Tämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!

Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin 2:11 Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin
KATSO MYÖS VIDEO: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK muistuttaa sesongissa olevan ruusukaalin monista käyttömahdollisuuksista. Ruusukaali on edullista pikaruokaa parhaimmillaan.

Oletko käyttänyt ruusukaalia omassa keittiössäsi? Tämä maukas pallero on MTK:n mukaan Suomessa edelleen melko tuntematon, toisin kuin esimerkiksi Hollannissa ja Englannissa, joissa ruusukaalia osataan arvostaa.

Nyt ruusukaalin viljelijöillä Suomessa on juuri menossa sadonkorjuu. Kaalinkerät on saatava ennen kovia pakkasia kylmävarastoon, joten ne kerätään käsin sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

"Ennakkoluulot joutavat romukoppaan"

MTK suosittelee tiedotteessaan kokeilemaan rohkeasti tätä aliarvostettua pikaruokaa.

– Ennakkoluulot ruusukaalin kitkeryydestä tai tunkkaisuudesta joutavat romukoppaan. Enää vuosikausiin ruusukaalit eivät ole maistuneet liian voimakkailta, koska lajikkeet ovat vaihtuneet miellyttävän makuisiin, MTK muistuttaa tiedotteessaan. 

Ruusukaalien keittämistä ylikypsiksi on kuitenkin syytä huolella välttää. Oikeilla kypsentämistavoilla ja makupareilla ruusukaalit maistuvat raikkailta ja houkuttavilta.

Näin ruusukaalit kannattaa valmistaa

Perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Klassinen yhdistelmä on ruusukaali ja pekoni. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi.

Älä ylikypsennä! Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi. Alle 10 minuuttia riittää. Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät viidessä minuutissa.

Ruusukaalit voi valmistaa esimerkiksi paahtamalla. Huuhtaise ensin pallerot ja poista mahdolliset vioittuneet lehdet. Halkaise sitten kerät, siirrä leivinpaperin päälle pellille ja pyöräytä mukaan tilkka öljyä. Voit maustaa ruusukaalit esimerkiksi sitruunamehulla ja ripauksella suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

– Herkullisuutta lisää, jos viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu, MTK:sta vinkataan.

Vähäkalorinen terveyspommi

Ruusukaali on hyvin vähäkalorinen ja energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali. Ruusukaali sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

Kuitua ruusukaalista saa hyvin, ja etenkin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista muun muassa folaattia. 

MTK:n muistuttaa, että valtakunnallista ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään viikolla 41 eli 10.–16.10. 2022.

Ruusukaalireseptejä:

Lähde: MTK

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat