Ravitsemusterapeutti paljastaa ostoslistansa – 7 terveellistä valintaa
Laillistettu ravitsemusterapeutti paljasti Charlotte Five -sivustolle, mitä ruokia hän nappaa ostosreissulla mukaansa.
Ruokakaupassa ihminen on notkuvien hyllyjen välissä tiukan paikan edessä. Ostaako prosessoitua valmisruokaa vai ainekset, joista kokata terveellinen ateria? Napatako pahimpaan nälkään hedelmä vai suklaapatukka?
Yhdysvaltalainen ravitsemusterapeutti Andrea Hiatt kertoi, mitä hän itse ostaa terveyden ja herkullisuuden nimissä ruokakaupasta. Ravitsemusterapeutti esimerkiksi välttelee runsassuolaisia ja -kalorisia valmiskastikkeita ja tekee ne sen sijaan itse. Hiatt suosittelee lukemaan ruokien tuoteselosteet ennen niiden ostamista.
Ruokalista on hyvä laatia ennen kauppaan menoa, jotta ruokakaupassa kulkeminen sujuu jouhevasti eikä ostoksille tarvitse palata uudestaan. Tuttu sääntö on myös, ettei nälkäisenä kannata mennä kauppaan.
1. Salaattisekoitus
Ravitsemusterapeutti kertoo valitsevansa salaattisekoituksen jäävuorisalaattia ennemmin, sillä ensimmäiseksi mainitussa on enemmän ravintoaineita.
2. Kasvispasta
Hyvin varustelluista ruokakaupoista voi löytää vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja pastalle – esimerkiksi kikhernepastaa tai porkkanapastaa. Kokeile valmistaa herkullista ja vähäkalorista kesäkurpitsapastaa itse tällä reseptillä.
3. Kananrinta
Siipikarjan vaalea liha on terveellinen vaihtoehto punaiselle lihalle.
4. Avokadot
Runsaasti hyviä rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja sisältävä avokado pitää nälän loitolla pitkään.
5. Pähkinät
Sydänystävällisiä rasvoja, vitamiineja, mineraaleja, proteiineja ja kuituja sisältäviä pähkinöitä ei turhaan kutsuta superfoodeiksi. Annoskokojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä pähkinät sisältävät runsaasti myös energiaa.
6. Maustamaton kreikkalainen jogurtti
Maustetut jogurtit sisältävät monesti paljon sokeria, minkä vuoksi maustamaton jogurtti on parempi välipalavaihtoehto. Mausta jogurttisi itse lisäämällä sen päälle esimerkiksi pähkinöitä ja marjoja.
7. Satokauden hedelmät ja kasvikset
Kasvispainoitteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentä syöpäriskiä ja pidentää elinikää. Kasviksia ja hedelmiä pitäisi tutun nyrkkisäännön mukaan syödä puoli kiloa päivässä.
Herkullisimmat terveyspommit kannattaa valita satokauden mukaan. Heinäkuussa parhaimmillaan ovat esimerkiksi viinirypäleet, mansikat, vadelmat sekä kukkakaalit, pinaatit, parsakaalit ja avomaankurkut.
Lähteet: Charlotte Five, Satokausikalenteri
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pika bébét
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti