Oletko hoksannut tätä tonnikalasta ja muista kalasäilykkeistä? Voi käyttää yllättävilläkin tavoilla

shutterstock_648652759
Kalasäilykkeitä voi käyttää monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Shutterstock

Jos kaapistasi löytyy kalasäilykkeitä, nappaa tästä kätevät vinkit niiden hyödyntämiseen. 

Pro Kala ry:n viime vuonna teettämästä kuluttajatutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ostavat kalaa useimmiten tuoreena fileenä. Toiselle sijalle ylsivät erilaiset kalasäilykkeet, eikä ihme: viime vuosina valikoima on laajentunut huomattavasti ja perinteinen tonnikala on saanut rinnalleen useita uudenlaisia tuotteita. Nykyään myös kotimaista kalaa saa säilykkeenä, muun muassa Luonnonkalasäilykkeen ja Järkisärjen muodossa.

Aasialainen särkikeitto

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)
1 prk chilin makuista särkisäilykettä
1 prk kookoskermaa
1 l vettä
100 g nuudeleita
2 rkl kalakastiketta (fish sauce)

1 limetin mehu
mustapippuria maun mukaan
(suolaa)
tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

Reseptin laati: Marja Komppa, Korpilahti

Moni käyttää kalasäilykkeitä sellaisenaan esimerkiksi salaattien joukkoon, mutta niistä voi kokata monipuolisesti erilaisia aterioita. Nappaa Pro Kala ry:n ja MTV Uutisten Makuja-ruokasivuston vinkit kalasäilykkeiden käyttöön.

Sujauta salaatteihin

Jos salaatista haluaa ravitsevamman, kaipaa se joukkoonsa usein jotain proteiinipitoista. Kalasäilykkeet ovatkin oiva lisä salaatteihin. Testaa myös kalasäilykkeitä erilaisissa maustekastikkeissa, niin saat samalla salaatillesi helposti kastikkeen. 

Pizzan ja perunapizzan joukkoon

Monille tuttu ruoka on jo tonnikalapizza. Pro Kala ry muistuttaa, että pizzan päälle voi laittaa kuitenkin mitä tahansa muutakin kalasäilykettä. Oletko koskaan esimerkiksi maistanut särki- tai lahnapizzaa? 

Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koiviston suosittu ruokaohje on puolestaan kalaisa perunapizza. Siinä ohuet perunaviipaleet muodostavat yhdessä juuston kanssa pizzapohjan ja täytteenä käytetään särkisäilykettä. Helppoa ja kotimaista pikaruokaa!

Kalakeittoa säilykkeistä

Kalakeitonkin voi tehdä säilykkeestä. Vuonna 2021 julkistettiin Vuoden kalakeitto -kilpailun finalistit, joista yhtenä oli aasialainen särkikeitto (katso resepti ohesta). Siinä kookosmaitopohjaiseen liemeen lisättiin chilimaustettua särkisäilykettä.

Pistä pastaan

Kalasäilykkeet sopivat erilaisiin pastaruokiin mainiosti. Erityisesti uunissa valmistetut pastavuoat ovat kalaisina versioina herkullisia. Kokeile esimerkiksi supersuositun uunifetapastan tuunaamista kalasäilykkeellä! 

Nachopeltiin, laatikoihin ja kiusauksiin

Vieläkö kaipaat lisää ideoita kalasäilykkeiden käyttöön? Kalasäilykkeet sopivat mainiosti vaikkapa laatikoiden ja kiusausten täytteeksi sekä nachopellin päälle. 

Tässä muutama erinomainen ja helppo ohje arkeen:

Osittainen lähde: Pro Kala ry

Katso myös: Testasimme muutama vuosi sitten Luonnonkalasäilykkeen, voittaako se tonnikalan?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!