältä kylminäkin. Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin lämpimänä, jolloin maut pääsevät parhaiten esiin.

Kätevä tapa vähentää ruokahävikkiä

Annosvuoissa tarjoiltavien timbaalien hyvä puoli on, että ruokahävikkiä ei synny niin helposti. Pöytään ei tarvitse laittaa kokonaista vuoallista joululaatikkoa, vaan jokainen saa oman pienen timbaalinsa.

– Jos vaikka yksi syö yhden kakkusen, niin pöytään saa juuri sen määrän, mitä tarvitsee.

Uunia ei toki näillä sähkönhinnoilla kannata lämmittää yhden timbaalipellillisen vuoksi, vaan valmistaa juureslisuke samaan aikaan muiden ruokien kanssa. Timbaalit voi tehdä yhdestä juureksesta, tai vaihtoehtoisesti tuoda väriä joulupöytään eri juurestimbaalien lajitelmalla.

Lisää kasvisreseptejä Pirjon Rouva Kasvis -blogissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat