Ovela kikka halvempaan kalakeittoon ja kaksi kevyttä säästösoppaa – "Nopea, helppo ja hyvin edullinen arkiruoka"

Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit 2:03 Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit
KATSO MYÖS VIDEO: Voiko hyvää ruokaa tehdä halvalla? Asiantuntija kertoo, mitä nyt kannattaa ostaa kaupasta.

Erilaiset huokeista raaka-aineista valmistuvat keitot ovat tammikuun takuuvarmoja arjen pelastajia.

Tammikuussa moni haluaa keventää niin ruokavaliossaan kuin ruokakuluissaankin. Tähän tarkoitukseen täydellisiä ruokia ovat erilaiset keitot.

Esimerkiksi sesongin raaka-aineista valmistettu sosekeitto ei hinnallaan päätä huimaa, mutta maistuu taatusti pakkaspäivän lämmittäjänä. 

Kalakeittoakin voi valmistaa huokeammin. Nappaa alta soppavinkit tammikuulle!

Soppaa sesongin kasviksista

Yksi arjen takuuvarma säästöruoka on kasvissosekeitto.

Sosekeiton voi valmistaa monenlaisista kasviksista, juureksista tai niiden yhdistelmästä. Ruokalajia tehdessä on hyvä pitää mielessä sesongit, niin tuoreita raaka-aineita saa haalittua soppaan entistäkin edullisemmin. 

Tammikuussa sesongissa ovat juureksista esimerkiksi porkkanat, bataatti, maa-artisokka sekä mustajuuri. 

Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen vinkkasi aiemmin MTV Uutisille oman suosikkiohjeensa.

– Meidän perheen suosikkimme on kasvissosekeitto, jota teemme usein. Rikastan keittoa usein kuivatuilla linsseillä ja heitän sekaan. Se on nopea, helppo ja hyvin edullinen arkiruoka. 

Kalakeittoa halvemmalla

Perinteinen lohikeitto ei välttämättä ole se edullisin vaihtoehto, mutta sopan valmistuksessa on kuitenkin mahdollista pihistää! Kaupan tarjous- tai punalappuhyllystä saattaa löytää huokeaan hintaan savulohta, joka tuo mahtavaa makua lohisoppaan.

Kannattaa muistaa myös Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partasen vinkkaama kalakeittokikka:

– Voi valita pakastealtaasta kilohinnaltaan hieman halvempaa kalaa ja yhdistellä tyyriimmän kalan kanssa, Partanen vinkkasi MTV:lle aiemmin ja jatkoi:

– Kalakeittoon saa kivaa makua, kun siihen laittaa pakastekalaa ja savukalaa. Voi yhdistää vaikka seitä ja savusiikaa, kun vaaleita kaloja ovat molemmat. 

Voit tuunata esimerkiksi tätä ohjetta: Kermainen lohikeitto – paras lohikeitto valmistuu savulohesta

Keittojen klassikko kaalista

Sesongissa oleva kaali on paitsi terveellistä ja kevyttä, myös hyvin edullista ruokaa. Yksi kaaliruokien klassikoista on lämmittävä kaali-jauhelihakeitto, joka valmistuu yllättävän vähällä vaivalla. 

Kaalikeiton hyvä puoli on myös se, että tämä ruoka vain paranee seistessään pari päivää jääkaapissa. Voit siis keittää kaalikeittoa ison kattilallisen ja nauttia siitä useampana päivänä.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.