Ruokakaupan säilykehyllystä löytyy todellinen aarre arkiruoanlaittoon

Mikä on paras purkkitonnikala ja saako halvalla hyvää? Sokkotestin tulos yllätti 6:34 Mikä on paras purkkitonnikala ja saako halvalla hyvää? Sokkotestin tulos yllätti
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä on paras purkkitonnikala ja saako halvalla hyvää? Sokkotestin tulos yllätti

Kalayhdistys muistuttaa kalasäilykkeiden monipuolisista käyttömahdollisuuksista.

Kala eri muodoissaan on suositeltavaa ravintoa: kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. 

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan suomalaisten kannattaisi syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja on myös suositeltavaa käyttää vaihdellen. 

Aina kaupasta ei tarvitse hankkia tuoretta kalafilettä, vaan katseen voi kääntää myös säilykehyllylle. Kalasäilykkeitä kannattaa Pro Kala ry:n mukaan pitää aina kotona kaapissa, sillä niistä saa loihdittua nopeasti aterian. Tutun tonnikalan lisäksi kalasäilykkeitä löytyy nykypäivänä moneen makuun.

– Viime vuosina kalasäilykkeiden tarjonta on laajentunut niin, että kaupoista löytyy myös muun muassa kotimaista luonnonkalaa, järvikalaa ja jopa kalakukkoa purkissa. Säilykepurkeista löytyy isompien kauppojen hyllyiltä niin ahventa, särkeä ja kirjolohta kuin muikkuja ja siikaakin, kalayhdistys muistuttaa tiedotteessaan.

Mitä säilykekalasta voi kokata?

Säilykekalan käyttö ruoanlaitossa on todella helppoa. Kalaa voi käyttää esimerkiksi ruokaisan salaatin raaka-aineena, kun kasvisten oheen sujauttaa vaikka keitettyä pastaa ja kananmunaa.

Kalayhdistys suosittelee kokeilemaan säilykekalaa myös muun muassa lämpimiin voileipiin, pizzan täytteeksi tai tortilloihin.

Tonnikalapasta on monelle tuttu ruoka opiskelijavuosilta, ja se on klassikko, joka maistuu aina. Kokeile vaihtaa tonnikalan tilalle kotimaista luonnonkalaa tai valitse tonnikalaa maustekastikkeessa – tuttu ruoka saa heti uuden säväyksen. Pastan tilalla voi kokeilla myös esimerkiksi nuudeleita ja syödä aterian vaihteeksi puikoilla.

Jos aikaa on enemmän, säilykekalasta ja pastasta on helppo valmistaa vaikkapa mehevä laatikkoruoka.

Testaa supernopea perunasalaatti

Pro Kala ry vinkkaa myös nopean perunasalaatin, jossa hyödynnetään kalasäilykettä.

– Keitetyistä perunoista ja säilykekalasta syntyy nopeasti ruokaisa perunasalaatti, joka saa raikkautta kapriksista ja sitruunamehusta.

Maailman nopein perunasalaatti

8–10 keitettyä perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 purkillinen säilykekalaa (esimerkiksi tonnikalaa tai luonnonkalaa)
1 rkl ruokalusikallinen kapriksia
reilusti tuoretta tilliä
suolaa, pippuria ja sitruunamehua


Kokoa salaatti kerroksittain isolle lautaselle ja nauti heti.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat