Suositko sinä säilykkeitä? Nyt murretaan yleisiä myyttejä säilykeruokaan liittyen.
Monen suomalaisen keittiöstä löytyy tälläkin hetkellä säilykepurkkeja, jotka sisältävät esimerkiksi tonnikalaa tai vaikka tomaattimurskaa. Erilaisten säilykkeiden myynnissä nähtiin keväällä 2020 suuri piikki, kun suomalaiset hamstrasivat kaappeihinsa kotivaraa pandemian alkaessa.
Vaikka tietyt säilykkeet ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa arjessamme, liittyy tuotteisiin erilaisia ei-niin-positiivisia uskomuksia. Hävikkiruokakauppa Matsmartin mukaan moni mieltää säilykkeet tuoretuotteita huonompilaatuisiksi sekä -makuisiksi. Yritys haluaa kuitenkin murtaa nämä myytit.
– Säilykkeisiin liitetään vahvoja ennakkoasenteita. Mieleen voi tulla vaikkapa 80-luvun sikanautapurkit. Moni ajattelee, että säilykkeisiin laitetaan kaikki ne asiat, mitä ei muuten saada myytyä – tai muuten vaan huonolaatuiset raaka-aineet. Tämä ei voi kuitenkaan voisi olla kauempana totuutta! toteaa Matsmartin maajohtaja Michaela Böckelman yrityksen tiedotteessa.
Mitä säilykkeet todellisuudessa sisältävät?
Säilyketuotteet eivät ole automaattisesti heikompia ravintosisällöltään. Itse asiassa säilötyissä vihanneksissa voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi ravintosisältö kuin tuoreissa. Esimerkiksi tomaattipyreessä on erittäin paljon antioksidantti lykopeenia ja muita hyödyllisiä ainesosia. Siten tomaattipyree voi olla jopa hyödyllisempi vaihtoehto tuoretomaateille, jotka sisältävät pääosin vettä.